Foto:shutterstock_by Victor Velter; Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia; ; Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia; ; Chryslene Caillaud / Panoramic / Bestimage

Teško je na pravi način dati uvod za priču koja je iz sfere tenisa očas skliznula u politiku i za ono što su Ukrajinci očekivali od Novaka Đokovića, bez da je i on toga svestan. Andrej Medvedev je odlučio da za Nova.rs podeli priču koja govori o teškoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi zbog invazije Rusije, ali i da razgovor završi sa "živela, Srbija".

Foto: Nova.rs

Kako smo do ovoga došli?

Andrej Medvedev, bivši ukrajinski teniser koji je bio i četvrti na svetu, te finalista Rolan Garosa, ovog puta je odlučio da govori najpre o tenisu, a onda o svim užasima kroz koje prolazi Ukrajina i kako Ukrajinci zapravo vide Ruse.

PROČITAJTE JOŠ

Pojasnio je koga vidi kao favorita na Rolan Garosu i istakao izuzetan značaj tehnologije u savremenom tenisu koja pruža nove mogućnosti.

„Nisam gledao mnogo mečeva u prvoj nedelji, morate da razumete da sam bio sam u Ukrajini i tek sam onda doputovao ovde. Ono što sam imao prilike da vidim pre turnira Alkaraz me je, naravno, najviše impresionirao. S druge strane imamo Ruda, Novak sa svojim iskustvom, Saša Zverev… Svi mogu da pobede i da odu daleko. Današnje tehnologije koje koriste igrači su takve da možeš da se pripremiš za meč skoro kao mašina – da znaš statistiku, kako igra tvoj protivnik. Možeš da analiziraš podatke, mnogo je interesantnije s tehnologijom. Dosta zavisi od uslova, kada je nebo vedro, sija sunce, tereni su brzi i loptica odskače visoko. Kada je oblačan dan, pogotovo kišovit to je sasvim druga površina i moraš da napraviš više udaraca da bi osvojio poen. Na primer, teško je zadržati Alkarazov top spin tokom dana, ali uveče nije toliko efektivan. Zavisi od rasporeda i uslova igre, to će odlučiti mnogo stvari. Složićemo se da su razlike između Top 8 igrača male, stvar je detalja ko ko igra bolje tog dana, u to vreme“, počeo je Medvedev za Nova.rs.

Andrej Medvedev
Foto: EPA PHOTO LUSA/TIAGO PETINGA/tp/kr

Pojasnio je i kome daje prednost u okršaju Đokovića i Alkaraza u polufinalu.

„Iskustvo, naravno na strani Novaka. Motivacija takođe. Novak zna i oseća da mu vreme otkucava, mora da pokuša da osvoji Rolan Garosa. Posebno što Rafa nije ovde. Nažalost, Rafa nije tu, a voleo bih da jeste. Iskustvo je na njegovoj strani, što se tiče udaraca – Alkaraz je u prednosti. Nadam se da će sledeće godine i Rafa opet biti ovde.“

Nikada ne znate šta bi moglo da se desi pre meča, pa nije želeo da se bavi analizom. Smatra da će presuditi psihički momenat u samom polufinalu.

„Govorim o detaljima. Prekid zbog kiše, sitne povrede, loša hrana pred meč, mali nedostaci za koje ne znamo. Sitnice. Dva vraški dobra igrača, mladi udarač protiv iskusnog vuka. On je legenda, u životu je, u dobrom stanju, još uvek gladan. Koga izabrati? Svašta može da se desi do početka meča, da pojedu lošu pastu… Šalim se naravno, ali može da se desi da disk ispadne kada pokušate da stignete loptu… Na dan meča može da vam umre mačka ili pas, ne daj Bože… Sve se to dešava. Čisti tehnički podaci kao što su odskok lopte i brzina, ali su tu i psihološki podaci koje ne znamo. Pitajte me ko će pobediti kada izađu na teren na zagrevanje. Onda me pitajte. Uglavnom mogu već tada da vidim.“

Foto: Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

O GOAT debati se držao „utabanog puta“.

„Ponoviću ono što svi govore. Ne možete protiv matematike. Rodžer je doneo ljubav i eleganciju u ovaj sport, Rafa čvrstinu i brzinu i to ‘vamos’. Novak je matematički osvojio više turnira. Možda mi se ne sviđa što je Novak uradio sa svojom porodicom, što je podržao Rusiju tokom ukrajinskog rata. Možda ga zbog toga ne poštujem.“

Odjednom je tema skrenula na potpuno drugu stranu, tenis Medvedevu više nije bio primarna tema, ali kada sam podsetio da je Novak ponudio novac i pomoć Stahovskom na početku rata Medvedev je uzvratio:

„Poslao je nešto novca Stahovskom na početku rata, ali u dubini duše on podržava Rusiju.“

Usledila je moja replika, jer sam bio potpuno frapiran. Pomislio sam da on pogrešno razume ili da nema dovoljno informacija o svemu.

„Zbog čega to mislite, zbog fotografije Srđana Đokovića iz Australije?“, rekao sam.

On je odmah ispalio.

„Ne možete protiv svog oca, oni su zajedno. Ne može tako – sin je protiv Rusa, a otac za Ruse i da nemaju sukob… Ne verujem u to (odmahuje glavom). Novak je inteligentan momak, ne izražava svoj stav zvanično. Ali ako ste duboku u tome, kao što sam ja, to je moja zemlja, živeo sam tamo i nikada je nisam napustio tokom rata, izgubio sam mnoge prijatelje. Znam njegovu poziciju u ovom pitanju, ali ne mogu to da poštujem. Ipak, tip je kao igrač držao četiri grend slem turnira u isto vreme i osvojio je Pariz. To je neverovatno, nemoguće, nikada nisam mislio da jedan čovek uključujući i Rodžera Federera, to može postići, jer je konkurencija prejaka. Onda je nekoliko godina kasnije igrao finale US Opena i bio je jedan meč udaljen od kalendarskog slema. Podvig koji je bio nemoguć kada smo mi igrali (bio profesionalac od 1991. do 2001. godine). U mojoj glavi je Red Lejver bio poslednji koji je to uradio, a u našoj generaciji nije bilo suđeno jer je konkurencija bila drugačija i prejaka, a Novak je bio tu – ne možeš protiv toga. Osvojio je najviše slemova, verovatno ima najbolji međusobni skor, ne znam. Ne znam da li je osvojio Olimpijske igre (osvojio je bronzanu medalju prim. aut.), sigurno je osvojio Dejvis kup. Bio je na vrhu toliko nedelja. Ne mogu ići protiv toga. Ako me pitate koga volim, reći ću Rodžer i Rafa. Rodžera zbog gracioznosti i ljudskosti, a Rafu zbog etike, jer je ljubazan, jer je normalan momak.“

Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

S obzirom na to da je sve vreme govorio da je Đoković matematički broj 1 ikada, pitao sam ga da li to znači da je promenio mišljenje u poslednjih godinu i po dana o srpskom asu?

„Moram reći da sam veliki navijač Novaka Đokovića i nemam ništa protiv njega. Razumem da su u Srbiji za Ruse, mole se za Ruse i misle da su Rusi nešto posebno. Za nas Ukrajince nisu ništa. Novak to ne zna, on veruje u ono što ruska propaganda kaže. I ne krivim ga što, duboko u svom srcu, podržava svoje rusku braću, a ne nepoznate Ukrajince. Razumem to.“

Pokušao sam da pojasnim da i Srbi imaju veze sa Ukrajinom zbog Velike seobe Srba tokom 18. veka i danas tu ima sela i gradići koja nose ista imena kao gradovi u Srbiji. I da Srbija doživljava i Ukrajinu kao prijateljsku zemlju.

„Pa šta? Srbi su otišli da se bore za Rusiju kao plaćenici sada. Ne za Ukrajinu, već za Rusiju. Novak je divan, ali je teško. Duboko u sebi kada večera sa porodicom, on se moli za Rusiju. Ruska propaganda otišla je tako daleko, ako ste iz Srbije, ušla je u vaše umove, da je teško odmah napustiti. Trenutno momak igra tenis, ne želi da izlazi mnogo van toga, ima dovoljno problema. Jedino što je potrebno je da kaže nešto protiv rata, da kaže ‘Ja sam protiv rata’. Maksimalno su napisali „No war“ na kameri. Ne pričam o Novaku, već o ruskim igračima. Kad je problem Kosova počeo, dva dana kasnije na Rolan Garosu, na kameri na Centralnom terenu napisano je „zaustavite rat na Kosovu“. To znači da igrač ima moć da utiče na mišljenja ljudi. Novak je ranije to mogao da uradi i da da podršku Ukrajini. Nije to uradio, ali poštovanje prema njemu kao teniseru i dalje stoji.“

Odgovorio sam još jednom da „Novak uvek govori da je protiv svakog rata i nasilja, da je više puta govorio o tome, pa čak i na Rolan Garosu“. Poručio sam mu da je na samom početku rata kontaktirao Stahovskog i da mu je ponudio svaku moguću pomoć.

I onda sam ga upitao: Šta ste to još očekivali da kaže? Šta ste još očekivali da uradi?

Stigao je odgovor koji podrazumeva ozbiljnu generalizaciju naroda.

„Očekivao sam da kaže: ‘Ja sam protiv Putina. Rusija je teroristička zemlja’. Može da uradi mnogo stvari. Ovaj rat je zločinački. Otvorite oči i videćete. Novak je to mogao da mogao da uradi ranije. Srbija je pola rata podržavala Rusiju i slala plaćenike u Rusiju… Ne bih rekao da ne volimo Srbe, ali se osećamo loše zbog vas, vi ste poslednji delić u svetu koji i dalje veruje Rusima. Garantujem vam, Rusija nema šanse da dobije rat. Sve što je bilo pod tepihom u Kremlju će izaći uskoro i bićete šokirani“, priča Medvedev, ali priča pomalo postaje i besmislena pa pokušavam da ga prekinem.

„Srbi nisu pravoslavci zbog Rusa, već zato što smo to sami izabrali“.

Poručio sam mu da „odluka jedne vlasti ne podrazumeva da čitav narod stoji iza te odluku i da ne bi trebalo tako da generalizuje stvari“. Da ima mnogo ljudi u Srbiji koji se ne slažu s odlukama naše vlasti i da nema potrebe da etiketira ceo jedan narod zbog trenutnih političkih odluka.

„I kod vas je isto? Tu ste kao i mi“, nasmejao se Medvedev.

Foto: EPA PHOTO ANSA/MAURIZIO BRAMBATTI/to/bb

Napomenuo sam mu da su se nedavno pojavili i snimci susreta Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i Volodimira Zelenskog, predsednika Ukrajine.

„Vučić se sastao sa Zelenskim nakon što je prošlo godinu dana rata. Sada volim ono što Vučić radi, volim što je poslao oružje, što nije zaustavio pomoć Ukrajini i što je promenio razmišljanje. Govorim vam iz srca. Ja sam samo momak koji je slučajno igrao tenis, nisam VIP. Volim Srbiju. To je lepa zemlja, sjajni ljudi. Samo ste se izgubili kao i mi. Jednostavno se izgubiš i ako veruješ u to da su Rusi nešto posebno. Ne možete saznati to jer ste daleko od tog mesta, morate da budete komšije sa Rusima. Jezik izgleda pomalo slično, kultura, Sloveni, ali mi smo Ukrajinci. Živeli smo u sovjetskoj Rusiji. Neverovatno koliko su dugo uspevali da rade svašta i da ostanu živi i još da se neki narod moli za njih“.

Pokušavamo da objasnimo da „Novak nije iz te priče“, da nikada nije podržao agresiju, rat, proterivanje ljudi… Naprotiv…

U tom trenutku Medvedev je počeo da menja mišljenje i da tvrdi da Đoković podržava Ukrajinu, ali samo javno.

„Čudno je kako on provodi vreme sa porodicom u svom domu. U dubini ima tu ljubav. Napolju, pokazuje podršku Ukrajini, ne pokazuje podršku Rusiji – to je dovoljno. Samo se nadam da ova stvar ne utiče na njegov kvalitet igre, na rezultat. Mi i Srbi nismo komšije, ali delimo iste evropske vrednosti. Želimo da živimo sa policijom, zakonom, sudovima, da imamo čiste ulice. Želimo da budemo Evropljani. Godinama smo pogođeni ruskom propagandom, nuklearnim stvarima, veličini, carstvima. Ovo je pokazalo njihovo pravo lice. Uskoro ćete saznati mnogo i oči će vam biti otvorene. Srbi su veoma ponosan narod, dokazali su to u Prvom svetskom ratu, u Jugoslaviji“, govori Medvedev i nakon žestokog otpora počinje da pokazuje znake poštovanja prema srpskom narodu.

„Imate samo pogrešne boje na zastavi. Podsećaju me na ruske. Šalim se,“ nasmejao se i pokušao da okrene sve na šalu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Pokazao je i kako izgleda primer propagande u kojoj je istina zamagljena ili ne postoji.

„Vi ste dobra nacija. Samo treba da imate prave informacije. Uticaj Rusa je bio ogroman poslednjih godina. Možda niste sigurni u to da li sam u pravu ili biste rekli da ako je neki Rus bio na TV-u, sigurno ne bi lagao na TV-u. Ako se prikazuje na TV-u, mora da je istina, ne bi lagali… Dokumentarac na TV-u je čista fikcija. Uzmete crno-belu kameru i kreirate ono što želite. I onda prikažeš, kao da je dokumentovano iz ratne zone i onda kažeš – veruj mi. I onda neko kaže, ovaj tip je prošao kroz nevolje, verujem mu. A, sve je snimljeno u studiju. ‘Cut’. Sledeći… Srećno vama i Novaku“, završio je Medvedev za Nova.rs i završio razgovor sa „živela Srbija“.

BONUS VIDEO 22 neverovatna udarca za 22 grend slem titule Đokovića