Odbojkašice Srbija
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Iz godine u godinu popularnost ženskog sporta raste, a u ovom trenutku kvotu za predstavljanje Srbije na Olimpijskim igrama u Tokiju je obezbedilo više ženskih nego muških učesnika.

To je konstatovala selektorka ženske košarkaške reprezentacije Marina Maljković.

Njena ekipa će takođe učestvovati na takmičenju u Tokiju, a na prethodnim Olimpijskim igrama srpske košarkašice su se okitile bronzanim odličjem.

Srpski tim je do plasmana stigao kroz kvalifikacioni turnir, što je Maljkovićeva okarakterisala kao veliki uspeh za malu državu poput Srbije.

„Jedina stvar o kojoj treba da razmišljamo su naše druge Olimpijske igre. Mi smo uvek gladne pobede, a pokazale smo i u Riju koliko vredimo. Deviza ‘važno je učestvovati’ nikada nije važila za nas. U Tokio ne idemo kao turisti, Biće teško, svima je jasno, uradićemo sve da pokušamo da tamo izgledamo što bolje da bismo se na kraju pogledale u ogledalo i rekle da smo uradili sve što smo mogle“, rekla je Maljkovićeva.

Marina Maljković
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Priliku da se bori za novu medalju imaće i ženska odbojkaška reprezentacija, osvajač srebra na takmičenju u Riju 2016. godine, kroz osvajanje turnira interkontinentalnih kvalifikacija.

„Moramo da budemo zadovoljni plasmanom na četvrte Olimpijske igre zaredom. Pre 15 ili 20 godina je to bio samo san“, rekao je selektor Zoran Terzić.

Veliki adut za srpski sport će biti Ivana Španović u takmičenju skoka udalj, pošto je u Riju osvojila bronzanu medalju.

„Pripreme za Tokio su počele, to bi trebalo da bude zenit moje karijere i svega onoga što sam radila prethodnih 20 godina“, navela je Španovićeva.

Dobar rezultat će pokušati da ostvari i plivačica Anja Crevar u disciplini 400 metara mešovito.

Zorana Arunović
Foto: Starsport/Xinhua/Lin Shanchuan

 

Pored ekipnih sportova, Srbija će najveću grupu predstavnica imati u streljaštvu, pošto će je predstavljati Zorana Arunović, Sanja Vukašinović, Jasna Milovanović i Andrea Arsović.

„Volela bih da uzmem medalju i napravim žurku koja će da traje tri dana. Kao svadba! Verovatno bih isplakala gomilu suza jer me očekuje paklen period“, navela je Arunovićeva.

Srbija je u poslednjim godinama postala i značajan faktor u svetskom tekvondou, zahvaljujući Milici Mandić koja je 2012. godine u Londonu osvojila zlatnu medalju.

Četiri godine kasnije srebrno odličje iz Rija je takođe u tekvondou u Srbiju donela Tijana Bogdanović.

Milica Mandić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Da su i dalje u sjajnoj formi potvrdile su na nedavnom US Open turniru, pošto su osvojile zlatne medalje, a nešto ranije su se okitile medaljama i na Prezident kupu u Švedskoj.

Svoje drugo pojavljivanje na Olimpijskim igrama je obezbedila i kajakašica Milica Starović, pošto se prethodno takmičila u Rio de Žaneiru.

„Olimpijske igre su veliko planetarno takmičenje, gde se nadmeću najbolji takmičari svih zemalja i svako želi da ostavi trag iza sebe i da osvoji medalju za svoju zemlju, u tome i jeste najveća čar i razlika u odnosu na ostale velike šampionate. Priprema mora biti maksimalna i ništa se ne sme prepuštati slučaju. U Tokiju ne bi trebalo da bude velikih iznenađenja, svi se poznajemo i godinama smo konkurenti. Sa pripremama sam uveliko počela i učiniću sve da budem u borbi za medalju i da se nađem na pobedničkom postolju“, istakla je Starovićeva.

Olimpijske igre u Tokiju startuju 24. jula i trajaće do 9. avgusta, a dosad je 64 srpskih sportista obezbedilo mesto, u 11 sportova.