Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Za sve ljubitelje tenisa, bukmejkere i tenisere uopšte je Novak Đoković glavni favorit za podizanje trofeja na Vimbldonu. Ipak, to ne znači da će put do 24. grend slem titule biti lak.

Činjenica je da je Đoković najkompletniji igrač na travi i teniser koji se najbolje kreće, ali daleko od toga da mu se unapred može upisati sedam pobeda. Mnogo toga će zavisiti od žreba koji je na programu u petak od 11.00, a spisak potencijalnih mina je nešto veći nego prethodnih godina.

PROČITAJTE JOŠ

Novak bi tako već u prvom kolu mogao da igra protiv Endija Marija, poslednjeg čoveka koji ga je savladao na Centralnom terenu Vimbldona daleke 2013. godine. Mari nije ni nosilac, a dvostruki šampion Vimbldona bi bio možda i najgora opcija na samom početku turnira u ponedeljak.

Za nijansu bolja opcija je početak protiv Matea Beretinija sa kojim je igrao finale 2021. godine. Italijan je daleko od prepoznatljive forme od povrede, ali bio bi jedan od najtežih zadataka na samom početku takmičenja. Na travi igra fenomenalno i mogao bi da bude jedan od onih igrača koji bi mogli ozbiljno da namuče Đokovića koji obično podiže nivo igre tek od osmine finala.

Tu je i Ben Šelton, Amerikanac koji je 35. na svetu i koji je prvi put napustio SAD januara ove godine. Mladi Amerikanac je strašan server i zbog toga bi mogao ozbiljno da namuči srpskog tenisera.

Ne bi trebalo ni u jednom trenutku zaboraviti ni šampiona Halea (serija 500) Aleksandera Bublika koji je zablistao i na putu ka pehara redom srušio Bornu Ćorića, Jan-Lenarda Štrufa, Janika Sinera, Aleksandera Zvereva i Andreja Rubljova. Upravo on bi potencijalno mogao da bude mina koja može da napravi veliki rezultat (ukoliko se ne nastavi Hale prokletstvo da šampion ispada u prva dva kola Vimbldona).

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Maksim Kresi, možda i poslednji pravi predstavnik servis-volej igre, uvek može da bude nezgodan rivala na travi jer je taj stil obično donosio trofeje velikanima. Uostalom, najbolji primer za to su Rodžer Federer i Pit Sampras. Tenis se jeste promenio, ali Kresi unosi taj dašak nostalgije zbog kog postaje omiljen na turu.

I to su svi igrači koji nisu nosioci, kasnije ide i lista nosilaca koju predvode Nik Kirjos, prošlogodišnji finalista, zatim Sebastijan Korda, koji sebe smatra jednim od prvih favorita za podizanje trofeja, te Jan-Lenard Štruf i Denis Šapovalov koji se odlično snalaze na travi.

Kirjos nikako ne uspeva da se oporavi od povrede i da odigra na prošlogodišnjem nivou, ali će svakako svi želeti da ga izbegnu u ranim fazama. Korda je poražen u Kvinsu tek kada je naleteo na Karlosa Alkaraza, kasnijeg šampiona, a sa mnogo samopouzdanja je stigao u London.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Hannah Mckay

I najluđe od svega je što Novak i dalje ima 86 pobeda na Vimbldonu, a svi ostali Top 20 igrači samo 85. I zbog toga je toliki favorit, iako spisak igrača koji bi mogli da mu zadaju probleme sada broji mnogo više imena nego prethodnih godina.

Tu se nalaze i Adrijen Manarino koji se čudesno vratio i upisao dve Top 10 pobede na travi, Talon Grikspur koji zna da bude odličan na ovoj podlozi, pa i Marton Fučovič koji je uvek teniser za „izbegavanje“ u ranim fazama grend slema. To su igrači koji nateraju rivala da se naradi za svaki poen i iziskuju veliku potrošnju energije da bi bili eliminisani.

To Novaku sa punih 36 godina nije potrebno ni najmanje. Ipak, Đoković ima svoju rutinu i poverenje u ono što radi već duže od 15 godina, pa čak i da dođe do ovih duela (do nekog od njih će izvesno morati da dođe) u ranim fazama biti spreman. Uostalom, ovo je nova prilika za pisanje istorije i izjednačavanje rekorda Federera koji je osvojio osam titula na Vimbldonu. Uz to bi Đoković pet puta zaredom, a šest godina vladao Vimbldonom što se retko kada dešavalo u istoriji.

BONUS VIDEO Selektor Francuske o Jokiću i Srbiji: Nikola je nezaustavljiv, orlovi su favorit na Mundobasketu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar