Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Kada jednom bude analizirao učinak u karijeri, s posebnim akcentom na ovu 2020. godinu, Novak Đoković će imati o čemu da razmišlja. Bila je to sezona ogromnih iskušenja i izazova, novih lekcija, ali i jedna od onih iz kruga koje se mogu okarakterisati kao uspešne.

Novak je i sam nedavno u Londonu najbolje sumirao ovu čudesnu sezonu – ispunio je cilj da sačuva prvo mesto na listi, osvojio je grend slem i ukupno četiri titule, rekao je da zaista nema razloga da kaže da je sezona bila neuspešna. Daleko od toga. Možda samo nije završena blistavo, da bi njen sjaj bio primetniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, činjenice su neumoljive – svetski broj jedan je i u ovakvoj, krnjoj sezoni, u kojoj pet i po meseci nismo imali nijedan turnir, uspeo da akumulira najviše poena, 6,885 što je za 2.240 poena više od drugog najuspešnijeg igrača u sezoni po bodovima – Dominika Tima (4.615.)

PROČITAJTE JOŠ: „Ljudi ne shvataju, Novak je došao iz države u ratu“

To je prednost od jednog grend slema i turnira serije 250, ako bi se gledalo u osvojenim titulama. Dovoljno ubedljivo.

Reklo bi se i sasvim dobra platforma za ostvarenje novih ciljeva u 2021. godini u kojoj će, sva je prilika, ukoliko ona bude imala iole normalan takmičarski karakter, pokušati da sustigne Rodžera Federera i Rafaela Nadala, koji mu beže tri koraka po ukupnom broju grend slem titula.

Foto: EPA-EFE/LYNN BO BO

POČETAK IZ SNOVA

Godina nije mogla da počne bolje. Novak je navikao svoje navijače da krene snažno u Australiji i tako je bilo i u 2020.

Počeo je sa timskim takmičenjem, premijernim ATP Kupom u kojem je Srbija stigla do velikog pehara – upisana je tako kao prvi pobednik novoformiranog takmičenja pod okriljem ATP.

Novak je sjajno predvodio naš tim, ostvario je kroz grupnu fazu takmičenja i kasnije u eliminacijama, napravivši zaista impresivnu lepezu pobeda nad Kevinom Andersonom, Gaelom Monfisom, Kristijanom Garinom, Danisom Šapovalovim, Danilom Medvedevim, da bi u finalu slavio protiv najljućeg rivala, Rafaela Nadala.

Bila je to fantastična uvertira za Australijan Open, gde je jurišao na osmu krunu.

U Melburnu, kao i obično, sve je išlo po planu, jedan set izgubljen na startu, protiv Jana-Lenarda Štrufa, potom glatka plovidba Jarom sve do polufinala gde ga je čekao roviti Rodžer Federer. Švajcarac nije mogao da mu parira i Novak je tako ušao i u svoje osmo finale na Melburn parku.

Finale je bilo dramatično, po prvi put je delovalo da je neko od igrača možda pronašao način kako da Đokoviću skine krunu u Australiji. Dominik Tim je bio u komandnoj poziciji, vodio je sa 2:1 u setovima i bio je zaista nadomak velikog podviga.

Đoković se nekako oporavio, vratio snagu koju je neočekivano izgubio u drugom i trećem setu, dobio naredna dva i nastavio neverovatan niz – ima osam titula iz osam finalnih pokušaja na Australijan openu.

Fantastična serija sa ATP Kupa i Melburna od 13-0 nadopunjena je sa novih pet pobeda krajem februara u Dubaiju i tada je ceo svet verovao da bi ova godina mogla da bude 2011. ili 2015. u kojima je Đoković tako suvereno vladao svetom tenisa.

Ali onda je, neočekivano, sve stalo.

PREKID, PAUZA, ISKUŠENJA

Dramatičan beg sa američkog tla i Indijan Velsa u poslednji čas, kada su Novak i članovi njegovog tima uhvatili jedan od poslednjih letova za Evropu, jasno govori koliko je situacija sa koronavirusom žustro menjala situaciju na svetskoj teniskoj pozornici.

Već tada, po otkazivanju „petog grend slema“, bilo je jasno da ovo neće biti obična sezona i to se ubrzo potvrdilo.

Otkazivani su turnir za turnirom, ATP, ITF i WTA su doneli odluku o prekidu sezone na neodrađeno i ispostavilo se da je ta pauza trajala od marta do polovine avgusta.

Počela je opšta borba za pojedinačne interese turnira – Rolan Garos je doneo jednostranu odluku o pomeranju datuma takmičenja, što je podiglo veliku prašinu u ionako konfuznim okolnostima. Vimbldon je, nešto kasnije, doneo logičnu odluku da po prvi put posle Drugog svetskog rata otkaže turnir i inkasira novac od osiguranja kog su počeli da plaćaju 2003. godine. Tako su zaradili 147 miliona funti, a da nije odigran nijedan meč, čime su donekle spasli sezonu i one koji su zavisni od održavanja takmičenja.

Novaku je to oduzelo šansu da brani krunu u Londonu i već tu pokuša da sustigne Federera i Nadala po broju trofeja, tako da je sav akcenat bio prebačen za jesen.

Ipak, pre te jeseni, dešavallo se dosta toga što je Novaka stavilo u prvi plan.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

STAVOVI, KORONAVIRUS I ADRIJA TUR

Video konferencije i uključenja preko Instagrama u žive razgovore sa brojnim prijateljima, kolegama teniserima i drugim sportistima, bile su u periodu kada nije bilo takmičenja, prilika za Novaka da progovori o brojnim aktuelnim pitanjima.

Svetski mediji su se obrušili na njega zbog stava o vakcinaciji kada je rekao da nije spreman da primi vakcinu za koju ne bi znao kakvog je sastava, a razapinjali su ga i zbog pojedinih teza o alternativnom načinu lečenja, koje je iznosio u razgovorima, posebno sa Šervinom Džafarijahom.

Novak je u junu pokrenuo premijerni Adrija tur, takmičenje humanitarnog karaktera, ali sve se, bez obzira na jasne i iskrene namere, završilo neuspehom. Nekoliko igrača, trenera i sam Novak, bili su pozitivni na koronavirus i to je bio povod da ga, posebno u zapadnim medijima, napadaju zbog nepromišljenosti, iako je za organizaciju takmičenja imao sve dozvole nadležnih organa.

Možda mu je tih dana bilo i najteže, jer je i pored dobre namere da pomogne u teškoj situaciji, naišao na lavinu kritika i nerazumevanja.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

NASTAVAK SEZONE I INCIDENT U NJUJORKU

Kada su se, posle pet i po meseci pauze, stekli kakvi takvi uslovi za igranje turnira, ništa više nije bilo isto.

Igrači su morali da prolaze kroz sasvim drugačije mere i protokole o bezbednosti, redovno su testirani, živeli su u takozvanom biološkom mehuru i na njihovim mečevima nije bilo publike.

Sve to su bili novi, drugačiji izazovi i Novak je, u samom početku, veoma dobro odgovorio na njih.

Masters Sinsinati, koji je zbog specifičnih okolnosti ove godine premešten iz Ohaja u Njujorku, osvojio je pobedom nad Milošem Raonićem u finalu.

Tako je na US Open, koji se održavao odmah potom na istom mestu, stigao sa neverovatnim skorom od 23-0.

Dobro je i počeo, dobio tri meča i potom se u osmini finala protiv Pabla Karanje Buste dogodilo nešto neverovatno – pogodio je lopticom linijskog sudiju u predelu vrata i automatski je diskvalifikovan sa turnira.

Prvi put mu se dogodilo tako nešto, krenuo je novi talas negativnog publiciteta, posebno zbog toga što nije ostao da održi konferenciju za medije već se kasnije oglasio na društvenim mrežama.

Kako god bilo, epizoda iz Njujorka, uzdrmala je Đokovića u svakom pogledu i što je najgore, oduzela mu priliku da osvajanjem turnira smanji zaostatak za Federerom i Nadalom.

SEZONA ŠLJAKE U JESEN I FINALE SEZONE

Sve što mu se dešavalo u Njujorku, Novak je rešio da preboli brzo i na terenu i već je na Mastersu u Rimu uspeo da stvari dovede u red i osvoji novu, četvrti titulu u sezoni.

Na „Foro Italiku“ je u finalu pobedio Dijega Švarcmana, koji je prethodno pobedio Rafaela Nadala i tako je napravio odličnu uvertiru za poslednji grend slem, Rolan Garos.

Nije to bio turnir u Bulonjskoj šumi na koji smo navikli – igran po užasno hladnom vremenu, sa temperaturom koja je jedva dostizala 13. ili 14. podeok na Celzijusovoj skali. Igrači su imali mnogo problema, ali je finale bilo očekivano – Đoković i Nadal, ali nažalost, i rezultat je bio takav, Nadal je nikad lakše čini se, dobio Đokovića i izjednačio se sa Federerom po broju grend slem titula.

Prvi na terenu, a drugi ako se računa i ona diskvalifikacija, poraz Đokovića u 2020.

Prijava za turnir u Beču bila je čisto pokušaj da se dođe do dodarnih poena u trci za prvo mesto, u čemu je uspeo jer je Nadal odlučio da ne igra ne igra u Sofiji čime se praktično predao u borbi za mesto na teniskom tronu na kraju godine.

Novak je neslavno završio takmičenje u Beču, porazom od Lorenca Sonega, ali to nije imalo bukvalno nikakve posledice.

Na ATP Tur finalu u Londonu izgubio je u polufinalu od Dominika Tima u poziciji kada je imao 4:0 u taj-brejku seta odluke i time je spustio zavesu na ovu neobičnu godinu.

Sve u svemu 41 pobeda u 46 mečeva, to je nešto što je svakako za veliki respekt. Kako je i sam rekao – da je moglo bolje, jeste, ali zaista ne može da se kaže da je sezone bila loša.

Konačno, šesti put u karijeri je bio kralj tenisera na kraju godine čime je izjednačio rekord svog idola iz detinjstva, Pita Samprasa.

Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

PLATFORMA ZA 2021.

Ono što je primetno ove sezone jeste da je Novak samo tri meča odigrao sa svojim najvećim rivalima, Federerom i Nadalom. Razlog je svakako to što Federer od februara nije igrao, a i Nadal se nije previše naigra ove sezone. Đoković je tako daleko više je igrao sa onima koji dolaze i koji se smatraju naslednicima velike trojke.

Takvih obračuna će biti sve više i nema dileme da i naredna sezona nosi nova iskušenja u mečevima sa Timom, Medvedevim, Cicipasom, Zverevim, Rubljovom….

Ova i ovakva 2020. ipak dala je Đokoviću šansu da u narednoj sezoni obori rekord Rodžera Federera po broju nedelja na vrhu ATP liste od 310. nedelja.

To će se dogoditi u martu i bilo bi lepo kada bi u Australiji, Novak nastavio kao i ranijih sezona i stigao do 18. grend slem trofeja.

Time ne samo što bi sebi obezbedio šansu da i dalje bude na čelu karavana, već bi i borbi za titulu GOAT, u kojoj se dosta govori i piše poslednjih godina, dao novu dimenziju i uzbuđenje.

Suma sumarum – 2020. godina nije bila najbolja, ali je za Novaka Đokovića bila veoma značajna. Obezbedio je kontinuitet na vrhu i pokazao da i u delikatnim situacijama ima ideja i rešenja.

Možda će u 2021. morati više da obrati pažnju na realizaciju određenih projekata i da bude koncentrisaniji na teren, a manje na dešavanja oko njega i posebno PTPA, koju je sa kolegom Vasekom Pospišilom pokrenuo ove godine.

Sva je prilika da će 2021. biti godina borbi i na političkom planu u svetu tenisa, ali za Novaka je oduvek najbolje bilo kada energiju prebaci na teren. To je ono što najbolje radi i tog recepta se i dalje treba držati ukoliko želi da dostigne krajnji cilj – postane najbolji igrač svih vremena.

NOVAK U 2020.

Takmičenja: 9

Titula: 4 (Melburn, Dubai, Sinsinati, Rim)

Skor: 41-5

Poeni u 2020: 6.855

Pozicija na ATP listi: 1

Zarada u 2020 od turnira: 6.435.158 dolara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar