Edita Nuković; Foto: Fotostand / Ballasch / imago sportfotodienst / Profimedia

Ženska seniorska reprezentacija Srbije odbrojava dane do prve utakmice na 26. Svetskom prvenstvu za dame koje se održava u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj.

Baš država u kojoj Srbija igra grupnu fazu važna je za novo lice u timu selektora Uroša Bregara, Editu Nuković.

Od roditelja poreklom iz Prijepolja, rođena u Turskoj, većinu života provela u Danskoj, na samo sat vremena od Herninga, grada u kojem će se Srbija susresti sa ekipama domaćina, Rumunije i Čiela, sjajni pivot izabrala je da nosi dres naše zemlje.

PROČITAJTE JOŠ

”I životno i rukometno odrastala sam u drugačijoj kulturi u odnosu na ovu koju osećam u Srbiji. Emotivni naboj je mnogo veći, temperament i energija su na jako visokom nivou, dok je u Skandinaviji mnogo opuštenije. Srbija mi je omogućila da se oprobam na međunarodnom nivou u reprezentativnom rukometu, devojke od prvog trenutka lepo prihvatile te se nijednom nisam pokajala zbog ove odluke. Nekada mi bude teško kada čujem devojke da pričaju o nekim rukometašicama ili trenerima iz domaće lige ili koje su ranije igrale za reprezentaciju pa mi malo fale informacije, ali van toga kao da smo zajedno godinama”, rekla je Nuković za Rukometni savez Srbije.

Na rukomet je krenula kroz školu, uz drugaricu, razvijala se kroz mlade ekipe iz prve lige Danske odakle je usledio transfer u najjaču ligu Švedske.

Nakon toga, oprobala se u Nemačkoj gde igra poslednje tri godine. Ono što ju je iznenadilo, bila je drastična razlika u načinu treninga.

Foto: Fotostand / Ballasch / imago sportfotodienst / Profimedia

Opisala je i težak životni put njenih roditelja.

„Moji roditelji su iz Prijepolja, želeli su da studiraju u Sarajevu, ali je počeo rat koji ih je sprečio, pa su otišli u Tursku. Tamo su završili školovanje, zaposlili se i dve godine posle mog rođenja desio se veliki zemljotres, a oni su odlučili da napuste ovu zemlju. Odabir je pao na Dansku i tako je Hamel postao naš dom.“

”U Danskoj i Švedskoj se mnogo više trči, treninzi duže traju, svi segmenti igre se treniraju, dok to u Nemačkoj nije slučaj. Mnogo je više taktike pa nekako treninzi deluju manjeg intenziteta. Promena mi je svakako prijala jer sam želela da se oprobam u intenzivnijoj ligi, jer sam do tada igrala neku vrstu razvojnog rukometa iako su to prve lige sa ekipama koje igraju na najvišem nivou.”

U ekipi prvog protivnika Srbije nalaze se igračice koje Edita jako dobro poznaje.

”Kroz svoju karijeru, igrala sam u različitim uzrastima sa nekoliko igračica koje sada nose dres Danske. I sama sam bila deo regionalnih selekcija, pa smo se tu susretale. Poznajem ih jako dobro i smatram ih favoritima ne samo naše grupe već i čitavog prvenstva.”

Na pitanje, da li bi sada iz ove perspektive, preporučila devojčicama iz dijaspore da njenim stopama obuku dres Srbije Edita jasno zaključuje:

”Smatram da upoznavanje različitih rukometnih sistema može samo da im doprinese, dok će se kroz reprezentaciju povezati sa delom sebe koji im dolazi od kuće”, zaključila je Nuković.

BONUS VIDEO Teška povreda hrvatskog rukometaša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar