Foto: Profimedia

Nije dovoljno biti šampion.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Australija je pored toga što je organizator prvog grend slema u sezoni i zemlja sa izuzetno bogatom teniskom tradicijom. Neka od najvećih imena ovog sporta i u muškoj i ženskoj konkurenciji došla su baš iz Australije. Dvoje najvećih Rod Lejver i Margaret Kort dobili su i svoje stadione na kompleksu na kome se igra prvi grend slem sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Iako je veći deo svojih uspeha ostvario pre nego što je počela open era, Rod Lejver je ipak i dalje jedini teniser u istoriji koji je osvojio kalendarski slem odnosno sva četiri grend slem turnira u jednoj godini.

Rod Lejver je i dalje lud za tenisom i njegovo mesto na stadionu koji nosi ime po njemu i dalje je nedodirljivo gde ga i dalje možete videti kako sedi i posmatra teniske mečeve novih generacija.

Poprilično je voljen i među navijačima i među današnjim teniserima, a i među medijima i njegovo prisustvo na prvom grrnd slemu sezone na daje posebnu draž ovom teniskom spektaklu.

Međuti, kada pričamo o Margaret Kort, situacija je potpuno drugačija.

Po broju trofeja najveće ime koje Australija ikad imala i jedno od najvećih imena ženskog tenisa, Margaret Kort je na stubu srama teniske Australije i kompletnog društva.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Njena teniska dostignuća i njeni nestvarni uspesi u Australiji su bačeni u drugi plan zbog njenih socio-političkih i verskih stavova.

Izuzetno liberalno nastrojeno društvo u kojem su slobode pojedinca neprikosnovene i ne dovode se u pitanje bilo da govorimo o verskoj, političkoj seksualnoj ili rasnoj slobodi bar na papiru, nije imalo ni trunku razumevanja za njene konzervativne stavove vezane za religiju i u kontekstu toga za LGBT populaciju prema kojima je izuzetno kritična.

Iako je još od mladih dana bila konzervativno nastrojena, to Australijance nije sprečilo da joj odaju počast zbog njenih teniskih uspeha i jedan od dva stadiona u Melburn parku nazovu po njoj.

Bila je voljena i slavljena šampionka i poštovani član teniskog i čitavog društva Australiji. Međutim okolnosti su se promenile i stavovi koje je iznosila i koje su nekada bili sastavni deo društvene svakodnevice, sada su na stubu srama pogotovo što ih je sve intenzivnije počela da brani iznosi u javnosti.

Sada je situacija takva da su sve glasniji i glasniji zahtevi da stadion koji nosi njeno ime dobije neki drugi naziv. Jednostavno, Margaret Kort u liberalnom društvu kao što je Australija više nije prihvatljiva iako je najveća šampionka koja ova zemlja verovatno ikada imala u bilo kom sportu.

Foto: Profimedia

Sa jedne strane ti napadi na nju su razumljivi. Njeni konzervativni stavovi ruše postulate na kojima je trenutno izgrađeno australijsko društvo. Sa druge strane ti stavovi se nisu menjali decenijama unazad i bili su i takvi kada je stadion po njoj dobio ime. Problem može da nastane u situaciji ukoliko za deceniju ili dve društvo ponovo postane konzervativno ili ode u nekom trećem smeru pa će neko postaviti pitanje što stadion ne nosi ime po najvećoj šampionki koju je zemlja ikada imala.

Čisto gledano sa sportske strane, ne postoji nikakva logika da joj se oduzme takvo priznanje i da promene ime u bilo koji drugi naziv. Jednostavno, tenis kao sport u Australiji ne bi bio isti bez Margaret Kort.

Zbog toga nije iznenađujuće što Novak Đoković uprkos činjenici da je najtrofejniji igrač u istoriji Australijan opena bar kada govorimo o muškoj konkurenciji, a eventualnim osvajanjem titule bi stigao pomenutu Margaret Kort, nije omiljen u Australiji osim ako ne računamo zajednice pravoslavnih naroda kao što su Srbi, Grci a vole ga poprilično i Hrvati koji ovde žive.

Foto: Tanjug/AP Photo/Louise Delmotte

Jednostavno njegovi pogledi na svet, život i stavovi pogotovo po pitanju vakcinacije zbog kojih je bio deportovan, ne mogu biti prihvatljivi u društvu koje je imalo najveće posledice kada su u pitanju mere za borbu protiv koronavirusa u čitavoj Australiji. Viktorija je bila zaključana i izolovana, a Novak Đoković je po shvatanju lokalnog stanovništva bio zlikovac koji je dobio izuzeće od tog pravila dok su oni morali da trpe i pate.

Ako na sve to dodamo njegove generalne životne stavove i činjenicu da se način na koji gleda na svet ljude i život razlikuje od onoga kako ga vide društva na zapadu, onda nije toliko iznenađujuće što Novak Đoković nije popularan među lokalnim stanovništvom. Zato svaka ideja da „Rod Lejver arena“ ponese ime po njemu kao najuspešnijem teniseru koji je ikada igrao u Melburnu ostane naučna fantastika. U najboljem slučaju mogao bi da dobije bistu kao što je ovih dana dobio Lejton Hjuit, koji nikada nije osvojio Australijan open ili neke druge legende australijskog sporta, ali je i to pod znakom pitanja s obzirom da su kriterijumi poslali mnogo širi i mnogo kompleksnji nego što je ostvarivanje vrhunskih rezultata.

Australija jeste društvo u kojem se cene slobode i pravo da se izražavaš onako kako želiš, ali je isto tako kao i u svim liberalnim demokratijama problem ako tvoji stavovi nisu u skladu sa tim načelima i dolaziš u situaciju da se nađeš na stubu srama samo zato što misliš drugačije.

Novak Đoković Foto:James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kontradiktorno zar ne?

Prilično, kao i u suštini liberalna demokratija sama po sebi kao i u mnoge druge ideologije koje u stvarnosti ne ispunjavaju osnovne postulate na kojima su zasnovane i na kojima su nastale.

Novak Đoković bi u nedelju mogao da podigne svoj 11 pehar u Melburnu i time potvrdi status najuspešnijeg muškog igrača na ovom turniru, a u isto vreme izjednači se sa legendarnom Margaret Kort. Zato bi mogli da se nađemo u bizarnoj situaciji da dva najveća šampiona i dva najuspešnija takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji budu žigosani upravo u zemlji u kojoj su postigli najveći uspeh. Teško je verovati da Australiji koja nije spremna da zažmuri na stavove svoje najveće šampionke, prihvati Novaka kao voljenog šampiona, osim ako ne računamo srpsku zajednicu koja će ga svakako dočekati raširenih ruku i burno proslaviti svaki njegov trijumf.

BONUS VIDEO Intervju Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar