Novak Đoković je savladao Kamerona Norija sa 6:3, 6:4 i plasirao se u četvrtfinale Rima, što mu je 17. put da se našao u ovoj fazi mastersa. Niko nikada to nije uradio više puta od njega na jednom mastersu.

Novak je savladao Britanca u meču koji je obilovao velikom tenzijom, a Nori je izveo i nekoliko prljavih poteza.

PROČITAJTE JOŠ

Đoković je treći put savladao Norija, sva tri puta na različitim podlogama, a ujedno je odigrao i 77. meč u Rimu po čemu se izjednačio sa Rafaelom Nadalom. Već u četvrtfinalu će moći da obori ovaj rekord i da još jedan prišije uz svoje ime. Koliko su dominantni svedoči što je prvi sledeći na listi u „večnom gradu“ Rodžer Federer sa tek 50 mečeva.

Od 2005. godine su Đoković ili Nadal (ili obojica) igrali u svakom finalu Rima, a Novaka dele još dve pobede od nastavka tog niza.

Đoković je fokusirano igrao od prvog gema, kasnio je na meč (ispostavilo se zbog problema sa ramenom), iskoristio psihološku prednost da dođe do 3:0, a onda i lako osvoji set. Najbolji teniser sveta je tako potpuno slučajno „prevario“ rivala i iskoristio još jednu „foru“ iz knjige Breda Gilberta „Winning ugly“, knjige koju je često citirao poslednjih godina.

Kašnjenje na meč unosi nervozu kod protivnika koji je odmah besan i želi da se osveti i onda srlja u greške. Nori je uspeo da srlja u bezobrazluk.

U drugom setu je usledila revija prljavih poteza Britanca, poput onog kada je Nori namerno napucao Đokovića u nogu dok mu je Srbin bio okrenut leđima.

Novak se suzdržao da ne eksplodira, uspeo je da ostane miran i da onda dovrši posao. U jednom trenutku je čak opsovao publiku na engleskom, a po završetku meča nije želeo da aplaudira rivalu. Po prvi put u karijeri nije to uradio što dovoljno govori šta misli o Britancu. Pozdrav na mreži je to potvrdio jer Novak nije želeo ni da pogleda Norija.

Ipak, više od samog sukoba brine činjenica da se Đoković nije osećao najbolje na terenu.

Đoković je najpre objasnio problem sa kojim se susreo pre početka meča.

„Rano smo počeli danas, završio sam zagrevanje 10 minuta ranije. Malo smo žurili, morali smo da igramo ranije zbog kiše, drago mi je što sam se izborio sa tim uslovima i da pobedim“, otkrio je Đoković.

Voditelj na terenu je objasnio da je Đoković proveo nešto više vremena u prostoriji za oporavak.

„Uvek je nešto (smeh), srećom uspeo sam da odigram i da pobedim. Sutra će biti bolje“, nasmejao se Đoković kome kao da je laknulo po završenom poslu.

Novak je otkrio da je imao bolove, te da je došlo do velikog propusta organizatora u Rimu.

„Danas je ranije počeo meč u 11.00. Imali smo problema sa zagrevanjem jer su se tereni za zagrevanje otvorili tek u 10.15, dosta se brzalo sa pripremom, to je uticalo na stanje fizičko stanje. Osećao sam bolove u početku, uspeo da se zagrejem i da podižem nivo igre. Imao sam set i brejk prednosti, on je vratio brejk, ali sam uspeo da se stabilizujem u odnosu na prethodni meč da ne izgubim previše koncentraciju. Zadovoljan sam igrom“, završio je Đoković.

Novak je napravio 14 neiznuđenih grešaka, a sa druge strani je Nori napravio čak 29. Razlika u vinerima je bila tek dva poena (21:19), a Đoković ih je čak 15 napravio iz forhenda, koji se potvrđuje kao vodeće oružje u Rimu.

Srpski teniser ima još mnogo prostora da unapredi igru, a dobra vest u odnosu na prethodni meč bio je dobar početak susreta.

Nije bilo mučenja na startu, iako nisu svi faktori išli na ruku srpskom teniseru. Sve ovo svedoči da i dalje ima mnogo prostora da se igra unapredi, a to će sigurno biti slučaj već od sledeće runde takmičenja.

BONUS VIDEO Đoković savladao Norija na mastersu u Rimu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar