Nikola Tesla, legendarni inženjer koji je uveo svet u moderno doba, preminuo je usamljen u sobi 3327. Njegov pogled sa 33. sprata je bila često jedina stvar koja mu je davala spokoj, a nedugo nakon njegove smrti nastala je jedna od najvećih tajni.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

U samom srcu Menhetena smešten je čuveni „Njujorker“ hotel koji je tokom godina postao jedno od mesta koje svaki Srbin poseti. Upravo ovde je godinama živeo i radio Tesla, a tu je i na Božić 1943. godine preminuo.

Sam i gotovo zaboravljen.

PROČITAJTE JOŠ

Zgrada je podignuta u art deko stilu i nalazi se u Osmoj aveniji, a ima čak 1.083 sobe. Zgrada je otvorena 1930. godine, a originalni hotel je radio bez prestanka sve do 1972. godine.

Hotel Njujorker
Foto: Nova.rs

Godinama su ovde bile glavne prostorije MLB lige (bejzbol), tu su odsedali Bruklin Dodžersi kada su igrali protiv Njujork Jenkija 1941. godine, ali su mnoge poznate figure defilovale ovim hodnicima.

Mohamed Ali odseo u hotelu Njujorker
Foto: Nova.rs

Fidel Kastro, Džon F. Kenedi, Miki Runi, ali čak i Muhamed Ali koji se upravo tu oporavljao nakon strahovitog okršaja protiv Džoa Frejzera u „Medison skver Gardenu“ 1971. godine. Pisao je tada „Njujorker magazin“ da je privlačio hotel tri vrste gostiju: električne inženjere i entuzijaste za tehologiju, ljude koje zanima NLO, brodovi bez gravitacije, oružje sa smrtonosnim zdracima, putovanje kroz vreme i golubovi koji komuniciraju telepatski, i, naravno, treća grupa: Srbi i Hrvati.

Foto: Nova.rs

Kako sve izgleda danas?

I dan danas se ovde često mogu sresti Srbi, a tako je bilo i ovog puta. I dok sam ja pokušavao da snimim ovaj „muzej“ ili bolje rečeno ugao posvećen Nikoli Tesli, odjednom se pojavila i jedna porodica. Pošto nisu mogli da priđu od mene samo sam im poručio „I’m sorry“ pretpostavljajući da bi tako trebalo reći jer smo u SAD, a stigao je odgovor „Ma nema na šta, naši smo“.

Muzej Nikole Tesle u Njujorku
Foto: Nova.rs

I zaista, čini se da i 81 godinu nakon smrti velikog naučnika njegovim putevima hodaju Srbi i dalje podjednako fascinirani njime. Verovatno svako u Srbiji zna o njegovim patentima na Nijagarinim vodopadima i izumu zvanog naizmenična struja (to je uvelo svet u novu eru i potpuno promenilo sve), ali da li ste čuli priču o „Smrtonosnim zracima“.

Kako o tome danas izveštava „Tesla society“ u Njujorku, ova tajna je ostala zauvek sakrivena. Gospođa Šarlot Muzar je u vreme Tesline smrte bila asistentkinja i sekretarica njegovo nećaka Save N. Kosanovića, ambasadora Jugoslavije u SAD.

Ona je napisala dva članka koji su govorili o njegovoj sahrani, kremaciji i „nestanku“ Teslinih papira.

Kosanović je upravljao imovinom Tesle i bio je ministar Jugoslavije. Tesla je preminuo u sobi 3327 na kojoj i dalje postoji plaketa, ali danas se ta soba izdaje. Postoje samo fotografije njegovih stvari koje se danas nalaze u Muzeju Nikole Tesle.

Nikola Tesla muzej
Foto: Nova.rs

Tajna koju ni FBI nije rešio

Odmah nakon Tesline smrti nestali su njegovi naučni radovi pod nazivom „Smrtonosni zraci“ koju su mogli da budu korišćeni u vojne svrhe. Vojna služba je objavila da su sadržali delove i čestitama od „izuzetne važnosti“. SSSR, Nemačka i SAD su bile zainteresovane za ovaj projekat, a i trentni projekat oružja od čestica je proistekao iz njegove ideje.

Tesla je tvrdio da je izumeo „smrtonosne zrake“ koji su mogli da unište 10.000 neprijateljskih aviona u krugu od 400 kilometara. O tome je pisao i Tajm Magazin 23. jula 1934. godine.

Foto: Nova.rs

„Prošle nedelje je doktor Tesla objavio kombinaciju četiri izuma koji mogu da učine rat nezamislivim. Nukleus ideje je postojanje smrtonosnih zraka sa koncentracijom čestica koji su submikrosposkog nivoa koje lete brzinom koja se približava brzini svetlosti. Taj snop bi, prema Tesli, bacio vojsku na kolena, jer bi rušio ogroman broj aviona na 400 kilometara“, stajalo je između ostalog u tekstu.

I danas ova tajna nije razrešena šta se desilo sa njegovim izumima. Danas sa spoljne strane više ne stoji plaketa posvećena Tesli, ali postoji taj mali kutak podruma koji mu je posvećen.

Bez izuzetka je svuda nazvan ovde „srpsko-američkim naučnikom“ i uz to stoje izložene fotografije sa dvojicom srpskih boksera, ali i čuvene fotografije koje su nastale kada ga je posetio Kralj Petar II Karađorđević.

Uskoro ćemo pričati i o čuvenom „Brajant parku“ koji i danas ima „Teslin ugao“. Ovde je godinama hranio golubove kojis u bili njegova velika pasija.

Njujorker hotel se za ljubitelje košarke nalazi odmah preko puta „Medison skver Gardena“, pa u njemu često odsedaju oni koji dolaze samo zbog koncerta ili mečeva Njujork Niksa.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar