Foto: Ron Elkman / ddp USA / Profimedia, Starsport

Hevi metal i tenis - spoj na prvi pogled nespojivog.

Iron Maiden, hevi metal bend iz istočnog Londona, „otprašio“ je pred beogradskom publikom nešto preko dva sata svog repertoara u sklopu turnere „Legacy of the beast“, ali nije ovaj koncert jedino što članove jednog od najčuvenijih bendova u istoriji povezuje sa Beogradom i Srbijom.

PROČITAJTE JOŠ...

Za prestonicu Srbije (tada Jugoslavije) Mejdeni su vezani od samog svog početka, kada su nastupili na festivalu Hipodrom u Beogradu 6. septembra 1981. godine, tada predvođeni prvim pevačem Polom di Anom. Tada su, iako još uvek mladi i praktično neafirmisani, posetiocima pružili fantastičnu svirku pre nego što je na scenu izašlo Bijelo Dugme.

Od tog koncerta usledili su još nastupi 1984. na beogradskom Sajmu, zatim dve godine kasnije (poslednji put u Jugoslaviji) u hali Pionir, pa 2007. godine na beogradskom Sajmu, potom dve godine kasnije u Areni, te 2014. godine na Kalemegdanu, pre ovogodišnjeg.

I svakog puta ekipa predvođena Stivom Harisom pomerala je granicu i iznova dokazivala da, iako duboko zašli u sedmu deceniju života, još uvek imaju šta da ponude.

Ali, to nije sve. Naime, Mejdeni su u Beograd došli, između ostalog, kako bi promovisali i novi, 17. studijski album, „Senjutsu“, a na omotu se našlo i ime verovatno najpopularnijeg Srbina na svetu, Novaka Đokovića.

Naime, Haris, inače vođa Mejdena i glavni tekstopisac još od nastanka benda davne 1975. godine, naveo je Đokovićevo ime među ljudima kojima iz nekog razloga duguje zahvalnost.

Pored Đokovića tu su još i „loši dečko“ tenisa, Pet Keš, zatim Vest Hem, klub čiji grb Haris ima istetoviran, a koji se nalazi i na njegovom basu, te fudbalski klub Mejdonijans.

Iako na prvi pogled čudna, veza Đokovića i članova ovog benda nije toliko čudna. Ne samo da su pripadnici Mejdena poznati kao veoma veliki ljubitelji sporta – Haris je igrao fudbal u mlađim kategorijama Vest Hema i igra za njihove veterane, pevač Brus Dikinson je fantastičan mačevalac (između ostalog), a Niko Mekbrejn, bubnjar, voli golf do granice fanatizma, pa je jednom prilikom malo nedostajalo da propusti deo turneje po Južnoj Americi nakon što mu je loptica za golf zamalo polomila zglob na ruci.

Takođe, i Haris i Mekbrejn vole da prisustvuju mečevima na Vimbldonu, a nedugo pošto je album izašao Novak je postao jedan od prvih ljudi koji su ga dobili – i to zahvaljujući Adrijenu Smitu, gitaristi Mejdena i rekreativnom teniseru, koji je, posredstvom prijatelja, Đokoviću album prosledio pred početak Mastersa u Monte Karlu 2021. godine.

Na žalost Mejdena, Đoković nije bio u mogućnosti da poseti koncert, s obzirom na to da ga očekuje duel 2. kola Rolan Garosa protiv Slovaka Aleksa Molčana, učenika Đokovićevog bivšeg trenera Marijana Vajde, protiv kog će nastaviti put ka odbrani titule šampiona drugog grend slem turnira sezone.

BONUS VIDEO Barbara Šet za Nova.rs otkrila kakav je Novak kada se ugase kamere

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare