Novak Đoković
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP / Profimedia

Prethodni meč ste verovatno prespavali. Kada ste ustali možda ste bili ljuti na sebe, a onda vam je bilo lepo. Poručili ste sebi da ćete u ponedeljak obavezno biti ispred televizora (ne pre 16.00 za meč Novaka Đokovića). Barem ispred televizora...

Miodrag Dimitrijević Foto: Nova,rs

Samo su najverniji Novakovi navijači ostali do nešto posle četiri ujutru kako bi pročitali i poslednje njegove utiske o meču pre nego što je konačno napustio kompleks. U 04.14 je odlučio da se fotografiše sa onim najodanijim ispred kompleksa. Đoković je proveo više od 10 sati na kompleksu, a od toga je četiri sata i 23 proveo igrajući tenis na terenu „Filip Šatrije“.

PROČITAJTE JOŠ

Pao je Lorenco Museti u trećoj rundi i to tako što je Novak morao da pronikne duboko u sebe. Bio je ovo meč na kom veliki šampioni pokazuju od čega su satkani. Pronikao je u sebe, čak i kada se činilo da je sve gotovo.

Prelomna scena

Delovalo je kao da Museti nikako ne može da ispusti da izjednači plasman karijere na Rolan Garosu (dva puta stigao do osmine finala), a onda je usledio nestvaran niz. Od ovog trenutka koji ćete upravo videti Novak je osvojio 12, a Museti 2 gema. Isto to mu je uradio pre tri godine na istom mestu. Dobro je da je ta mišićna memorija odjednom proradila.

Da, ova razmena nije prošla neprimećeno, a Đoković ju je kratko prokomentarisao. Evo primera šta znači bezuslovno poverenje.

„Jelena mi je novi-stari psiholog, haha. Imali smo malu razmenu. Ovo su istorijski trenuci, ovakvi mečevi ostaju zauvek“, poručio je Đoković.

Ovakve scene znaju da preokrenu sezonu. Scene ljubavi (ali i besa) često naprave pravi bum. Setiće se mnogi kako je isterao brata Marka sa meča u Adelejdu nakon što mu je rekao da „pronađe unutrašnji mir“. Te sezone je osvojio sedam trofeja, tri grend slema, igrao četiri finala grend slema… Godinu dana kasnije je okidač ljubav, baš kao što je odigrao finale Vimbldona za Stefana. Baš kao što njemu želi da bude uzor.

Ipak, nije uzor samo svom sinu, već sada i drugim velikim imenima svetskog tenisa. Jedan od njih je Serundolo koji će biti novi izazov koliko zbog toga što se nikada pre nisu susreli na terenu.

Naklon Serundola

Poznato je da Đoković ne uživa u tome da igra po prvi put sa nekim igračima, ali traje toliko dugo da je to već neminovnost. Uostalom, mlađi igrači od njega su odavno završili karijere, a on je i dalje prvi na svetu…

Protiv njega ne postoji plan igre jer ne postoji slaba tačka koju je moguće eksploatisati i nadati se tome. Čak i Stefanos Cicipas kao vrhunski igrač ima momente kada naglo padne i kada je moguće iskoristiti te momente i mane u igri. Protiv Novaka to ne postoji uvek, već može da se pojavi povremeno. Ipak, na grend slemu je sve zavareno tri puta, zakiveno i savijeno tako da ne može niko da probije taj oklop. Svestan je toga i Argentinac.

„Ne smem da pravim mnogo neiznuđenih grešaka. Kada neko kao Novak oseti tvoju slabost ili pronađe neku manu, onda to kazni. Ima sve u svojoj igri, može da radi sve sjajno, duge lopte, kratke, drop-šotove. Gledao sam mečeve protiv Ruda u Monte Karlu i protiv Tabila u Rimu, trudili su se da budu agresivni, da napadaju od prvog udarca i pokušaću i ja da uradim isto. Nisam do sada igrao protiv njega, probaću da uradim nešto slično kao Tabilo, da napadam, da mu ne dozvolim da uđe u svoj ritam, ako to uradi, onda postaje nemoguća misija“, poručio je Serundolo.

Novak Đoković na Rolan Garosu
Foto: TAnjug/ AP Photo/Jean-Francois Badias)

Svetski rekord

I tu dolazimo do jednog podatka koji je neopravdano zapostavljen. Đoković je upisao 369 pobeda na grend slem turnirima od ukupno 1.104 pobeda u karijeri.

To znači da je nešto više od 30 posto pobeda ostvario kada je bilo najbitnije. Trenutno je izjednačen sa Rodžerom Federerom koji ima isti broj grend slem trijumfa, ali i bi i to moglo da se promeni već u ponedeljak.

Ovaj podatak je prošao ispod radara. O tome se ni ne govori toliko jer su svi već navikli da Srbin drži sve moguće teniske rekorde. Nakon 24. grend slem titule se sve uzima zdravo za gotovo što svedoči i ovaj podatak. Kako je slavljen Federer kada je pravi ovakve rekorde, a kako nas je sada Novak navikao na sve to.

Ipak, ovaj meč protiv Serundola će i zbog toga imati posebno mesto u istoriji tenisa.

BONUS VIDEO Poslednji poen Đokovića u prvom setu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare