Foto: Tanjug/AP Photo/Damian Dovarganes

Legenda umrljanog sjaja.

Džim Braun je nesumnjivo za života stekao svako moguće pravo da bude smatran legendom zbog svega što je postigao u dresu Klivlend Braunsa, ali je nekadašnji trostruki MVP NFL šampionata i jedan od najboljih trkača u istoriji lige, a kasnije čuveni glumac, iza sebe ostavio i brojne kontroverze.

PROČITAJTE JOŠ...

Koliko je Braun bio maestralan na terenu pokazuju i reči Rodžera Godela, komesara NFL-a, koji ga je okarakterisao kao „jednog od najboljih koje je ikada gledao“, a upravo status superzvezde američkog sporta, a kasnije i holivudske face, omogućio mu je da se iz brojnih užasnih situacija izvuče bez iole ozbiljnijih sankcija.

U septembru 1959. godine, Braun je oženio Sju Braun, od koje se razveo devet godina kasnije, nakon što ga je ona optužila za zlostavljanje nje i troje zajedničke dece.

Dok je bio u braku sa njom, napravio je dva velika skandala. Prvo je 1965. uhapšen zbog napada na 18-godišnju Brendu Ajres, koja ga je potom optužila i da je on otac njenog deteta, ali to nije dokazano na sudu, da bi tri godine kasnije Eva Bon-Čin, supermodel nemačkog porekla, pronađena bez svesti ispod terase njegovog stana koji se nalazio na drugom spratu, zbog čega je bio pod istragom za pokušaj ubistva.

Nakon što se oporavila, Bon-Čin je u potpunosti nestala iz javnosti i o njoj od tad nema javno dostupnih podataka.

Ipak, te optužbe su odbačene jer je ona policiji rekla da je „sama pala sa terase malo pre dolaska policije“, dok je sam Braun u svojoj autobiografiji istakao da je „samo bila ljubomorna jer je imao aferu sa novinarkom Glorijom Stejnem“.

Potom je 1970. priveden zbog napada na drugog vozača, pet godina kasnije napao je Frenka Snoua, prijatelja sa kojim je igrao golf, i pokušao da ga udavi. Deset godina kasnije optužen je zbog silovanja 33-godišnje žene, godinu dana kasnije završio je u zatvoru zbog napada na tadašnju verenicu Debru Klark, a poslednji ozbiljan incident dogodio se 1999. godine, kada je pretio supruzi Moniki da će je ubiti, a potom je njen automobil uništio lopatom.

Sve to nije sprečilo Brauna da stekne status legende i u Holivudu, a ljubitelji filmske umetnosti najbolje ga pamte po filmovima „Mars attacks“, „Any given sunday“, te kultnom ostvarenju „The Running Man“ sa Arnoldom Švarcenegerom, gde je tumačio ulogu negativca Fajerbola.

Braun je preminuo u 88. godini prirodnom smrću.

BONUS VIDEO Aleks Smit – američki kvoterbek srpskog porekla

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar