Roman Safjulin
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Romanu Safjulinu su pre početka meča davali podjednake šanse kao da meteor padne na zemlju. Ipak, uprkos svim šansama Rus je priredio "Veliki prasak" u tenisu i učinio da se priča samo o jednom čoveku. Ali, samo danas.

Roman Safjulin se u poslednje vreme nalazi u sasvim solidnoj formi, igra možda i najbolji tenis u životu. U Čengduu je stigao do finala gde je nakon preokreta izgubio od Aleksandera Zvereva, ali od tada uspeo da sruši i Lorenca Musetija Zvereva u Šangaju, Endija Marija, a sada posle kvalifikacija i pobede nad Milerom i da upiše trijumf karijere.

PROČITAJTE JOŠ

Sada je Safjulin (umetnite novokomponovani vulgarizam po izboru) Karlosa Alkaraza sa 6:3, 6:4…

Alkaraz je pokazao da problemi sa povredama nisu prošlost i da zaista još uvek ne uspeva da pronađe onu pravu formu. Uostalom, i sam je poručio da i dalje nema dovoljno iskustva i podsetio je sve da i dalje ima samo 20 godina…

„Na kraju godine su igrači umorni. I ja sam. Moram i dalje da shvatim kako da, u budućnosti, igram dobro u ovom delu sezone“, rekao je Alkaraz posle meča i tako pokazao da nije slučajno što nekada iskustvo može skupo da košta.

Prošao je tu školu u polufinalu Rolan Garosa kada je njegov um blokirao njegove noge, prošle godine je odustao neposredno pre Završnog turnira u Torinu, a sada je, nažalost, došlo na naplatu to. Alkaraz još uvek nije odradio čitavu godinu bez povreda na ATP turu i sada mora da pronađe način kako da bolje raspoređuje snagu.

Novak Đoković je dobio dodatnu motivaciju za osvajanje Pariza, ukoliko mu je tako nešto zaista i bilo potrebno. Sada zna da bi osvajanjem Pariza ostao samo jednu pobedu daleko od matematički obezbeđenog prvog mesta na svetu. Ukoliko stigne do finala, biće mu dovoljna dva trijumfa u Torinu, odnosno plasman u polufinale turnira.

Đoković je trenutno na prvom mestu sa 11.045 bodova i u Parizu brani 600 zbog prošlogodišnjeg finala (doduše od ponedeljka mu se brišu odmah i bodovi iz Torina, njih 1.500). Što se tiče Alkaraza, on je trenutno na drugom mestu sa 8.625 bodova i u Parizu je branio 180 bodova zbog četvrtinala koje je igrao prošle godine. Sada je zaradio samo 45, a na novoj rang listi imaće 8.455 poena.

Novak će imati najmanje 9.035 bodova od ponedeljka i to u slučaju frapantnog poraza od Tomasa Martina Ečeverija. Taj meč je na programu ne pre 14.00, a biće posebno zanimljiv. Doduše, ne kao pre 11 godina kada je srpski teniser izašao na teren sa maskom Darta Vejdera.

Novak će sada posle mesec i po dana biti na terenu i pokušaće da stigne do 40. masters titule. Uz to je ovim šokantnim ispadanjem Alkaraza zagarantovao sebi da će provesti najmanje 399. sedmica na vrhu ATP liste. Ukoliko godinu završi na prvom mestu dobrim partijama u Torinu (što će biti rekordni osmi put, niko nikada to nije uradio) imaće i pet, šest dodatnih sedmica tokom kojih će biti nedodirljiv. A onda ide u Australiju na domaći teren, ali polako…

„Nisam se osećao dobro na terenu. Ima mnogo stvari u kojima moram da napredujem. Mnogo stvari na kojima bi trebalo da radim, nisam se kretao dobro., mada mi se čini da sam imao dobar kvalitet udaraca. Imam vremena pre Završnog turnira, mnogo dana da dođem do tog nivoa, nivoa na kom želim da igram. Iskreno posle poraza provešću neko vreme razmišljajući… Imam vremena“, rekao je Alkaraz po završetku i tako najavio da će biti onaj stari vrlo, vrlo brzo.

Ipak, ni u jednom trenutku ne bi trebalo zaboraviti ostale igrače, iako senka propasti favorita čeka natkrili sjaj ostalih asova. Feliks Ože-Alijasim, čovek kome se predviđao vrh sveta, konačno je uspeo da zaboravi na to da je maneken i standardni sitni rekonvalescent. Sada je ponovo teniser, pa nakon osvajanja Bazela uspeva da preskoči i prepreku zvanu Jan-Lenard Štruf sa 7:6(3), 6:4.

Svi francuski teniseri su u utorak doživeli potop. Najpre Benžamen Bonzi za šta se pobrinuo Dušan Lajović sa 6:5, 6:3 (čeka ga Aleks de Minor), onda i Artur Fis kog je Danijel Altmajer savladao sa 6:2, 6:4, a onda i Fracisko Serundolo koji je srušio Gaela Monfisa sa 4:6, 7:6(2), 7:5. Ujedno je ovo prvi put na mastersu u Parizu od 2017. godine se dva Argentinca nalaze u drugom kolu jer je Tomas Martin Ečeveri, protivnik Novaka ove srede, srušio Miomira Kecmanovića sa 4:6, 7:6(6), 6:4.

Foto: EPA-EFE/Kai Foesterling

U jednom od derbija ove faze je Hubert Hurkač uspeo da slomi otpor Sebastijana  Korde sa 6:3, 6:7(6),6:3 i tako obezbedi sebi da i dalje bude u trci za Torino. Poljaku je potrebno doduše i da se neko od Cicipasa, Zvereva ili Runea oklizne prilično rane, ali bi plasman u polufinale mogao da mu otvori vrata severa Italije.

Sve ovo je učinilo da turnir u Parizu sada bude posebno ispraćen u Evropi, a Amerikanci su ozbiljno podbacili za sada.

BONUS VIDEO Trening set Đokovića i Alkaraza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar