Foto:JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Ne baš sjajna forma Španca

Karlos Alkaraz bez ikakve sumnje je trenutno najveć rival Novaku Đokoviću, pogotovo na grend slemovima, ali Španac je daleko od najbolje forme u poslednja dva meseca.

Poslednji meč Novaka i Karlosa gledali smo u finalu Sinsinatija, koje će još dugo ostati upamćeno u teniskim krugovima. Srbin je tada slavio nakon epskog preokreta i više od četiri sata igre, a videvši nivo tenisa, trenutno dvojice najboljih na svetu, mnogi su pomislili da će gotovo sva finala, makar velikih turnira do kraja godine, biti baš njihova.

Tu su/smo se malo prevarili.

PROČITAJTE JOŠ:

Gledajući Alkaraza praktično od početka prošle godine, pa preko Vimblona i Sinsinatija ove sezone, s vremena na vreme imao sam utisak da je nepobediv, odnosno da samo Đoković može da pronađe lek, što ni za njega nije uvek uspešna misija.

Međusobni skor njih dvojice je trenutno 2-2, a nema ljubitelja tenisa koji sa nestrpljenjem ne čeka novi okršaj i teniski spektakl Srbina i Španca.

Alkaraz se na najvećoj teniskoj sceni pojavio baš onda kada treba, baš onda kada je Novaku bio potreban još neki motiv i gorivo, nakon što se penzionisao Rodžer Federer, a i Rafael Nadal je blizu te odluke.

Dugo tenis nije imao igrača koji tako dobro pokriva teren kao Alkaraz, koji ima neke karakteristike svakog od članove „velike trojke“, ali je i pored toga jedinstven i niko mu ne može osporiti to da je potpuno zasluženo u samom vrhu.

Karlos Alkaraz
Karlos Alkaraz ; Foto: WANG Zhao / AFP / Profimedia

Iako nekada potpuno superioran, popularni Karlitos, koji postaje sve popularniji i omiljeniji širom sveta, pokazao je ranjivost u proteklim nedeljama, onda kada su mnogi očekivali da će dodati gas.

Đoković jeste najbolji na svetu, Alkaraz je i sam istakao da na svakom treningu razmišlja o njemu, ali mora da se pazi i ostalih igrača, koji su u poslednje vreme pokazali da ga se ne plaše i da se pred njim neće u startu predati.

U prvom delu sezone činilo se da Medvedev nije na nivou Alkaraza, ali je našao recept za njega na US Openu u polufinalu, kada ga je savladao sa 3:1. Nakon toga Španac je poražen i u polufinalu Pekinga od Janika Sinera, koji sada ima pozitivni skor u dueliuma sa njim – 4:3. Poslednji u nizu poraza koji mu se dogodio od tenisera koji se ne zove Novak, bio je delo Grigora Dimitrova na Mastersu u Šangaju već u osmini finala.

Nakon burnog perioda, španski mediji javili su da je Alkaraz odlučio da uzme pauzu od desetak dana bez treninga, a onda je i on sam potvrdio da će zbog povrede i previše napora propustiti turnir u Bazelu, gde bi imao priliku da osvoji novih 500 ATP bodova i novu titulu.

Foto: AP Photo/Aaron Doster

Kako tu priliku neće imati, očekivano je da se Alkaraz vrati na Mastersu u Parizu, kao i Novak Đoković, a obojica će posle toga igrati i na Završnom mastersu u Torinu.

Dakle, 2.500 ATP bodova je u igri, borba za prvo mesto i dalje je otvorena, ali je Đoković trenutno u boljoj poziciji i to iz više razloga.

Prvi je taj što ima prednost na ATP listi, trenutno je na 11.045 poena, dok je Alkaraza na 8.805, s tim da Novak brani daleko više poena do kraja sezone – 600 sa finala u Parizu, te 1.500 iz Torina.

Međutim, Karlos sada mora da obraća više pažnje na telo i na to da ostane zdrav, kako tokom karijere ne bi upadao u iste probleme kao Nadal, dok Đoković ima gvozdenu disciplinu i za njega to nikad nije bio problem.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe, srpski teniser već dugo zna kakav mu je raspored, te se već neko vreme i psihički i fizički priprema za finiš sezone, dok je Alkaraz u hodu morao da menja planove i da se prilagođava, što izaziva poteškoće.

Kada je reč o motivaciji, sigurno je da nijednom od njih ona ne fali, s tim da bi Đoković sa novim titulama na pomenutim mastersima ispisao nove stranice teniske istorije. Do kraja sezone mogao bi da dođe do rekordnih 400 nedelja na vrhu sveta, mogao da bi pretekne Federera po broju osvojenih titula na Završnom mastersu, mogao bi još jednom da završi godinu kao prvi na ATP listi…

Foto: REUTERS/Dylan Martinez

Istina je da Đoković nije odigrao meč još od polovine septembra, sigurno je da u Pariz neće stići baš u najboljoj formi, ali je zato prijavio i dubl sa Miomirom Kecmanovićem, s kojim bi kasnije mogao da bude tandem i u Dejvis kupu.

Potpuno smisleno je Novak uzeo više od mesec dana aktivnog odmora kako bi se spremio za i te kako težak finiš sezone (ne zaboravite Dejvis kup), u kom mu neće pretiti samo Alkaraz, ali će se u Parizu i Torino videti čiji je plan bio bolji, te ko je trenutno na većem nivou i više zaslužuje prvo mesto na svetu.

Špance možda nikada ne treba otpisivati, ali jedan je Novak Đoković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar