Janik Siner
Foto: Tanjug AP Photo/Andy Wong)

Janik Siner je u ovom trenutno u najboljoj formi od svih tenisera na svetu, a postao je ozbiljna pretnja i po Novaka Đokovića, koji i dalje drži vrh ATP liste.

Osvojio je Italijan prvi grend slem u Australiji, a posle toga mu nije udarila slava u glavu, već je nastavio da trenira i melje sve pred sobom.

Posle Australijan opena, Siner je podigao trofej u Roterdamu, gde je izgubio samo set od Gaela Monfisa, a sada je u prilici da napravili veliki uspeh i u Indijan Velsu.

PROČITAJTE JOŠ:

Već je Janik izjednačio svoj prošlosezonski rezultat u Indijan Velsu, pošto je opet stigao do polufinala, a sada će ga sačekati veliki rival – Karlos Alkaraz. Biće to duel koji će odlučiti i ko će biti drugi na svetu posle Mastersa u Indijan Velsu, ali i ko će otići u borbu za titulu protiv Danila Medvedeva ili Tomija Pola.

Ovakav početak sezone od Sinera gotovo niko nije očekivao, pa je tako Janik ušao u društvo nekih od najboljih tenisera u istoriji. Naime, Siner trenutno ima 16 vezanih pobeda od početka sezone, čime je izjednačio skor Rodžera Federera iz 2006. godine.

Međutim, mladi Italijan je još uvek daleko od Novaka Đokovića, koji je imao ubedljivo najbolji start sezoni u istoriji tenisa. Bilo je to one čuvene 2011. godine kada je Srbin vezao čak 41 trijumf. U taj niz nisu uračunate predaje od strane Janka Tipsarevića i Fabija Fonjinija, inače bi zvanični rekord bio još veći.

EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Novak je te 2011. godine vezao titule na Australijan openu, Dubaiju, Indijan Velsu, Majamiju, Beogradu, Madridu, Rimu, a dogurao je i do polufinala Rolan Garosa, kada ga je Federer savladao sa 3:1 u veoma napetom meču.

Đoković je sjajno sezonu otvorio i 2020. kada je vezao 26 pobeda, dok je 2013. imao 17 vezanih trijumfa na otvaranju sezone. Isto toliko imao je i Federer 2018, kao i Pit Sampras 1997. godine.

Treći najbolji skor po ovom parametru imao je Rafael Nadal 2022. godine, kada je osvojio poslednja dva grend slem trofeja, a imao je 20 pobeda zaredom.

Dakle, Siner može da odigra još maksimalno dva meča u Indijan Velsu i tako se približi Nadalu, a pretekne rezultate koje su ostvarili Federer i Sampras u gorepomenutim sezonama.

PROČITAJTE JOŠ:

Italijan je u poslednjih godinu dana unapredio gotovo svaki detalj u svojoj igri, a definitivno da će nastaviti da se razvija i u bliskoj budućnosti, tako da se od njega mnogo očekuje. Za sada ima po jedan osvojen masters i grend slem, ali tek su mu 22 godine, tako da je ono najbolje verovatno tek pred njim.

Ono što će biti zanimljivo videti, jeste kako će se Janik snaći na šljaci, gde do sada nije igrao sjajno, dok mu je beton provereno omiljena i najbolja podloga.

Bez obzira na uspehe u Indijan Velsu i verovatno Majamiju koji sledi (tamo brani finale), Siner neće imati priliku da napadne Novakov tron pre aprila i turnira na šljaci, verovatno Rolan Garosa.

Janik Siner i Karlos Alkaraz
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

U svakom slučaju, Janiku treba odati priznanje za sve učinjeno do sada, postao je zaista ozbiljan teniser, koji preti da obore mnogi rekorde.

*U rekorde o kojima je reč o tekstu ulaze rezultati od 1990. godine do danas

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar