Foto: EPA-EFE/CYRIL ZINGARO

Svetska antidoping agencija (WADA) mogla bi da suspenduje američke sportiste sa međunarodnih takmičenjima zbog pretnji da će SAD prekinuti finansiranje WADA.

Naime, američki kongres je dao dozvolu da SAD prekinu s finansiranjem WADA, jer kako je obrazloženo „Amerikanci ne vole način na koji agencija radi““

Posebno nisu bili zadovoljni „blagom“ kaznom za Ruse zbog promene baze podataka Moskovske antidoping laboratorije. Kao odgovor, WADA je zapretila uklanjanjem američkih sportista sa međunarodnih turnira.

PROČITAJTE JOŠ

„Implikacije ukidanja američkog finansiranja WADA mogle bi da budu ozbiljnije i dalekosežnije za američke sportiste. Obraćale su nam se vlade brojnih zemalja, koje su bile šokirane pretnjama američke vlade, podržane od strane tamošnje antidoping agencije (USADA). Ove vlade žele da razmotrimo izmenu standarda o usklađenosti, što znači da bi vladin propust da plati svoj doprinos WADA mogao direktno da rezultira proglašavanjem nacionalne antidoping organizacije te zemlje nesaglasnom sa svetskim antidoping kodeksom. To će neizbežno dovesti do ozbiljnih posledica po sportiste iz ove zemlje, uključujući i njihovo suspendovanje sa velikih međunarodnih sportskih događaja“, saopštio je šef VADA Vitold Banka.

Vitalij Smirnov, počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), komentarisao je sukob između SAD i WADA.

„Za sada je to zahtev političara. Mi ne komuniciramo sa političkim telima zemalja, već pridruženim članovima – nacionalnim olimpijskim komitetima, čiji bi stav trebalo da se razmotri. Ali, za sada ga nema. Postoji određena kultura i etika ponašanja koje moraju da se poštuju. Pritisak je potpuno neprimeren. Potrebno je da se vide posledice, pre svega za same američke sportiste“, rekao je Smirnov za „Tas“

Slični apeli kongresmena čuli su se i ranije, od Džona Mekejna, koji je istraživao slučaj korupcije u Mešunarodnom olimpijskom komitetu krajem 90-ih, kada se i zalagao za prelazak MOK u SAD. Američki kongresmeni odavno vrše pritisak na međunarodne atletske institucije.

„Ako postoji potreba za reformom WADA, ovo bi trebalo da bude zajednički predlog koji se dogovara sa svim nacionalnim olimpijskim komitetima. Zašto bi prioritet trebalo da se da SAD? U ovom slučaju, šef WADA zauzeo je principijelan stav da mora da potiji proceduralni mehanizam koji reguliše takve stvari. Diktat je potpuno neprimeren“, objasnio je Smirnov.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar