Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Novak Đoković u nedelju od 15.00 igra jedan od najvećih mečeva karijere.

Kada bude stao preko puta Karlosa Alkaraza, biće to svojevrstan manifest šažpipnskog duha i karaktera.

Mnogi pričaju o reprizi i ponavljanju prošlogodišnjeg finala, ali će ovaj susret biti poseban na toliko mnogo nivoa.

Istorija se ponavlja, serije i filmovi sa repriziraju, reprizira se i doček nove godine. Omiljene pesme slušaju se iznova i iznova, odlazi se na letovanje na ista mesta gde smo doživeli nezaboravne trenutke, svake godine slavimo rođendane i utisak je da se sve vrti u krug. Budimo se ujutru, idemo na isti posao, ponavljamo iste jutarnje rituale, krećemo se istom trasom kupujemo u istoj prodavnici.

PROČITAJTE JOŠ...

Jednostavno, u životu se mnogo toga se vrti u krug. Postojereligije koje veruju da je i život ciklično kretanje – rodiš se kao čovek pa se posle ponovo rodiš u nekom drugom obliku ali se rađaš iznova i iznova.
Sve se na kraju svodi na kretanje. Život ide svojim tokom kao što reka teče, pa makar taj tok često išao u krug Mnoge stvari se ponavljaju i to nužno nije loše. Ponavljanje nam daje sigurnost, ponavljanje u nekim stvarima daje i snagu, čvrstinu. Ponavljanje nam omogućava da bolje i efikasnije učimo. Naravno nije svako ponavljanje dobro i nekad je ponavljanje stvar dosade i nesposobnosti da se pronađe način i izađe iz začaranog kruga.

Kao u stihovima Milana Mladenovića i hitu grupe EKV.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

„Ovaj krug sam smislio, ovaj krug sam stvorio ovaj krug sam razbio i vetar rasuo“.

Međutim u životu postoje one reprize koje volimo da gledamo iznova i iznova, iako unapred znamo ishod. Uživamo u tom poznatom osećaju zadovoljstva koje nam koje nam pojedine stvari u životu pružaju.

Tako na primer u Srbiji već decenijama na javnom servisu možemo gledati iste serije. Neko bi rekao, smučil se i Bogu i narodu, ali bez obzira na javno nezadovoljstvo koje ispoljavamo, potajno po milioniti put sednemo da uživamo u dugodovštinama heroja koji su obeležili naše živote.

Giga Moravac lik je is kultne serije „Bolji život“ koji je na male ekrane doneo Marko Nikolić. Uloga koja ga je proslavila a postala je pa gotovo sastavni deo naših života.

Lik čim se replikama iznova smejemo i čije dogodovštine iznova gledamo, jer je u pitanju mali čovek koji se bori za pravdu i koji od prvog do poslednjeg trenutka samo želi za sebe i ljude koje voli taj bolji život

„Ja hoću život, bolji život, da ga zgrabim poput tigra, hoću glavni zgoditak, to moj je moto ali šipak, nešto ipak tu ne štima, život nije Loto“.

Ovi čuveni stihovi možda i najbolje pokazuju žudnju i borbu običnog čoveka za boljim životom.

Iako svi znamo kraj koji u suštini u seriji ima srećnu notu iako nije baš sve kako treba, tokom gledanja serije iznova i iznova nadamo se drugačijem ishodu želeći da Giga Moravac ispliva iz problema koje mu život baca pod noge. U ljudskoj prirodi je da bez obzira što zna kako će se neke stvari završiti, mašta o tome da ishod ovoga puta bude drugačiji

I to je najveća mana kod repriza serija i filmova, jer će oni uvek koliko god ih budete gledali da imaju isti tok, isti početak, istu sredinu, isti kraj.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Zbog toga stvarni život ima tu jednu veliku prednost, ali i jednu manu zbog koje se svi plaše. Prednost, jer u životu ništa nije zakucano i stvari mogu da se promene u sekundi. Može da vam se promeni čitav život u sekundi. Mana jer ta promena ne može i ne mora uvek da bude dobra, a mnogi se plaše od promena baš iz tih razloga jer nisu sigurni u krajnji ishod.

Tu je ipak razlika između onih koji život žive po svojim pravilima i izvlače najbolje od njega i onih koji mu se samo prepuste i puste da ih reka nosi od straha da utiču na svoju sudbinu.

Kada u nedelju na centralnom terenu Vimbldona budu izašli Novak Đoković i Karlos Alkaraz, za mnoge će taj meč izgledati kkao repriza prošlogodišnjeg finala u kojem je nakon spektakla Španac nadigrao srpskog tenisera. Ipak, ovo nije Bolji život, bar ne serija koju svi volimo da gledamo. Ovo je stvaran život prepun neočekivanih stvari i iznenađujućih priča.

Kaoo što je na primer Novakov dolazak u London iako su najveći stručnjaci smatrali da to nije realno. Novak je pokazao zašto je šampion, zašto je najveći teniser svih vremena jer je sve ono što su drugi mislili da nije realno i da nije moguće pretvarao u realnost i pokazivao im da greše.

Još pre nego što je po prvi put izašao na teren, objasnio je svima koji su želeli da slušaju da nije došao da bude puki učesnik i tek statistička greška na turniru koji ima najveću težinu u sportu kojem se bavi.

Korak po korak, ispisivao je još jednu stranicu čudesne karijere o kojoj ni brdo filmova i serija neće biti dovoljno kako bi je opisali.

Novak Đoković Foto:EPA-EFE/TOLGA AKMEN

I zbog svega toga kako god da se završio meč u nedelju na centralnom terenu Vimbldona, svakako neće biti repriza čak i da se završi trijumfom Karlosa Alkaraza, ovo će biti posebna priča o kojoj će se pričati narednih nekoliko generacija.

Reprizu serije Bolji život gledaćemo iznova i iznova, ali će Meč Novaka Đokovića u nedelju na Centralnom terenu Vimbledona biti jedinstven u istoriji ovog sporta.

I zato Novače u ime svih nas koji ćemo svedočiti još jednom monumentalnom spomeniku tvoje veličanstvene karijere, izađi i grabi taj Bolji život poput tigra.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare