Foto: Nova.rs

Rolan Garos kao i svake godine ima najbolje pojedinačne rekvizite, bez napadnih vimbldonskih boja ili neoriginalnih uobičajenih štampa logoa. Ipak, sve morate da platite papreno.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Najpre ono što zanima svakog ko planira da dođe na sam kompleks. Najjeftinije je verovatno jesti palačinku od pet evra (imate i palačinku bez ikakvog namaza za 4,5) ili vafl koji može da preliva od čokolade.

Burger i sok koštaju od 15 do 17 evra, a ukoliko želite kombinaciju hot dog i gazirano piće to ćete platiti „tričavih“ 11 evra.

Sladoledi su od pet do sedam evra, dakle samo hrana na kompleksu bi u teoriji mogla da vas košta skuplje od ulaznice. Sama ulaznica na kompleks košta oko 20 evra ukoliko se kupi na vreme i možete da posetite sve terene osim tri stadiona „Filip Šatrije“, „Suzan Lenglen“ i „Simon Matje“.

Foto: Nova.rs

U prvih nekoliko dana na tim pomoćnim terenima možete gledati mečeve i nekih igrača i igračica iz Top 20, a kasnije ukoliko imate sreće možete ući na poneki trening Novaka Đokovića ili Rafaela Nadala. Barem dok je Novak bio još uvek na turniru.

PROČITAJTE JOŠ

Kada su u pitanju zvanični rekviziti na kojima je ispisano ime Rolan Garos, recimo samo da obična olovka košta 10 evra, a da privesci počinju sa 12 evra. Nismo zapravo ni došli do skupih stvari… Svaki novinar je pre početka takmičenja dobio i metalnu bočicu koju je trebalo da koristi narednih 14 dana. Kažem trebalo, jer sam svoju izgubio već 10. dana, pa mi je sada jedina opcija da je platim 22 evra u prodavnici. Teško da će se to desiti…

Po čitavom gradu ima nekoliko butika, a u samom kompleksu jedan ogroman market koji je na dva sprata i na kome možete naći sve od igle do lokomotive. Čak se tu nalazi i odeljak za španovanje reketa, pa ukoliko vam se posreći možete videti neko poznato lice.

Na gornjem spratu se nalaze proizvodi Rolan Garosa, a dole su zasebni brendovi. Ipak, nije to baš najsrećnije rešeno, tako više ne možete pronaći magnete, ne možete pronaći peškire koji su koštali 22 evra (prodati posle 5 dana), ne možete pronaći ni sjajnu jaknu Rolan Garosa. Muški kompleti od 95 evra su prodati vrlo brzo, a sa kolegom Milošem sam imao jednu turu po čitavom kompleksu upravo u potrazi za tom jaknom.

Foto: Nova.rs

Ostali su samo ženski modeli, a čak ni moje pregovaračke sposobnosti nisu upalile kada sam probao da nagovorim prodavce da mi prodaju svoju nakon što se završi turnir. To im je bilo toliko neočekivano da su prasnuli u smeh.

Jedno od centralnih mesta zauzima velika slika Novaka Đokovića gde možete pronaći i njegovu opremu. Majica košta 110 evra, a Novakov duks koji ste verovatno zapazili kada je izlazio na teren ili ako ste gledali snimke sa konferencija košta 160.

To su ujedno jedne od najeksluzivnijih i najskupljih stvari koje možete pronaći. Ipak, još jedan savet kada god da idete – naoružajte se strpljenjem.

Redovi su veliki, nesnosni i sve što može da ide sporo ići će sporo. Kasiri i prodavci ne samo da ne znaju engleski, već i imaju sve vreme ovog sveta.

Prosečna prodaja za jednu mušteriju traje pet minuta, naučio sam to na teži način jer sam se toliko puta radovao što sam treći u redu. Čak ni tamo gde su gužve male ne znači da ćete brzo završiti. Naime, red za palačinke često blokira čitav prilaz ispred stadion „Filip Šatrije“, a verovatno je to i najmanja palačinka koju ćete pronaći u Parizu.

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs
Foto: Nova.rs

BONUS VIDEO Barbara Šet o rivalstvu Đokovića i Nadala i značaju da Novak ostane prvi

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare