Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Previše jaka svetla umeju da zaslepe.

Godina koja je na izmaku, 2023, protekla je u znaku Saudijske Arabije. Tačnije, tamošnjeg sporta. I to ne zbog vanserijskih partija nekog tamošnjeg sportiste, već zahvaljujući neverovatnim ulaganjima.

PROČITAJTE JOŠ...

Godina je započela dolaskom Kristijana Ronalda iz Mančester junajteda u Al Nasr, a privedena je kraju spektaklom u Rijadu, u kom su snage odmerila dvojica najboljjih tenisera današnjice – naš Novak Đoković i po mnogima najtalentovaniji teniser današnjice, Karlos Alkaraz.

U međuvremenu, klubove iz ove zemlje pojačali su i Nejmar, Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić, Jasin Bono, Đini Vajnaldum, Frank Kesi, Sadio Mane, Rijad Marez, Džordan Henderson, Roberto Firmino, Karim Benzema u fudbalu, nekadašnji selektor Srbije Dejan Savić brani čast vaterpolista, odigrano je svetsko prvenstvo za klubove, Saudijci su dobili Mundijal 2034. godine…

I dok je jasno da sportisti pod svetla saudijskih reflektora odlaze kako bi (pošteno) napunili novčanike, postavlja se pitanje – šta Saudijci dobijaju maltene deljenjem miliona sportistima širom sveta?

Odgovor se krije u terminu – sportwashing. Prevedeno na srpski – korišćenje sporta u svrhe „ispiranja“ imidža zemlje.

I čini se da Saudijskoj Arabiji to itekako polazi za rukom.

Naime, u poslednje vreme tamošnji sport ne silazi sa naslovnih strana –  Saudi Pro liga je jedna od najgledanijih i najpraćenijih na svetu, biće mesto odigravanja utakmice Superkupa Španije 2024. godine, spominje se da bi neki tim iz ove zemlje – uprkos komentarima iz UEFA da „za tako nešto ne postoje planovi“ – mogao da zaigra u Ligi šampiona, dok je praktično pitanje dana kada će biti ozvaničeno prebacivanje jefdnog turnira iz teniske serije „1000“ u Rijad verovatno već od januara 2025. godine.

I sve je to lepo dok su svetla reflektora prisutna. A šta se dešava kada se ugase reflektori?

Tada pravo lice života u ovoj zemlji izlazi na videlo.

Za Saudijsku Arabiju već dugo se vezuju problemi sa diktaturom, bez postojanja gotovo bilo kakvih ljudskih prava ili poštovanja prava radnika.

„Saudijska Arabija ima preko 13 miliona radnika migranata, neadekvatnu zaštitu radnika i zaštitu od vrućine, bez sindikata radnika, bez nezavsnih tela koje prate stanje ljudskih prava, bez slobode medija… Postoji svaki razlog za strah za život onih koji grade stadione i koji na njima rade, koji rade na tranzitu, u hotelima, u drugoj infrastrukturi ove zemlje“, rekla je Minki Vorden iz organizacije Human Rights Watch.

Da li će se nešto promeniti – videćemo. Zasad, ne sluti na to.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare