Foto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia, EPA-EFE/ROBERT GHEMENT, Peđa Milosavljević/Starsport

Stigla je i nova potvrda, ali smo i bez nje znali da će Srbija imati predstavnike za velike uspehe.

Uspesi Srbije u „kraljici sportova“ su dugo bili svedeni na uspehe Ivane Vulete koja je posle mnogo godina postala prva srpska atletska zvezda.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, Evropsko prvenstvo u Minhenu prethodne godine je donelo novi zamajac srpskoj atletici i lansiralo nekoliko talenata kao veliki zalog za budućnost i novi iskorak.

Mlade atletičarke Adriana Vilagoš i Angleina Topić su osvojile srebrnu i bronzanu medalju, Vilagoš u disciplini bacanja koplja, dok je Topićeva veliki uspeh ostvarila u nadmetanju skoka uvis.

Već tada smo znali da je srpska atletika u dobrim rukama, ali nova potvrda je stigla već na početku godine.

Angelina Topić je u tromeču protiv reprezentacija Hrvatske i Slovenije održanom na Banjici, 25. januara, osvojila zlato preskočivši 194 centimetra.

Kako je saopštio Atletski savez Srbije, ona je postala apsolutna rekorderka Srbije u svim kategorijama, iako ima samo 20 godina, nadmašivši Tamaru Malešev, koja je 1984. godine preskočila 192 centimetra u dvoranskim uslovima.

Foto: Tanjug/AP/Matthias Schrader

Uspesi Adriane krenuli su u Najrobiju 2021. godine, kada je hicem od 61,46 metara osvojila zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za juniore.

Nastavio se niz dobrih rezultata i tu titulu je odbranila i 2022. godine, pošto je u Kaljuu bacila koplje 63,52 metra.

Ostale rivalke joj tada nisu bile ni blizu, pa se Adriana takmičila praktično sama sa sobom i u nekoj sopstvenoj ligi.

Tako je posle zlata na Mediteranskim igrama, nastavila da ređa medalje, među kojima je u tom trenutku imala i evropsko srebro i priznanje druge najbolje mlade sportistkinje „starog kontinenta“.

Zbog svi uspeha, Vilagoš je proglašena za „Mladu zvezdu u usponu 2022“ u konkurenciji do 20 godina i sigurno će biti veliki faktor u srpskoj atletici u narednim godinama.

Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Sa druge strane Angelina Topić je takođe bljesnula, pa gotovo u istom momentu kao i Adriana.

Sve je krenulo prethodne godine zlatom na Evropskom prvenstvu za mlade u Jerusalimu, kada je skokom od 1,93 metra ostavila konkurenciju iza sebe.

Nastavila je ekspresno da se razvija i na Svetskom prvenstvu za juniore je stigla bronza, da bi na prvom velikom seniorskom takmičenju ponovo došla bronza.

Poslednji skok doneo joj je broznu, a malo joj je falilo da prekoči i 195 centimetra. Nakon što je shvatila kakav je uspeh postigla, Angelina je bila u čudu, a njen otac legendarni Dragutin Topić je to umeo da proslavi na pravi način.

Na kraju godine proglašena je za najboljeg mladog sportistu Evrope u izboru Evropskih olimpijskih komiteta.

Milica Gardašević i Anja Lukić debituju na mitingu Dijamantske lige
Milica Gardašević; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sve ovo pomaže da se na neki način skine teret sa legendarne Ivane Vulete, koja je godinama morala da „vuče“ srpsku atletiku.

Nisu samo najmlađe Adriana (19) i Angelina (17) na pragu ogromnih dostignuća, već u Srbiji postoji veliki broj talenata.

Milica Gardašević (24) je osvojila zlato na Mediteranskim igrama u Oranu prethodne godine, i izborila je plasman u finalnu seriju na Evropskom prvenstvu u Minhenu.

Tada je Gardašević u prvoj seriji pogrešila, a onda je skočila 6,52 metra, što je nije svrstavalo u konkurenciju za medalje.

Foto: Printscreen/Sportklub

Srpski atletski savez je u prethodnim godinama radio na poboljšanju infrastrukture, popravkama i izgradnji atletskih stadiona i rezultata je negde moralo da bude.

Velike uspehe su i prethodne godine napravile Teodora Boberić i Natalija Dragojević, koje su u finalu troskoka na Evropskom prvenstvu za takmičare do 18 godina osvojile srebrnu i bronzanu medalju.

Boberić je skočila 13,36 metara u trećem pokušaju, dok je Dragojević u četvrtom skoku stigla do rezultata 13,04.

Bolja od njih je bila Francuskinja Klemens Rožer, skokom od 13,72 metara.

Govorili smo da je potrebno da neko preuzme teret i očekivanja na sebe sa Ivane Vulete i deluje da su ovi mladi spremni za to.

Ipak, još uvek je kraljica srpske atletike Vuleta, koja je i prethodne godine donela zlato sa Evropskog prvenstva u Minhenu.

Ovi rezultati i postignuti uspesi mogu da nas raduju, i slobodno možemo da se nadamo da će Srbiji atletika doneti nekoliko medalja na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

BONUS VIDEO Vicešampionka Adriana Vilagoš: Nisam očekivala da me toliko ljudi prati i čestita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar