Zorana Arunović
Foto: Tauseef MUSTAFA / AFP / Profimedia

Nešto više od 200 dana ostalo je do Olimpijskih igara koje se održavaju u Parizu od 26. jula do 11. avgusta 2024. godine.

Naša zemlja je do sada učestvovala na svim letnjim Igrama i osvojila ukupno 119 medalja (34 zlata, 41 srebro i 44 bronze), a srpski tim za Pariz trenutno broji 51 sportistu.

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS), svečano je potpisao pozivno pismo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i zvanično potvrdio učešće tima na Igrama, na koje se prva plasirala Zorana Arunović. Trofejna strelkinja je još u oktobru 2022. upucala kvotu za Pariz osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu, i u tandemu sa sestrom i trenerom Jelenom sanja najlepše moguće snove do odlaska u Pariz, o čemu je pričala za Nova.rs.

Otkrila je koliko je dobro, a koliko nije, to što je godinu i po ranije uspela da se plasira i sada rasterećno čeka Igre, ali ima i možda previše lufta do samog takmičenja, najvažnijeg u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ

„Jelena i ja smo sele kada smo videle pravila koja će važiti za ovaj ciklus, i shvatile da moramo od starta da zapnemo i što ranije uzmemo kvotu. Ideja je bila da se odmah na prvom kvalifikacionom turniru, Svetskom prvenstvu, uzme medalja koja bi donela i prolaz u Pariz. Što se mene tiče, to je jako dobra stvar, iako ima i minimalan negativan deo – dok se svi bore, ja nemam tu presiju. Međutim, kroz sva takmičenja na koja idemo zajedno sa timom, gde vidim da se kolege još bore za kvote, na neki način i ja prolazim malo kroz to. Ipak mislim da je pozitivna stvar to što je ranije izboren plasman. Nadam se da će ovog puta sam ishod olimpijskog turnira biti malo bolji i povoljniji nego u Tokiju“, kaže Zorana Arunović za Nova.rs.

Božidar Maljković, prvi čovek OKS, rekao je da u ovom trenutku imamo više sportista za Pariz 2024. nego u isto vreme pred OI u Tokiju.

„Što je tim veći, logično imamo više šanse za osvajanje medalja, ali me raduje što ima više ljudi jer je onda osećaj tima i zajedništva intenzivniji i jači. Iako mi u Francuskoj nećemo biti na istom mestu, bićemo jedno tri sata od samog Pariza skroz sami umesto u Olimpijskom selu, ja verujem u tu povezanost koju imamo sa ostatkom tima“.

Božidar Boža Maljković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Dvostruka svetska šampionka i višestruka prvakinja Evrope otkriva i kako se priprema za sledeće leto koje će joj biti najvažnije u karijeri.

„Ne pitaj (smeh)… Mnogo treniramo, već imamo plan za sledeću godinu i u principu verujem ako sve uspe da prođe onako kako smo Jelena i ja zamislile, da dobar plasman u Parizu ne bi trebalo da bude upitan“.

Odmah se nadovezuje i šta je to dobar plasman u Parizu i objašnjava da li zamišlja sebe s medaljom oko vrata.

„Naravno, da ne zamišljam sebe s medaljom ne bismo pričali uopšte. Ne mogu da svrstam sebe u onu grupu samo da dođem na Olimpijske igre, ne vidim sebe tako, pogotovo sa nekim medaljama koje imam i svim dostignućima u karijeri. Meni ta jedna jedina fali i to je nešto što me pokreće, da i onih dana kad mi se ne trenira, opet ustanem i provedem četiri sata u streljani. Mnogo priprema i treninga, biće i takmičenja, biće i trenutaka kada ćemo moći da vidimo gde smo, i cela sezona pred nama biće posvećena tome da se što bolje spremimo za Pariz“.

Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Zorani će ovo biti četvrte Olimpijske igre, ali drugačije od svih dosadašnjih jer neće biti sa timom u Olimpijskom selu, pošto je strelište u Šateruu, skoro 300 kilometara udaljenom od prestonice Francuske.

„Ovo je prvi put takva situacija što se tiče Igara. Imali smo iskustvo sa Evropskim igrama, gde su skoro svi bili u Krakovu, a mi smo bili u Vroclavu i uopšte nije bilo simpatično. Nije to-to, opet svako od nas je svestan zbog čega je tamo. Nadam se da će u Parizu ipak moći više da se oseti taj timski i olimpijski duh, iako nećemo biti u Parizu i blizu sela, već ćemo imati neki naš smeštaj u Šateruu. Stvarno, atmosfera koja se oseti i koja vlada u Olimpijskom selu ne može da se prepriča i da se oseti na bilo kom drugom takmičenju“.

Slična situacija je i sa košarkašima Srbije, koji će grupnu fazu igrati u Lilu, 225 kilometara od Pariza…

„Baš sam pričala sa Aleksom Avramovićem, oni su u Lilu u istoj situaciji, nadamo se da će oni ipak doći u Pariz kad se plasiraju dalje, a mi smo od početka do kraja u Šateruu. Suštinski, ne mogu da kažem da se radujem, ali možda nekako bude dobro da se malo dislociramo i da imamo tu vrstu mira“.

Foto: Streljački savez Srbije

Olimpijci su se sakupili u smiraj godine na ozvaničenju odlaska u Pariz, u nešto opuštenijoj i neformalnijoj atmosferi.

„Cele godine radimo i onda uživamo u ovih 15 dana pred kraj godine, kad možemo malo i da se opustimo, poziramo (smeh). Jako je lepo provoditi vreme sa ljudima koje znaš iz striktno neke poslovne priče, dobro, nisu se još vaše kamere ugasile (smeh), ali većina jeste. Kada možemo da pričamo i na neki drugačiji, opušteniji način, volim ovakve stvari kada znam da su neke zvanične stvari gotove“, objašnjava Zorana uz neizbežan osmeh.

Arunovićeva bez ikakve zadrške otkriva najveću želju za 2024. godinu.

„Medalja na Olimpijskim igrama. Vrlo jednostavno. Naravno, zdravlje, ljubav, sreća, ali samoj sebi želim olimpijsku medalju i učiniću sve da se ostvari to“, zaključila je trofejna srpska strelkinja za naš portal.

BONUS VIDEO Triler u Manili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar