Novak Đoković
Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson)

Endi Rodik, bivši prvi teniser sveta, opleo je po Udruženju profesionalnih tenisera (PTPA) čiji su osnivači Novak Đoković i Vasek Pospišil.

Bez ikakvog osnova je Rodik napao Novakovu organizaciju i žestoko se obrukao. Kada mu je stigao odgovor Vaseka Pospišila, morao je da se „posipa pepelom“.

„Ne mislim da nisam u toku. Ne mislim da ste uradili mnogo toga. Izgleda samo da se slikate i imate konferencije. Da li ste ispregovarali neke ugovore? Da li ste agencija? Vaš izvršni direktor je poslao listu postignuća na kojoj je to što ste zaposlili hrpu ljudi i što ste komunicirali sa grend slemovima. To nije postignuće.Bukvalno sam pitao nekadašnje članove upravnog odbora šta je postignuto i rekli su ništa. Poslali ste mejl kako biste se slikali sa igračima. Nisam siguran gde vam je fokus. Mislim, je l’ se stvarno hvalite time što ste nekim igračima nabavili torbe?“, napisao je Rodik.

Ubrzo mu je stigao odgovor Pospišila. Detaljno je naveo šta je PTPA radila poslednjih godina.

Nakon toga, Amerikanac je obrisao objavu na društvenoj mreži X.

Pročitajte još

„Hej Endi, mogu da pričam o ovome jer mislim da nisi u toku. Ovo je nekoliko naših dostignuća:

  1. Ugovori sa dve kompanije koje stvaraju profit za igrače
  2. Ugovori sa hotelima koji donose popuste širom sveta
  3. Medicinski servis koji pomaže povređenim igračima na svetskom nivou i brze medicinske usluge
  4. Pristup salonima na aerodromima stotinama igrača koji putuju nedeljno
  5. Prenos prtljaga igračima
  6. Program mentalnog zdravlja i performansi
  7. Servis za pomoć igračima oko kazni, uznemiravanja, procesom žalbi na doping testove, diskriminacije itd“

Nastavio je da objašnjava.

„Postoji takozvani „igrački savet“ koji je potpuno bez moći da napravi smislene promene. Zato PTPA postoji i zato je bitan. Rim nije izgrađen za dan, ali ovo je početak. Igrači su želeli sindikat decenijama i niko nije nšta uradio. Mnogi igrači su mnogo pričali, a malo radili. Teško je opisati koliko smo radili prethodnih pet godina i koliko je sve ovo oduzelo od moje teniske karijere. Slažem se da postoji još mnogo toga da se uradi, ali uveravam te da smo ruadili mnogo više od samih saopštenja za štampu. Obojica znamo da se ova organizacija bori za igrače i predstavlja samo njihove interese. Obojica znamo koliko je to bitno. Tebe bismo oberučke prihvatili u našoj organizaciji“, dodao je Pospišil.

Čime se bavi Novakova organizacija?

Ideja o ovoj organizaciji je prvi put predstavljena javnosti na US Openu 2020. godine. Ipak, svi poznavaoci tenisa će se odmah setiti i šta se desilo na tom turniru. Upravo je u Njujorku Novak diskvalifikovan jer je, doduše nenamerno, pogodio linijskog sudiju Lauru Klark. Ova dama je pala na zemlju nakon što je loptica udarila u vrat, a onda pokazivala da se bori za vazduh.

Organizatori su odlučili da poštuju teniska pravila striktno, pa je Novak morao da bude diskvalifikovan. Dugo se odlučivalo pre nego što su mu saopštili ovu odluku, a nije pomoglo ni kada je objašnjavao da je uopšte nije video. Mnogi su u ova dva dešavanja videli mnogo više od puke slučajnosti.

PTPA se u suštini bavi zaštitom prava profesionalnih tenisera.

Đoković se godinama zalaže za pitanja koja su tokom decenija često gurana pod tepih, kao što su jednaka primanja za igračice i igrače, zatim povećanje nagradnog fonda u ranijim fazama turnira (među prvima je Novakovu inicijativu podržao Australijan open početkom ove godine) ili rasporedela finansijskog kolača.

ATP-u se nije dopalo. Đoković je ušao u rat sa svetskom teniskom federacijom.

Đoković je šokantno eliminisan u trećoj rundi US Opena ove godine. Eliminisao ga je Australijanac Aleksej Popirin pobedom u četiri seta.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar