Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Konkurencija gladna pobeda želi da mu uzme skalp po svaku cenu.

Novak Đoković uveliko uživa u odmoru nakon najnapornijeg dela sezone u kojem je igrao na dva uzastopna grend slema.

Nakon titule na Rolan Garosu i dramatičnog poraza u finalu Vimbldona, Novaka očekuje veliki izazov na turnirima na betonu, a čini se da konkurencija nikada nije bila jača.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je kroz karijeru dominirao na toj vrsti podloge, Đoković je najveće izazove imao u drugom delu godine gde je znao da se muči i doživljava neplanirane poraze.

Masters u Sinsinatiju je zato najduže čekao u svojoj kolekciji, a svega tri puta je osvajao US Open, ako se uzme u obzir da je u Australiji bio šampion deset puta.

Sada ga čekaju ozbilni izazovi kako zbog činjenice da ga nije bilo prošle godine zbog situacije sa vakcinacijom, tako i zbog ozbiljne konkurencije.

Đoković je odlučio da pre US Opena igra samo na turniru u Sinsinatiju kako bi se aklimatizovao na SAD i beton posle Vimbldona, a nekoliko igrača će biti ozbiljna pretnja.

Za razliku od trave gde na papiru nije iimao konkurenciju sve do finala i susreta sa Alkarazom i šljake gde je u odnosu na konkurenciju ipak iskusniji i bolji, nekoliko imena se nameće kao opasnost u pohodu na titulu u Njujorku koja je primarni cilj ove godine.

Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Na prvom mestu tu je Karlos Alkaraz koji je u poslednjih godiinu dana pokazao da je jedan od najvećih talenata u tenisu koji se ikada pojavio i da je sposoban da se izuzetno brzo prilagođava podlogama i rivalima.

Alkaraz je prošle godine osvojio svoj prvi grend slem u karijeri upravo u Njujorku, prva na betonu mu je bio masters u Majamiju. Ove godine je osvojio i Indijan Vels i jasno pokazao da briljira na najvećim turnirima, a uspeo je Novaka da dobije na najvećoj sceni – Centralnom terenu Vimbldona u velikom finalu.

Jedan od najopasnijih rivala na ovoj podlozi biće Danil Medvedev.

Možda i najbolniji poraz u karijeri je Novak doživeo od Rusa pre dve godine i to u finalu Njujorka kada ga je  sprečio da kompletira kalendarski gren slem.

Iako je napredovao i na šljaci i na travi. Medvedev je ipak najopasniji na betonu gde njegova defanziva deluje neprobojno, a njegovi udarci razorno i gde igra sa najvećim samopouzdanjem.

Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Uostalom, od 20 titula u karijeri, 18 je osvojio na betonu, a jedini grend slem je osvojio u Njujorku. Posebno dobro igra u ovo doba godine jer je osvajao i Sinsinati, Kanadu, Šangaj, Pariz i još neke turnire pa je posebno opasan i motivisan da popravi utisak iz ovog dela sezone.

Ponovo bi opasan mogao da bude i Aleksandar Zverev. Nemac je titulom na šljaci u Hamburgu probio barijeru od skoro dve godine bez trofeja i najavio povratak u svetski vrh, a i on kao Medvedev obožava da igra na betonu.

Đokovića je sprečio u pohodu na Olimpijsko zlato,a znao je i da ga pobeđuje na mastersima u ovom periodu, kao i na završnom turniru.

Ima 13 pehara na tvrdoj podlozi i deluje da je na putu povratka u vrh.

Najbolji tenis na betonu igra i Holger Rune. Mlad Danac još uvek nema spektakučaran rezultat u vidu titula na velikim utrnirima, ali konstantno napreduje i obožava tvrdu podlogu, a pokazao je da zna da pobedi Đokovića kao prošle godine u finalu mastersa u Parizu na kojem je započeo svoj proboj u vrh.

Sada je regularan TOP 10 igrač i mogao bi ozbiljno da se umeša u borbe za najveće trofeje.

Holger Rune
Holger Rune Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Pored pomenute četvorke, još nekoliko igrača može da bude netzfodna prepreka na putu do trofeja. Tu suupre svega Stefanos Cicipas, Tejlor Fric i Janik Siner, a igrači poput Huberta Hurlača i Feliksa Ožea-Alijasima kada imaju svoj dan mogu da budu opasni.

Zbog toga će Đoković morati da ofdigra na vrhunskom nivou i u Sinsinatiju, ali pre svega u Njujorku gde želi da poveća svoju grend slem kolekciju.

BONUS VIDEO Deset minuta sjajnih poena, čudnih i smešnih situacija na travi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar