Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u treću rundu mastersa u Rimu pobedom nad Tomasom Martinom Ečeverijem 7:6 (5), 6:2.

Novak se vratio na teren prvi put posle nekoliko sedmica i turnira u Banjaluci i Ečeveri je bio pravi izazov za prvog reketa planete.

PROČITAJTE JOŠ...

Prvi set je počeo „mukama po Đokoviću“ koji nije bio u ritmu, grešio je i videlo se da mu posle nekoliko sedmica pauze treba jedan takmičarski meč.

Posle Banjaluke i ispadanja od Dušana Lajovića, Novaku je bilo potrebno malo vremena da se razigra, ali je brzina vinera, znatno veća u odnosu na one u Monte Karlu, bila dobar znak.

Đoković je na kraju meča i sam priznao da je prvi set odigrao stegnuto i da se tek u drugom opustio potpuno, što se dalo videti i po rezultatu.

Osim toga, kao i mnogo puta do sada, „lomio“ je rivala kada sačeka njegov pad, održavajući konstantnost ili podižući sopstveni nivo, što je Ečeveri pratio samo donekle. Kod njega se od starta naslućivalo koliko je krenuo u meč „grlom u jagode“, mada je u nekim momentima delovao kao da se mentalno zaista dobro spremio. Poneka greška više, uz nešto umora skupo su ga koštali, pa u prvom setu nije uspeo da sačuva prednost, a u drugom nije imao gotovo nikakvu šansu da uradi nešto više.

Zato sada on ide kući, dok Đokovića čeka okršaj sa bugarskim igračem Grigorom Dimitrovim, koji je savladao Stena Vavrinku u dva seta.

Bombastičan forhend iz sredine, pa onda i bekhend paralela doneli su Ečeveriju brejk lopte već u prvom gemu meča. Novak je prvu brejk priliku poništio forhendom kojim je iznudio grešku protivnika, ali je Tomas drugu brejk šansu iskoristio jer je sačekao da njegov rival prebaci osnovnu liniju.

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Drugi gem je doneo i drugačiju sliku. Đoković je video da nema šale, krenuo je agresivnim forhendima da diktira tempo i osvojio je lep poen za 15:30.

Imao je u tom gemu i brejk šansu da se odmah vrati u meč, ali je Ečeverijev servis proradio u pravom trenutku kao spas za 2:0.

Novak je naredni gem dobio bez problema, servisi su bili dobri, a jedini poen izgubio je isforsiranim forhendom. Slika koja je više zabrinjavala od nekoliko grešaka je činjenica da se i u Rimu na njegovoj ruci našla bandaža odmah posle prvog gema.

To je u startu bio jasan signal da nećemo moći da računamo na Đokovića u punoj snazi i bilo je samo pitanje na koliko će posto da bude.

Ečeveri je svom idolu dobrim servisima maksimalno otežavao posao, pa je tako na 40:30 u četvrtom gemu isterao Novaka iz polja i izašao napred da završi gem i povede 3:1.

Novak Đoković, Rolan Garos
Novak Đoković, Rolan Garos; Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Nekoliko „projektila“, a onda i dve duže razmene presudile su Ečeveriju u šestom gemu. Imao je Argentinac šansu da uzme i taj gem, Novak se nije predavao i sačekao je prvo duplu grešku Ečeverija, pa i da Tomas na brejk šansi pošalje lopticu pored terena za 3:3.

Srpski igrač je bez problema osvojio sledeći svoj gem za prvo vođstvo u meču, a onda je u desetom imao zlatnu šansu da završi set posle sat vremena tenisa.

Tomas je poslao lopticu u aut za 15:30, onda ga je Đoković nadigrao paralelom za 15:40 i imao je dve set lopte. Ečeveri je u toj situaciji delovao „pečeno“, ali se spasao hladnokrvnim servisima, posle čega je pasing šotom na mreži završio gem za 5:5.

Ečeveri je uspeo da izdejstvuje taj-brejk i u njemu je uzeo prva tri poena. Tek onda je Đoković vezao dva poena na svom servisu za 2:3, a Argentinac je ispalio forhend u aut za 3:3.

Baš tada je Đoković odigrao slab smeč, iako je imao rivala „na konopcima“, Ečeveri je ni iz čega dobio viner, a onda sačekao Novakovu grešku za 5:3.

I baš tada je odigrao dva odlična poena, došao je do 5:5, posle čega više nije bilo problema i treću set loptu je posle skoro 80 minuta pretvorio u vođstvo 1:0.

Drugi set je počeo znatno lakše. Novak je odmah napravio brejk i uz malo poteškoća ga potvrdio za 2:0. Novak je do 4:2 igrao prilično sigurno, u sedmom gemu je došao do dve brejk lopte i tada se videlo da Ečeveri već gubi korak.

Novak je taj pad iskoristio da napravi novi brejk i privede meč kraju na daleko sigurniji način nego kako ga je počeo i to za upola manje vremena u odnosu na prvi set.

Đoković - Ečeveri 7:6 (5), 6:2