Foto: VK Crvena zvezda

Na Svečanoj akademiji Veslačkog kluba Crvena zvezda predstavljena je stogodišnja tradicija veslanja od osnivanja VK Beograd 6. Juna 1922. do 5. Marta 1945. godine, kada klub postaje jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda i menja ime u Veslački klub Crvena zvezda.

Od osnivanja do danas, ovaj klub nije imao nijedan dan odmora, veslalo se u miru, veslalo se u ratu – u reprezentacijama Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, FNRJ, SFRJ, SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Republike Srbije, na evropskim i svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama. Osvojeno je desetine medalja na svetskim i evropskim prvenstvima, a crveno-beli klub je redovno imao takmičare na olimpijskim igrama i iznedrio je stotine reprezentativaca i vrhunskih sportista.

Članovi VK Crvena zvezda bili su mnogi ugledni Beograđani, među kojima Andra Žeželj, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, mnogi naši veslači studiraju ili su završili elitne univerzitete širom sveta i danas se nalaze na vodećim pozicijama u društvu.

PROČITAJTE JOŠ:

U tih 100 godina članovi Kluba su delili sudbinu svog naroda i pisali istoriju Beograda i Srbije: podigli i više puta obnovili zgradu na Adi Ciganliji, dočekali kraljicu Mariju na njenom dolasku na venčanje sa kraljem Aleksandrom od kada je Klub pod patronatom kraljevske porodice Karađorđević; preživeli bombardovanje saveznika kada je pola zgrade oštećeno a čamci uništeni u eksploziji; čuvena je veslačka postava četverca Mačori po kojoj je snimljen kultni film Bal na vodi; Klub je i zvanična nastavna baza Fakulteta fizičke kulture – DIF-a.

Početkom 21. veka rekonstruisana je zgrada Kluba (bio je „sojenica“), a uz Klub izgrađeni su sportski objekti, tereni, balon za fudbal, spa i fites centar i moderna ergometrana.

Gostima su se obratili predsednik Skupštine Sportskog društva Crvena zvezda, g. Stojan Vujko i predstavnici Veslačkog kluba Crvena zvezda, g. Miloš Tomić, predsednik VK Crvena zvezda, Vladan Kovačević, predsednik UO VK Crvena zvezda, i Dušan Kovačević, sportski direktor VK Crvena zvezda.

PROČITAJTE JOŠ:

Prikazan je dokumentarni film: „100 godina veslamo“ /12 minuta/.

Nebrojeni su prijatelji i donatori Kluba, nekadašnji veslači, roditelji, uprava, treneri, administracija koji nesebično pomažu sredstvima, nabavkom opreme i znanjem i kojima se ovom Svečanom akademijom od srca zahvaljuje Crvena zvezda.

BONUS VIDEO Ivana Vuleta – devojka koja je vratila nadu u srpsku atletiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar