AP Photo/Kelly Barnes

Kanadski teniser Vasek Pospišil odgovorio je proslavljenom američkom asu Endiju Rodiku posle ocene da organizacija koju je Vasek pokrenuo sa Novakom Đokovićem ne pravi rezultate.

Poznato je da su posle mastersa u Sinsinatiju Novak i Vasek objavili da pokreću PTPA koja se bavi odbranom prava tenisera i teniserki.

PROČITAJTE JOŠ:

Podrška toj organizaciji raste u prethodnih nekoliko godina, prilaze joj i neka krupna imena, ali i dalje se ne vide konkretni učinci.

Ili je bar tako mislio Rodik, nekadašnji grend slem šampion i prvi teniser sveta koji je doveo u pitanje Đokovićev i Pospišilov trud.

Probao je da ospori Novakov time što je rekao da neko ko se takmiči na Đokovićevom nivou nema vremena da se bavi organizacijom koju od pre dve godine vodi Ahmad Nasar.

Na pitanje o tome da teniserima fali pregovaračka snaga da bi sebi obezbedili što bolje uslove i spominjanje da je Đoković prilično bio aktivan s tim u vezi, Rodik kaže da ne vidi efekte.

„Navedite mi najveća tri dostignuća te organizacije i inicijative“, kazao je Rodik, a onda probao da to obrazloži.

„Prvo, sve što kažem o Novaku se izvuče iz konteksta. Ovo nije nepoštovanje prema njemu, jer nema šanse da možete da jurite 25. grend slem i da ujedno vodite i sindikat tenisera. To je jednostavno nemoguće. Bilo je situacija kad mi članovi upravnog odbora, sa kojima se dopisujem, odgovore na pitanje da navedu tri najveća dostignuća, kažu: ‘Ne znam, saopštenja za javnost’. Bio je i neki mejl koji se pojavio i koji je glasio: ‘Imamo profesionalno fotografisanje za igrače’. Ali ja ne znam koji su ciljev. Moja poenta je da je ukazivanje na probleme lako, ali rešenja su teža. Novak očito ne može aktivno to da vodi. Ima dobru nameru, misli dobro i verujem da ne morate mnogo razmišljate da li je istina da ono što misli, to i kaže, pa to mnogo poštujem. Svejedno ne znam koja bi im bila lista dostignuća“, rekao je Rodik za NY magazin.

Pospišil je rešio da mu odgovori na to pitanje i naveo je sedam stavki koje je PTPA do sada postigla uključujući i olakšice sa kartama, medicinskim uslugama, pravom prioriteta na aerodromima, prtljagom, psihološkom pomoći za igrače, pravnim savetima…

Foto: EPA/ANDY RAIN

„Dok širimo spektar benefita i usluga za igrače, radimo i na sledećim koracima da napravimo promene potrebne ovom sportu, da bismo imali pravi glas unutar teniske strukture. Kao što znaš, mi kao igrači to nemamo u ATP/WTA strukturi. Postoji takozvani ‘Savet za igrače’, ali je potpuno nemoćan u poteri za bilo kakvom značajnom promenom. Zato je PTPA osnovan i zato je suštinski važan. Rim nije izgrađen za dan. Ali ovo je početak u tako dugom vremenskom rasponu. Teniseri su decenijama hteli organizaciju i niko nije hteo da je digne sa poda, ili čak znao gde da počne. Mnogi igrači su tokom godina mnogo pričali, a malo ih je radilo nešto. Teško je opisati koliko je posla uloženo u ovo u poslednjih pet i više godina i na ličnom nivou, koliko je ovo oduzelo od moje teniske karijere. Slažem se da i dalje postoji mnogo toga da se uradi, ali te uveravam, kao što možeš da vidiš iznad, uradili smo mnogo više od saopštenja za javnost. Naš cilj je da budemo katalizator iza dugo tražene transformacije ovog sporta. Ka tome aktivno radimo i mogu samouvereno da kažem da smo na dobrom putu“, rekao je Pospišil.

Pozvao je Rodika da se priključi i sam kao deo odbora toj borbi, navodeći i da je PTPA jedina organizacija koja radi samo u interesu igrača.

BONUS VIDEO: Đoković i Alkaraz na treningu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar