Laslo Đere
Laslo Đere; Foto: Tanjug/ AP Photo/Chris Carlson

Laslo Đere je ove godine već imao jedan veliki skalp, a sada bi mogao da napravi senzaciju o kojoj bi se pričalo u svakom kutku planete.

Sva svetla reflektora će u sredu biti uperena ka Laslu Đereu i Karlosu Alkarazu, koji će igrati prvi meč na ATP turu nakon višemesečne pauze zbog povrede.

Još uvek nije poznata tačna satnica meča, ali se očekuje da bude u večernjim satima u sredu.

PROČITAJTE JOŠ

Laslo Đere je počeo turnir u Buenos Ajresu (serija 250) velikom pobedom protiv Fabija Fonjinija sa 6:4, 6:4.

Đere je u šestom gemu spasio tri brejk lopte, a onda u devetom stigao do brejk lopti protiv iskusnog Italijana. Iskoristio je drugu i došao do 6:4.

U drugom setu je sve išlo na ruku momku iz Sente koji je pri rezultatu 5:2 servirao za meč. Ipak, prvi put je Fonjini, trenutno 66. igrač sveta, uspeo da napravi brejk i barem malo zakomplikuje posao Srbinu.

Đere je osvojio sledeći servis gem, pobedio i tako zakazao najteži mogući meč u Argentini.

Poznato je da Đereu posebno odgovara šljaka i to ona na tlu Južne Amerike. Upravo je u Rio de Žaneiru podigao titulu 2019. godine što mu je i dalje najveća titula u karijeri (ima još jednu iz Sardinije iz 2020. godine).

Malo je poznato da Đere ima pozitivan skor protiv Ruda (2-0), Huana Martina del Potra (1-0), Felika Ože-Alijasima (2-0), Davida Gofana, Fernanda Verdaska (1-0), Janika Sinera i Fabija Fonjinija (2-1), te da je pobeđivao i Dijega Švarcmana, Dominika Tima, Danila Medvedeva…

Godinu je počeo pobedom nad Aleksom Molčanom, a najveći trijumf ove sezone je upisao protiv Kaspera Ruda u drami taj-brejka trećeg seta sa 3:6, 6:3, 7:6(3). Srušio je u tom trenutku trećeg tenisera planete i najavio da bi mogao ove godine da napadne i najbolji rang u karijeri (bio 27. na svetu 2019. godine).

Ipak, usledila je velika nesreća. Tokom Australijan opena mu je preminula baka, što se odrazilo na njegove igre.

„Žao mi je što se Australijan open ovako završio. Nažalost, desile su se neke stvari prethodnih dana o kojima nisam pričao ni sa svojim timom, ni sa svojom devojkom. U nedelju ujutru sam dobio vest da mi je baka preminula. I iskreno, da ovo nije grend slem i da nisam na drugom kraju sveta, ne bih sada ni bio ovde. Otišao bih kući. Već imam iskustva sa ovakvim stvarima, ali nisam imun na njih. Imao sam veliku želju da ostvarim prvu pobedu ovde. U nedelju ujutru mi je sestra javila, ja sam već posle sat i po otišao na trening. Ostao sam jer sam imao dobar žreb, želeo sam da pobedim. Ali.. Pokušao sam da se koncentrišem koliko sam mogao, međutim, to mi je stalno bilo u glavi. I sada ovaj meč protiv Dimitrova. Ne volim da izgubim, pogotovo ne bez borbe, ali… Negativne misli su mi samo dolazile. Bile su jače od mene… To je to“, rekao je na ivici suza Đere koji je ranije ostao bez oba roditelja.

Ipak, sada će imati veliku priliku i svi će gledati u njega da napravi veliku senzaciju.

„Došao sam ovde pre nekoliko dana kako bih se što bolje pripremio. Želim da nastavim da osvajam grend slemove kao Novak i Rafa. Moram da se ugledam na njih jer godinama uspevaju da budu u vrhu i pobeđuju na najvećim turnirima“, objasnio je Alkaraz.

Ipak, pobeda Đerea bi mogla da umanji tenziju i Novaku Đokoviću. Naime, Đoković će 27. februara početi rekordnu 378. sedmicu na vrhu ATP liste, a kasnije će od rezultata u Dubaiju zavisiti da li će na njoj i ostati. Još uvek nije poznato ni da li će igrati na mastersima u SAD (Indijan Vels i Majami su na programu tokom marta).

Alkaraz u ovom trenutku ima 340 bodova manje od Novaka (7.070 naspram 6.730) i matematički bi mogao da ga prestigne ukoliko odigra tri turnira. Kako mu je sledeći turnir pomenuti Buenos Ajres iz serije 250 i kako u Rio de Žaneiru (od 20. do 26. februara) brani 500 bodova osvojenih prošle godine, jasno je da do 27. februara nikako ne može da ugrozi Đokovića.

Čak i da osvoji turnir u Argentini, neophodno mu je da odbrani i titulu u Brazilu, a kako će Novaku biti oduzeto 90 bodova (turnir u Dubaiju ove godine kreće sedam dana kasnije) biće izjednačeni po broju bodova. Ipak, Đoković i dalje ima veći broj bodova osvojenih sa najvažnijih turnira (grend slemovi, mastersi i Završni masters) i u tom segmentu vodi sa 5.830 naspram 5.100.

Đere do sada u karijeri nije igrao protiv Karlosa Alkaraza, trenutno drugog tenisera planete, a ovaj meč je bila i glavna vest na sajtu ATP.

Sa nestrpljenjem čitava planeta čeka da vidi mladog Španca, a u Srbiji će svi navijati za Đerea.

Kakav bi podstrek za nastavak sezone bio jedan ovakav skalp.

BONUS VIDEO Najzanimljiviji trenuci meča između Đokovića i Cicipasa u finalu Melburna

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar