Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Larry Marano / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prvi reket sveta odavno ima svoju rutinu i navike kojih se drži kao Svetog pisma.

Ako je nekome i delovalo čudno što je Novak Đoković pre više od decenije izbacio iz upotrebe gluten, uveliko se više ne postavlja pitanje zbog čega je to uradio.

PROČITAJTE JOŠ:

Posle epskog finala Australijan opena 2012. i skoro šest sati preganjanja na terenu s Rafaelom Nadalom poželeo je jednu kockicu čokolade.

Više od toga nije smeo i hteo da dozvoli sebi da bi i u svojoj glavi, ali i u telu održao stepen discipline potreban da bude najbolji na svetu, a sada i najbolji svih vremena.

Godinama je već vegan, pa je jasno koliko striktno vodi računa o svojoj ishrani u kojoj mu pomaže i Ljubica Komlenić, poznati kulinarski majstor.

Više od dve decenije radi u Italiji, a između ostalog u biografiji ima i spremanje hrane za Novaka i njegovu porodicu.

„Novak je pre svega prijatelj i sve što sam uradila za njega je prijateljski. Upoznali smo se u Italiji. Moje ime i prezime je pisalo na jakni i tu su me prepoznali njegovi roditelji i on. Tako smo se spojili. Posle dva meseca smo počeli da sarađujemo. Nole je predivna osoba“, rekla je Ljubica za K1.

To poznanstvo traje šest godina, a Komlenić kaže da je u Italiju otišla sa 19 godina. Tamo je završila fakultet za gastronomiju i danas je svetski poznata u svojoj branši.

Osvrnula se upravo i na odluku da Novak ostavi gluten što je bila jedna od prekretnica u njegovoj karijeri.

„Nije zdravo jesti bez glutena, ako nemate problem, zato što testo bez glutena sadrži skrob i bilo koja priprema bez glutena, ako neko ne zna ili nije školovan, nije preporučljiva. Ako pečemo meso na 200 stepeni, kako bi se napravila dobra hrskavica i ona masnoća izgori sva, pretvori se u negativan holesterol i nestaju proteini. Riba se isto tako ponaša. Međutim, ako prokuvamo pasulj na sto stepeni, time ne ugrožavamo protein u ishrani. To zna i Novak i on unosi više proteina nego sa ribom i mesom. Kada je reč o Novakovoj ishrani, ona je sasvim okej, jer on unosi dovoljno proteina, soli, vitamina, minerala, kompletnih nutrijenata koji su mu potrebni i to na zdrav način“, rekla je Komlenićeva.

Glavni sastojak u kuvanju joj je, kako kaže, ljubav, ali kada je reč o pravilima, sve priprema na nižim temperaturama da bi se očuvala hranljivost namirnica. Otkrila je da Novak i dalje voli neke od balkanskih specijaliteta i da jede ćevape, ali i dalje veganske.

„To su balkanski specijaliteti, poput sarme sa kiselim kupusom i ćevapa, ali ih za Novaka spremamo na veganski način. Nisu mu to omiljena jela, već su mu bliska pa mu ih ponekad pripremamo kako bismo ga podsetili na tradicionalne ukuse“, navela je ona još ranije.

BONUS VIDEO: Epski preokret Đokovića od 0:2, Đere odigrao poen turnira, Novak ga srušio posle nestvarnih razmena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar