Novak Đoković Foto:James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak Đoković protiv Janika Sinera je meč koji su svi teniski sladokusci zabeležili u kalendar od trenutka kada ih je žreb spojio u istu polovinu.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

I jedan i drugi odradili su svoj posao u Melburnu i sada su došli u situaciju da u polufinalu Australijan opena odigraju još jedan klasik.

Iako Danila Medvedeva nikada ne treba opisivati, a Aleksandar Zverev igra možda u najbolji grend slem u životu, Đoković i Siner su već mesecima bez konkurencije najbolji teniseri sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Alkaraz od titule na Vimbldonu ne može da se sastavi, ostatak karavana je bolno nekonstantan tako da je sudar Đokovića i Sinera na neki način Finale pre finala.

A pored toga su i dalje sećanju sveža njihova tri spektakla koja su odigrali krajem godine i u kojima je Italijan probio led i dva puta savladao Novaka.

Janik Siner
Foto: Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino)

Posle četiri poraza, Siner je prvi put Đokovića savladao u grupnoj fazi Završnog mastersa na kojem je briljirao sve do finala. Tada su se ponovo susreli, a Đokovič je uspeo da mu se revanšira i podigne veliki trofej.

Nije to obehrabrilo Itlaijana koji je osvetu servirao samo nekoliko nedelja kasnije kada je dobio Đokovića u polufinalu Dejvis kupa i tako doneo ključan poen svoj selekciji.

Sada je scena ponovo postavljena, a obojica imaju svoje argumente. Novak je kralj Mleburna i sa 10 titula mu niko nije ni blizu, a u Australiji nikada nije izgubio polufinale i finale i kada stigne do te faze, potpuno je nepogrešiv.

Siner sa druge strane igra najbolji tenis od svih igrača u dosadašnjem toku turnira i iz toga crpi veliko samopouzdanje pred ovaj meč.

A biće ovo prilika i da se postav neki rekordi.

Tako će Novak imati priliku da eventualnom pobedom i plasmanom u finale po još jednom paramteru prestigne Rodžera Federera i Rafaela Nadala. To bi mu bila 16. sezona u karijeri u kojoj je igrao makar jedno grend slem finale, dok su Federer i Nadal to uradili u 15 sezona.

Ukoliko savlada Sinera, došao bi do 24. pobede unizu na Austrlaijan openu čime bi izjednačio lični rekord po broju uzastopnih pobeda na jednom grend slemu koji je do sada imao na Vimbldonu. Eventualnom titulom, tatj rekord bi iznosio 35. pobeda u nizu i postao njegov najbolji rezultat u karijeri.

Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

Jedna podatak je posebno zanimljiv.

Eventualnim plasmanom u finale, Đoković bi vezao 19. sezonu u kojoj bi ušao u finale nekog ATP turnira i izjednačio bi se tako na drugom mestu sa Rafaelom Nadalom, Džimijem Konorsom i Gaelom Mondisom, dok bi ispred vbio samo Federer sa 20 takvih sezona.

Đoković moće da postavi rekord i po pitanju as udaraca. Ukoliko ih odservira 10 i više, to će biti šesti meč u nizu što nikada pre toga nije uradio u karijeri.

Takođe, plasmanom u finale bi izjednačio rekord Kena Rozvela sa četiri grend slem finala za igrača koji je napunio 36 godina. Takođe, bio bi jedini igrač uz Rodžera Federera koji bi ostvario šest uzastopnih grend slem finala u više od jednog navrata.

I Janik Siner će imati prilike d apostavi neke rekorde.

On bi mogao da bude prvi predstavnik italije u finalu Australijan opena računajući obe konkurencije, kao i prvi u muškoj konkurenciji koji bi mogao da igra finale grend slema na betonu.

Foto: AP Photo/Andy Wong

Inače, pre njega su smao dvojica Italijana igrala finale nekog grend slema. To su uradili Adrijano Panata 1976. na Rolan Garosu i Mateo Beretini 2021. godine na Vimbldonu.

Siner ima i sjajan skor protiv svetkih brojeva jedan. Eventualnom pobedom nad Đokovićem došao bi do četvrtog trijumfa u šest mečeva i samo je Nadal u istoriji imao bolji učinak sa pet pobeda pre nego što je napunio 23 godine.

Brojke govore mnogo kada su u pitanju Đoković i Siner, a meč bi mogao da postane istinski klasik i zauvek u istoriji ove igre.

BONUS VIDEO Intervju Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar