Foto: Victor Joly/DPPI / Shutterstock Editorial / Profimedia; Belga / ddp USA / Profimedia; Chris Cooper/Action Plus / Shutterstock Editorial / Profimedia; DIRK WAEM / Belga Press / Profimedia

Krenulo je odbrojavanje do početka Olimpijskih igara u Parizu, a u ovom trenutku je ostalo još 97 dana.

Poznata statistička kuća „Grejsnot“ objavila je prognoze osvajača medalja, a koliko su pouzdani pokazuje i podatak da su na prošlim Olimpijskim igrama pogodili kojih će 10 zemalja imati najviše uspeha, iako ne i kompletan redosled.

Ako je suditi po tim prognozama, Srbiji se dobro piše i ovo bi mogle da buud najuspešnije OI ikada za našu zemlju od raspada Jugoslavije. Prema projekcijama, olimpijci Srbije osvojiće deset medalja na Igrama u Parizu, prema prognozi „Grejsnota“.

PROČITAJTE JOŠ

Od toga čak pet će biti zlatnih, uz dve srebrne i tri bronzane. To znači da bi naša zemlja osvojila jednu medalju više nego prošli put u Tokiju i uz dva zlata više nego na prethodnim Igrama.

Najviše medalja očekuje se od SAD i Kine

Očekuje se da će olimpijski tim SAD osvojiti ukupno 123 odličja, od čega 39 zlatnih. Prognoza je i da će Kina biti druga sa 89 medalja, od čega 35 najsjajnijih.

Te dve reprezentacije osvojile su prva dva mesta pre tri godine na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Rangiranje „Grejsnota“ bazira se na broju ukupno osvojenih medalja, iako se drugi rangiraju prema osvojenim zlatnim medaljama.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

To bi bilo osmi uzastopni put da selekcija SAD osvoji najviše medalja na letnjim Olimpijskim igrama. Poslednji put to se nije desilo 2008. godine u Pekingu, kada je domaća Kina osvojila najviše.

Prema prognozi, treća po broju medalja će biti Velika Britanija (66 medalja, 13 zlata), zatim Francuska (55-28), Australija (50-13), Japan (49-13), Italija (47-12), Holandija (38-18), Nemačka (36-9) i Južna Koreja (24-9).

U prvih 30 zemalja po broju medalja po proceni „Grejsnota“ nema olimpijaca Hrvatske.

Nepoznati faktor je učešće Rusije i Belorusije, pošto su njihovi sportisti u poslednje dve godine bili odsutni sa većine međunarodnih takmičenja zbog rata u Ukrajini.

Njihov uticaj je teško uzeti u obzir u prognozi, naveo je „Grejsnot“.

Ruski i beloruski sportisti učestvovaće na Igrama u Parizu u individualnim sportovima, kao neutralni, bez državnih simbola i himne.

Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT

Ko bi Srbiji mogao da donese medalje?

Tim Srbije za sada broji 82 učesnika sa obezbeđenom normom za Olimpijske igre u Parizu. Ko bi od njih mogao da obraduje naciju i iz Francuske se vrati sa medaljom oko vrata?

Pa sigurno da su sve oči uprte u verovatno poslednjem pokušaju Novaka Đokovića da se domogne zlatne medalje, a jedinu koju je osvojio bila je bronzanog sjaja u Pekingu. Zlato se očekuje i od basketaša koji godinama dominiraju na svetskoj 3×3 sceni, ali su na prošlim Igrama neočekivano poraženi u polufinalu i na kraju su bili treći.

Poslednji pokušaj da dođe do zlata imaće i Ivana Španović kojoj će ovo biti poslednje Igre i želeće makar još jednu medalju.

Srbija je uvek imala uspeha u streljaštvu, a do sada je troje strelaca obezbedilo normu. Zorana Arunović bi konačno mogla da probije led i dođe do toliko željene medalje, dok će ponovo odličje pokušati da „upuca“ i Damir Mikec.

Medalja se očekuje i od muške selekcije u košarci iako će teško do zlata pored američkog drim tima, a novu priliku za najsjajnije odličje jure i odbojkašice kojima je uvek za dlaku izmicalo najviše mesto na postolju.

Foto: FIBA

Zlato brane i vaterpolisti, ali u poslednje vreme nisu imali uspeha na velikim takmičenjime što bi moglo da se promeni u Parizu gde će tražiti šansu makar da se nađu na pobedničkom postolju.

U našoj selekciji se mnogo očekuje i od rvača Andrije Mićića, Mate Nemeša, Hetika Cabolova i Lazara Komarova koji su sjajni bili na brojnim takmičenjima uoči Igara.

Nada iz senke biće mlada Angelina Topić, dok se potajno nadamo i medalji Marice Perišić u tekvonodu, sportu u kojem smo uvek mogli da računamo na odličja.

Ostaje da se vidi i ko će još uspeti da obezbedi kvotu u pojedinačnim sportovima, ali Srbija svojih aduta svakako ima i na ovim Igrama.

BONUS VIDEO Novi svetski rekord Armanda Duplantisa u skoku s motkom – 6.24

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare