Novak Đoković, Nikola Pilić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Film o životu Nikole Pilića premijerno je prikazan u okviru 71. izdanja Martovskog festivala u Domu omladine, a po njegovom završetku Novak Đoković je jednom šalom izazvao smeh kod okupljenih.

„Pre neki dan video sam listu najzgodnijih tenisera, negde je objavljena, nisam ni na vidiku“, rekao je Novak, nakon što je spomenuta „Zgodna osmorka“ (originalno Handsome eight), naziv osmorice tenisera koji su zauvek promenili istoriju tenisa, a čiji deo je bio upravo Pilić, čovek koji je verovatno u najvećoj meri doprineo tome da Đoković postane po mnogima najbolji teniser u istoriji.

PROČITAJTE JOŠ...

Ko su bili članovi „Zgodne osmorke“ i šta je ona uopšte bila?

Kada je tenis počeo da dobija na popularnosti širom sveta, u septembru 1967. godine osnovana je organizacija po imenu „World championship tennis“ od strane sportskog promotera Dejvida Diksona, koji je želeo da poboljša stanje u „belom sportu“, zbog čega je privukao brojne investitore, među kojima se istakao Lamar Hant, inače čovek koji nosi zasluge za naziv „Superboul“ kada je u pitanju najvrednija utakmica američkog sporta.

Povod je bila, kako je on sam rekao, „očajna promocija meča na kom su nastupili Rod Lejver i Ken Rouzvol“.

Godinu dana kasnije, na Hantovu inicijativu, članovi ove organizacije postali su, pored Nikole Pilića, još i Denis Ralston, Džon Njukomb, Toni Rouč, Bač Bačholc, Rodžer Tejlor, Pjer Bartez i Klif Drajsldejl.

Navodno, prvi turnir na kom su učestvovala ova osmorica tenisera održan je u Kanzas Sitiju u blizini jedne klanice, a u jednom tekstu na portalu „Tajms“ navedeno je da je miris iz lokalne klanice bio „toliko jak da je jedna kompanija koja se bavila proizvodnjom parfema poslala čak 3.000 boca parfema i kolonjskih voda“, dok je bodovanje bilo takvo da je set trajao dok jedan igrač nije stigao do 31 poena.

Od tog dana, na Diksonovu inicijativu i Hantov njih, udareni su temelji onome što je u narednim godinama postalo poznato kao „open era“, koja je zvanično nastala turnirom u engleskom Bornmutu u aprilu 1968. godine.

Time su udareni temelji ne samo za dalji razvoj tenisa kakav znamo, već i za nastanak ATP tura koji je 1990. godine zvanično preuzeo ulogu najvažnijeg tela kada je u pitanju teniska trka kod muškaraca.

Kakav rezultat su imali?

Računajući period od 1968. godine, Džon Njukomb je po ulasku u ovu organizaciju osvojio pet grend slem titula, uz dva poraza u finalu u singl konkurenciji, Toni Rouč je tri puta poražen u finalu singl konkurencije ali je u dublu doneo čak osam titula, Klif Drajsdejl je osvojio jednu titulu u dublu, Bačholc je najdalje stigao do četvrtfinala, Tejlor je osvojio dve titule u konkurenciji dubla dok je u singlu najdalje stigao do polufinala, Bartez je osvojio jednu titulu u dublu dok je u singlu bio bez ozbijnijih rezultata.

Nikola Pilić je u singlu jednom igrao finale, dok je osvojio jednu titulu u dublu, i to na US Openu 1970. godine.

Kako je to inspirisalo Đokovića?

Novak je istakao da je Pilićevo učešće u tome inspiracija za njegovu organizaciju, PTPA (Udruženje profesionalnih tenisera na srpskom, Professional tenis players association na engleskom), 2019. godine:

„Osim toga što je govorio o počecima, prva trećina filma pokazuje koliko je imao uticaja na formiranje ATP, kom mi pripadamo. Zbog neigranja na Vimbldonu 1972. godine su se ujedinili igrači, to iskustvo mi je pomoglo da osnujemo asocijaciju za igrače. On je na mene uticao iz više uglova, više perspektiva, kao čovek koji se zalagao za prava igrača, kao čovek koji se trudio da ispravi nepravdu. Sve što je postigao je neverovatno, istorijski… Sportski radnici poput mene mogu da izvuku mnogo toga od njega“, otkrio je Đoković posle premijere filma „Nikola Pilić – Legenda“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar