Medison Skver Garden
Foto: Nova.rs

Za neke je to košarkaški hram, za neke sveto mesto u svetu hokeja, za neke koncert života i uspeh karijere, kako god "Medison Skver Garden" uvek je znao da priredi najbolji mogući šou. Zato se prepotentno, ali opravdano naziva najpoznatijom arenom na svetu.

Miodrag Dimitrijević Foto:Nova.rs; shutterstock

Upravo je tu odrednicu moguće videti na svakom kutku dvorane, a kada pogledate prebogatu istoriju to je sasvim opravdano. Gotovo da nema značajnijeg sportskog imena koje nije nastupilo nekada u ovoj dvorani, bilo koja muzička zvezda gotovo da ne sme da nazove sebe tako dok ne napuni ovaj prostor.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je zapravo četvrta verzija dvorane koja se nalazi na toj lokaciji od 1968. godine i to tačno između Sedme i Osme avenije i između 31. i 33. ulice. Ovo je ujedno i tranzitna žila kucavica grada jer se nalazi u sklopu čuvene Pen stanice (Pensilvanija). Ne postoji mogućnost da vas ne facinira veličinom koliko god da ste u životu videli velike dvorane. Sve je napravljeno u pravom američkom i njujorškom stilu istovremeno megalomanski, ali na momente i jednolično.

Odudara od sredine, ali joj je pozicija u samom centru grada uvek omogućavala da je rado posećuju svi turisti, ali i Njujorčani. Uostalom, po broju prodatih karata je od 2016. godine druga koncertna dvorana na planeti.

Ogromni svodovi omogućavaju i dobar zaklon od kiše (koja je baš u tom trenutku odlučila da padne svom snagom), pa se se našli ispod svetlećeg krova „Gardena“ i duže nego što smo očekivali. Pozicija u samom centru Menhetna je učinila i da cene oko nje budu nešto „jače“ nego bilo gde drugde. Pica, sok ili kafa će upravo u ovom delu biti najskuplji, a zanimljivo da je u neposrednoj blizini i hotel „Njujorker“ u kom je živeo, radio i preminuo Nikola Tesla.

Medison Skver Garden
Foto: Nova.rs

Koliko je ovo kultno mesto najbolje govore istorijski spisi. Svaka vrsta zabave je dobila neki istorijski nastavak upravo u čuvenom „Medisonu“ i upravo su ovde planirane velike stvari.

Po mnogima najbolji boks meč svih vremena održan je upravo u „Medisonu“. Džo Frejzer je savladao Muhameda Alija u „Borbi veka“ kako je tada nazivana.

Bio je ovo prvi susret dva neporažena šampiona za titulu apsolutnog šampiona sveta. Prvi put se boksovalo za sve titule, a priča je imala i političku pozadinu. Ali je odbio da se prijavi za odlazak u Vijetnamski rat i propagirao antiratnu politiku, dok je Frejzer podržavao učešće SAD u ratu.

Muhamed Ali i Džo Frejzer u Medison Skver Gardenu
Foto: CSU Archives Collection / Everett / Profimedia

Posle 15 rundi je Frejzer slavio jednoglasnom odlukom i tako naneo Aliju prvi profesionalni poraz (do tada 31-0 uz 25 nokauta, a Frejzer 26-0, 23 nokautom). Bila je ovo prva od tri borbe, a sledeće dve je dobio Ali. Super borbu 1974. godine, a onda i čuveni „Thrilla in Manila“ 1975. godine (Nova.rs je posetila i čuvenu dvoranu na Filipinima). Samo u SAD i Londonu su prodate karte za gledanje mečeva (plati, pa gledaj) oko 45,75 miliona dolara (kada se prilagodi inflacija oko 300 miliona današnjih dolara).

Kapacitet dvorane varira oko 20.000 mesta u zavisnosti od događaja i ima čak 76.000 kvardarrnih metara. Dobila je ime dvorana po četvrtom američkom predsedniku i jedan od očeva osnivača nacije Džejmu Medisonu. Zanimljivo da je to jedina preostala dvorana u NBA ili NHL ligi koja se ne zove po nekom od sponzora. To samo dovoljno govori koliko je kultno mesto.

Medison Skver Garden
Foto: Npva.rs

Održana su na ovom mestu tri „WrestleMania“ događaja, dve NHL Ol-star utakmice, dve NBA Ol-star utakmice i tri WNBA Ol-star utakmice, UFC 205, a ostaće upamćena dvorana i po rušenju velikih rekorda.

Upravo je ovde Stef Kari srušio rekord po broju ubačenih trojki 14. decembra 2021. godine. Postigao je tada 2.977 trojku kojom je pretekao Reja Alena koji je ostao na 2.973.

Majk Križevski, čuveni NCAA trener i bivši selektor SAD, upravo je u „Medisonu“ postao trener sa najviše pobeda 2011. godine kada je Djuk savladao Mičigen Stejt. Onda je 2015. godine i stigao upravo na ovom mestu do 1.000 pobede u karijeri.

Medison ima oko 320 događaja svake godine, a zanimljivo da je tu dugo održavan NBA draft.

Kada su u pitanju muzički nastupi ne postoji veći muzičar koji nije nastupao ovde.

Džon Lenon i Joko Ono Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Pomenimo Frenka Sinatru, Elvisa Prislija (četiri rasprodate dvorane), grupe „Kis“ (trojica od šestorica rođena u Njujorku) i „Rolingtouns“, Bili Džoel, Erik Klepton, „Grejtful ded“, Lejdi Gaga, Majkl Džekson, Tejlor Svift, pa čak i Niki Minaž prethodne večeri. Tu je Merlin Monro pevala serenadu Džonu Kenediju…

Ostaće upamćeno i da je to poslednje koncertno pojavljivanje Džona Lenona pre ubistva. On je na Dan zahvalnosti 1974. godine nastupio sa Eltonom Džonom. Nikada više nije izašao na scenu do ubistva 1980. godine.

Rekli su o „Medison Skver Gardenu“

Volt Frejzer

„Košarka je gradska igra i ‘Medison Skver Garden’ je Meka.“

Rodžer Federer

„Igrati ispred rasprodanih tribina ‘Medison Skver Gardena’ je ostvarenje sna.“

Vejn Grecki

„Govorim ljudima da je najbolje mesto gde može da igra profesionalni sportista upravo ovde u Njujorku.“

Tejlor Svift

„Nastup u ‘Medison Skver Gardenu’ je jedna od najuzbudljivijih stvari koje možete da uradite u životu.“

Džon Kalipari

„To je Meka. To je najbolja arena na svetu. Veoma specijalno mesto koje ima mnogo sjajnih uspomena.“

Ašer

„Energija nastupa u ‘Medison Skver Gardenu’ je kao nijedna druga, ne možete se uporediti ni sa čim. To je trenutak karijere.“

BONUS VIDEO Prva konferencija Novaka Đokovića kao olimpijskog šampiona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar