Uroš Borzaš/Foto: by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Cela nacija se nada da će nam rukometaši doneti sreću na do kraja januara.

Novu priliku da srpski sport zablista imaće već od 11. januara, kada će na terene u Švedskoj i Poljskoj izaći muška rukometna reprezentacija Srbije, koja će nastupati na Svetskom prvenstvu u grupi E.

Naši momci će se prvo boriti u grupi sa reprezentacijama Nemačke, Alžira i Katara, te će od samog starta morati da krenu sa dobrim igrama. Jedan od lidera „orlova“ svakako na Mundijalu biće talentovani levi bek Elveruma, Uroš Borzaš, koji je na jedinstveni put došao do reprezentacije.

Već kao mladi rukometaš bio je član Akademije na Balatonu, potom je igrao za Vesprem i Tatabanju, odakle je prešao u francuski Tuluz iz kog je došao u norveški Elverum.

Uroš Borzaš/Foto: by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Uroš je sa 13 godina otišao u Mađarsku, a pošto pozivi iz Srbije nisu dolazili zaigrao je za mlađe selekcije Mađarske. Kada je konačno stigao poziv Srbije, zbog pravila EHF-a je pauzirao tri godine i nakon toga je konačno obukao dres „orlova“. Osvojio je i prvu medalju sa Srbijom na Mediteranskim igrama 2022. godine u Oranu, kada je kao jedan od lidera prevodio „orlove“ do bronze.

PROČITAJTE JOŠ

Borzaš je u razgovoru za Nova.rs otkio koliku ulogu u njegovom životu ima porodica, ko će biti najveći protivnik Srbije na Svetskom prvenstvu, ali i koliko mu znači što je zaigrao za Srbiju.

Kakvi su utisci nakon prvog dela sezone sa Elverumom. Koja je razlika između Lige šampiona i EHF Kupa, koji si igrao sa Tuluzom?

„Atmosfera od prvog dana je harmonična i osećam se odlično. Nakon par meseci stekao sam utisak da ljudi koji rade u klubu posvećuju maksimalnu pažnju igračima na terenu kao i van njega. Napredovao sam mnogo u svim segmentima igre, imam odličnu komunikaciju sa trenerom Borgeom Lundom, kao i sa saigračima. Imali smo naporne pripreme tokom leta i dobro smo se pripremili za izazove koji nam predstoje.

Prihvatili su me od prvog dana. Liga šampiona je najelitnije takmičenje u našem sportu. Svake nedelje imamo priliku da igramo protiv najboljih, i osećaj je neverovatan. Razlike ima, tempo je jači i takmičenje je zahtevnije jer opet kažem igramo protiv najboljih igrača i nemaš puno prostora za greške jer sledi kazna iste sekunde“, započeo je Uroš Borzaš za Nova.rs.

Uroš Borzaš/Foto: by Pedja Milosavljevic/Starsport.rs

Sledi nam Svetsko prvenstvo, koliko Srbija može da uradi i ko će biti najveći protivnik u našoj grupi?

„Pokazali smo kao ekipa da Srbija može da igra sa svima i da pobeđuje i najjače reprezentacije. Možemo puno, korak po korak iz utakmice u utakmicu, i da svi budemo zdravi to je najbitnije. Biće teško sa sve tri reprezentacije u grupi, ni Alžir ni Katar nisu naivne ekipe, ali smatram da će sa Nemačkom biti najteže.“

Igrao si za mlađe selekcije Mađarske, šta je presudilo da izabereš Srbiju na kraju?

„Presudio je moj osećaj pripadnosti i dečački san da zaigram u dresu reprezentacije Srbije.“

Bio si jedan od lidera naše selekcije na Mediteranskim igrama ove godine, kako si se osećao u toj ulozi?

„Bilo je nas više u ulozi lidera, mi koji smo imali priliku da igramo za seniorsku selekciju našli smo se tu igračima koji su prvi put pozivani od strane selektora Tonija Đerone. Pomogli smo im da se brže uklope u sistem igranja. Čast mi je bila da budem jedan od lidera te ekipe sačinjene od odličnih momaka i igrača.“

Uroš Borzaš/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Kako izgleda rad sa selektorom Tonijem Đeronom i kakav je osećaj imati njega za selektora?

„Rad sa selektorom Tonijem je vrhunski. Zahteva potpunu koncentraciju na treninzima i disciplinu u igri jer drugačije ne bi funkcionisali u sistemu u kojem igramo. Navikli smo se jedni na druge i zadovoljstvo je raditi sa njim.“

Kako provodiš praznike i koliko je bitna porodica u tvom životu?

„Za praznike sam jako retko kod kuće, ali kada se desi da imam slobodno vreme tokom praznika, provodim ih sa svojom porodicom, devojkom i prijateljima. Porodica je za mene svetinja i moja najveća podrška.“

Ko će imati najviše šanse za osvajanje Svetskog prvenstva?

Uroš Borzaš/Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

„Teško je prognozirati, ali kao favorite vidim Dansku, Švedsku i Francusku.“

Šta je potrebno da bi Srbija ostvarila dobar rezultat na Svetskom prvenstvu?

„Da verujemo u sebe, da se držimo uvek zajedno kao i do sada, i da nas zdravlje posluži“, završio je Borzaš za Nova.rs.

BONUS VIDEO Dragan Škrbić o klupskom rukometu u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar