Toni Đerona/EPA-EFE/Zbigniew Meissner

Srpski rukomet napreduje sporo, ali se stvari menjaju na bolje.

Reprezentacija Srbije ponoo nije uspela da se bori za medalje u rukometu. Iako je primarni cilj bio da se ostane u igri za Olimpijske igre i na mestu koje vodi u kvalifikacije, tinjala je nada da bi mogli posle mnogo vremena da zaigramo u samoj završnici. Ipak, kao i mnogo puda do sada, pali smo u duelima protiv velikih ekipa, iako smo uspevali da im pariraramo i na momente da ih nadigramo.

Nemačka i Norveška ponovo su otkrile izvesne slabosti ove selekcije, ali se čini da razloga za optimizam ipak ima, za razliku od nekih prethodnih godina i neuspeha. Nakon završetka turnira svakako će se pokrenuti i pitanje ostanka Tonija Đerone, iako u ovom trenutku to verovatno ne bi smelo da bude na tapetu.

PROČITAJTE JOŠ

Toni Đerona je na kormilo srpske reprezentacije došao u maju 2020. godine i Srbiju imao prilike da vodi na dva velika takmičenja. Kako nas nije bilo u januaru 2021. na Svetskom prvenstvu u Egiptu, debi na velikim takmičenjima imao je prošle godine u Mađarskoj i Sloveniji koje su bile domaćini Evropskog prvenstva.

Srbiji je tada zapala grupa sa dve velesile, Francuskom i Hrvatskom, pa je turnir završen samo pobedom nad Ukrajinom i solidnim otporom favoritima.

Srbija je međutim u međuvremenu uspela da izbori plasman na Svetsko prvenstvo i počela da pobeđuje ozbiljne selekcije. Francuze je tukla u kvalifikacijama i uspela da ostane neporažena na njihovom terenu, a u prijeteljskom meču dobila i Švedsku u godtima u okviru priprema za ovaj tunir.

Deluje kao previše mali uzorak da bi se uzeo u obzir, ali je selekcija Srbije samo nekoliko meseci pre dolaska Đerone na ervopskom prvenstvu 2020. gubila i od Belorusije i od Crne Gore što dovoljno pokazuje koliko smo bili daleko od bilo kakve konkurentnosti.

Bogdan Radivojević; Foto: Tanjug/AP Photo/Piotr Hawalej

Koliko smo bili daleko od bilo kakvog uspeha, pokazuje i podatak o duelima sa evropskim reprezentacijama od srebra na Evropskom prvenstvu koje smo osvojili 2012. godine u Beogradu.

Od tada je Srbija na poslednjih 39 utakmica na velikim takmičenjima, protiv evropskih selekcija ostavrili četiri pobede, četiri remija i 32 poraza.

Rukometaši Srbije čekaju na trijumf protiv evropskih reprezentacija na Svetskom prvenstvu od 14. januara 2013, kada je pala Belorusija u Saragosi (34:28). Trojica sadašnjih Orlova su tada bili deo te generacije – Nemanja Ilić, Bogdan Radivojević i Mijajlo Marsenić

Uz to, u reprezentaciji je vladao problem i sa odzivom najboljih igrača. Srbija je ostala bez Petra Nenadića koji je digao ruke od srpskog rukometa, a izostajanje ponekog dobrog igrača bila je uobičajena pojava.

Foto: Starsport.rs

Dolaskom Đerone se to promenilo. Španac je uspeo da vrati timski duh i uspostavi sistem. Igrači žele da igraju za njega i poštuju autoritet, a skupio je i hrabrosti da pruži šansu mladim talentima.

Tako smo Dodića gledali na poziciji srednjeg beka i u najvažnijim trenucima mečeva sa Nemačkom i Norveškom, iako ima tek 19. godina.

Jasno je da Đerona razmišlja na duže staze, a krajni cilj su Olimpijske igre 2028. godine.

Do tada treba ići korak po korak i polako pofizati nivo kvaliteta.

Srbija je u meču sa Norveškom vodila i bila u poziciji da pobedi, ali je tu presudio nedostak klase kakva je Sander Sagosen. Ipak, takav razvoj događaja je bio prethodno nezamisliv, a Srbija već na startu polagala oružje.

Činjenica da smo i uigri već za plasman na Igre u Parizu, iako je računica komplikovana, daje za pravo da se nadamo približavanju ka vrhu u godinama koje slede.

Foto: EPA-EFE/Zbigniew Meissner

Čak nam je i liga ove sezone kompetitivnija nego inače i nekoliko ekipa se približilo neprikosnovenoj Vojvodini, a postoje i naznake da će u kontinuitetu biti ulaganao u neke klubove kao što je Dinamo iz Pančeva.

Evidentno je da ova reprezentacija raste, ali da to još nije dovoljno da se pobede selekcije iz vrha.

„Mi smo svesni da sa najboljim svetskim selekcijama igramo u egalu i da nam malo nedostaje. Fali nam to iskustvo na velikim takmičenjima i sigurno ćemo u narednih godinu, dve da budemo na tom nivou da se nadamo većim uspesima, čak i napadu na medalje“, bile su reči Miloša Orbovića posle poraza od Norveške.

Zato strpljivo i bez naglih odluka.

BONUS VIDEO Velika bruka rukometašica Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar