Foto: EPA-EFE/Lukasz Gagulski

Pohod na novu medalju.

Muška reprezentacija Srbije u odbojci igraće na Evropskom prvenstvu koje će od 28. avgusta do 16. septembra biti održano u osam gradova u četiri države – Italiji (Bolonja, Peruđa, Ankona, Bari, Rim), Bugarskoj (Varna), Severnoj Makedoniji (Skoplje) i Izraelu (Tel Aviv).

PROČITAJTE JOŠ...

Srbija će sve svoje mečeve, kao deo grupe A, odigrati u Italiji. Mečevi grupne faze na programu su u Bolonji, Peruđi i Ankoni, potom će u Bariju biti odigrane utakmice osmine finala i četvrtfinala, dok je sama završnica rezervisana za „večni grad“.

A kakve su šanse odbojkaša da se domognu same završnice i u dobroj meri povećaju svoje šanse za plasman na Olimpijske igre?

Srbija se nalazi u grupi A, gde su još Belgija, Italija, Estonija, Nemačka i Švajcarska, a Igor Kolaković je poverenje ukazao sledećim odbojkašima:

Tehničari Vuk Todorović, Aleksa Batak i Andrija Vulikić, korektori Aleksandar Atanasijević, Dražen Luburić i Božidar Vučićević, libera Milorad Kapur i Miloš Krsteski, blokeri Marko Podraščanin, Srećko Lisinac, Petar Krsmanović, Nemanja Mašulović i Aleksandar Nedeljković, primači Uroš Kovačević, Marko Ivović, Miran Kujundžić, Pavle Perić i Veljko Mašulović.

Gledajući snagu rivala, prvi favorit za prvo mesto jeste selekcija Italije, koja je trenutno treća na svetu. Naša selekcija je druga po snazi u grupi (9. na planeti), slede Nemačka (15), Belgija (23), Švajcarska (36) i Estonija (39). Ukratko, izabranici Igora Kolakovića su dovoljno kvalitetniji od ostalih rivala, te plasman u drugu rundu ne bi smeo da bude doveden u pitanje.

Pogotovo jer još od braće Grbić (Nikole i Vanje), Gorana Vujevića i ostalih „majstora“ iz legendarne „plave čete“ nekako uobičajen uspeh ulazak među četiri najbolje – od 1995. godine samo dva puta reprezentativci Jugoslavije/Srbije nisu igrali u polufinalu, a bez medalje su bili samo u četiri navrata.

Poslednji put su se bez odličja vratili pre dve godine, kada su u Češkoj, Finskoj, Estoniji i Poljskoj zauzeli četvrto mesto.

Ukoliko zauzmu neko od prva četiri mesta, reprezentativci Srbije će u drugoj fazi takmičenja put ka finalu tražiti kroz „nokaut fazu“ prvo protiv jednog od timova iz grupe C (Poljska kao prvi favorit, tu su još Češka, Danska, Holandija, Crna Gora, Severna Makedonija).

U druge dve grupe nalaze se Bugarska, Finska, Slovenija, Hrvatska, Španija, Ukrajina (grupa B), odnosno Francuska, Grčka, Izrael, Portugal, Rumunija i Turska u grupi D.

Foto: EPA-EFE/Tomasz Wiktor

Titulu brane Italijani, srebro su pre dve godine osvojilo Slovenci a bronzu pobedom nad „orlovima“ Poljaci.

Upravo su Poljaci, najbolja selekcija na svetu u ovom momentu, prvi favorit za titulu, Italijani su drugi favoriti, Francze mnogi vide kao treću najbolju ekipu, dok je Slovenija za dlaku ispred Srbije četvrta.

Ovo će ujedno biti i prilika izabranicima Igora Kolakovića da naprave korak ka Olimpijskim igrama. Naime, pored kvalifikacionih turnira (tri takmičenja od 30. septembra do 8. oktobra 2023. godine (Brazil, Kina, Japan), po dve ekipe idu u Pariz), druga opcija za olimpijsku vizu jeste preko FIVB rang-liste.

Oni timovi koji ne osvoje jedno od prva dva mesta na ova tri kvalifikaciona turnira pokušaće to da ostvare preko liste najboljih na svetu, a velikog uticaja na njoj ima i nastup na Evropskom šampionatu.

Srbija sa 259 bodova zauzima 9. mesto, što u suštini znači da, ako se oduzme šest mesta ispred Srbije uz Francusku, Kolakovićevi momci zauzimaju drugu poziciju od ostalih timova, sa čitavih 60 bodova viška u odnosu na Ukrajinu, prvu selekciju koja bi mogla da „ugrozi“ mesto Srbije na OI.

Foto: EPA-EFE/SANDER KONING

Ključni datum je 24. jun 2024. godine, kada će biti napravljen poslednji „presek“ i biti poznato ko će ići u Pariz.

A do tad, na nama je da bodrimo momke u dresu Srbije u pohodu na novu evropsku medalju, 13. u istoriji – od toga tri zlata, jedno srebro, osam bronzi.

Najviše titula osvojio je Sovjetski Savez (12 zlata), a od postojećih reprezentacija prednjači Italija sa sedam, Čehoslovačka ima tri zlata, Rusija (koja ne igra zbog suspenzije usled rata u Ukrajini) ima dva zlata, koliko i Srbija.

Poljska, Francuska, Rumunija, Španija i Jugoslavija imaju po jedno zlato.

Raspored Srbije na Evropskom prvenstvu 

30. avgust 21.00 Srbija – Švajcarska

31. avgust 18.00 Srbija – Belgija

1. septembar 21.00 Srbija – Italija

4. septembar 18.00 Srbija – Estonija

5. septembar 21.00 Srbija – Nemačka

BONUS VIDEO Lepotice i veseli muzičari kao uvod za Srbiju na Mundobasketu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar