Bogdan Obradović, bivši selektor tenisera Srbije, i dr Moma Jakovljević, pomoćnik direktora za medicinske poslove u bolnici "Dragiša Mišović", govorili su o izazovima koji očekuju tenisere pred put na Australijan open. Sve su glasnije priče da će igrači moći da učestvuju i bez vakcine, ali da će morati da odrade obavezni karantin od 14 dana.

PROČITAJTE JOŠ

Upravo zbog toga se najveća polemika povela oko toga da li će Novak Đoković putovati u Melburn gde bi mogao da osvoji 21. grend slem titulu i odbrani titulu šampiona.

Jedan od naslova koji je Obradović, sadašnji selektora tenisera i teniserki Kine, uključivala je buru, a on je pojasnio da to nije prigodan naziv.

„Nije bura, već je tornado. Zahvata čitavu Australiju i čitave kontinente. Australija nije uradila ono što je uradila Kina koja je rešila problem sa kovidom. Australija treba od Kine da preuzme način na koji se zaštitila od koronavirusa. Prvo su se zaštitili sa izolacijom, ogromnom verom u sistem, u komunistčku partiju koja vodi tu zemlju, a onda počeli i da vakcinišu stanovništvo. Prvo su se zaštitili verom, pameću, odgornošću“, rekao je Obradović u emisji „Probudi se“.

Jakovljević je pojasnio zbog čega bi svi trebalo da se vakcinišu i naveo primere kako se to radi u drugim zemljama.

„Legitiman je potpuno. Pre nekoliko dana sam bio u Cirihu, sleteli smo na aerodrom i traže potvrdu o vakcinaciji. Nema priče ko je ko, to je propis te zemlje, hoćeš – nećeš moraš da poštuješ. Nema izbora. Svako ima pravo da bira da li hoće da se operiše ili neće, da li hoće da prima lekove ili ne. Ova situacija je vanredna u svetu, ovakva pandemija nije zabeležena u sto godina. Neke zemlje su donela pravila i to mora da se poštuje. Ovde se u medijima puštaju ljudi koji nemaju pojma o vakcini, pridaje se značaj ljudim sa teorijama zavere, puštaju se prepiranja lekara na televiziji. Kako je kod nas tako je i u svetu. U Francuskoj ne možete ni u baštu kafića bez potvrde o vakcinaciji. To je tako, ko neće – neka sedi kod kuće“, jasan je Jakovljević.

Pojasnio je Obradović kako izgleda biti u karantinu.

„Dva puta sam bio u izolaciji u Kini. Kada dođete to traje dve nedelje, sada će biti i tri. To je psihološki dosta teško u nekim hotelima ne možete ni da otvorite prozor, pa možete da dobijete panične strahove. Hranu vam donose na stolić ispred sobe i ni sa kim ne razgovarate. Internet nekad radi nekad ne, pa niste u najboljem kontaktu sa spoljnim svetom. U poređeju sa normalnim vremenima te pripreme ne izgledaju nikako, kao da niste ljudska bića.“

BONUS VIDEO Đokovićeva 20. grend slem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare