Majkl Džordan i Asleigh Barty Foto:EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Kad kraj dođe prerano.

Dani prolaze, nova sezona se bliži, ali ljubitelji američkog fudbala (i sporta generalno) su u šoku ispratili vest da će, kada u septembru igrači budu prvi put izašli na teren u borbi za trofej Vinsa Lombardija, biti lišeni prilike da uživaju u majstorijama Krisa Karsona.

PROČITAJTE JOŠ...

Ovaj 27-godišnjak i zvezda Sijetl Sihoksa odlučio je da se povuče zbog povrede vrata koju je doživeo 3. oktobra 2021. godine protiv San Francisko Fortinajnersa.

Iako za period u NFL-u nije uspeo da se domogne šampionskog prstena, Karson je stekao status jedne od najvećih zvezda i postao igrač oko kog se u dobroj meri vrtela igra ekipe Pita Kerola.

A on je tek poslednji u nizu profesionalnih sportista koji su odlučili da se povuku u momentu kada se činilo da pred sobom imaju bar još nekoliko godina za vrhuska dostignuća.

Doduše, nije i prvi sportista koji je to uradio 2022. godine. Pre njega, svet je u neverici ispratio odlazak u penziju šampionke Australijan opena, 26-godišnje Ešli Barti.

„Nemam više fizičku želju, emotivnu potrebu i sve ostalo što je potrebno da bi se igralo na vrhunskom nivou“, rekla je u intervjuu svojoj nekadašnjoj dubl partnerki, Kejsi Delakva nakon što je u martu objavila kraj karijere.

Ona je bila tek poslednja u nizu velikih teniserki koje su se povlačile u trenutku kada su bile na vrhuncu – Žastin Enan je 2008. godine, kada je imala 26, u momentu kada je bila prva teniserka planete, takođe odlučila da se povuče, iako je smatrana za prvog favorita predstojećeg Rolan Garosa.

Ipak, utisak je da ništa od toga nije izazvalo talas iznenađenja kao povlačenje čuvene Martine Hingis. Gazila je sve pred sobom devojka iz Švajcarske, poobarala silne rekorde, postala najmlađa grend slem šampionka, najmlađa teniserka koja je bila svetski broj jedan… a onda je sa 22 godine odlučila da „belom sportu“ kaže „zbogom“ zbog problema sa povredama.

Doduše, vratila se Martina, i to u dva navrata, ali nije uspela da se plasira u finale grend slema posle 2002. u singl konkurenciji, mada je u dublu imala više nego dosta uspeha, pošto je osvojila čak četiri titule u dublu na grend slem turnirima. Marion Bartoli se takođe povukla na vrhuncu, u 28. godini.

Kada je muška konkurencija u pitanju, najveći haos je izazvala odluka Bjorna Borga da, nakon što je 1981. godine poražen od Džona Mekinroa u finalu US Opena, bukvalno nestane. On je napustio kompleks Flašing Medousa nakon finala, bez učešća u ceremoniji po završetku finala, potom je naredne godine odigrao turnir u Monte Karlu, pre nego što je 1983. javno rekao ono što su gotovo svi već znali – kraj u 27. godini.

U svetu košarke, ubedljivo najveći potres izazvala je odluka Majkla Džordana da se povuče 1993. godine, nakon što mu je ubijen otac. No, Džordan se nakon dve godine vratio u Čikago Bulse i odveo ih do još tri šampionske titule pre druge „penzije“. Doduše, i nju je prekinuo da bi 2001. zaigrao za Vašington Vizardse, ali gotovo svi ljubitelji košarke taj deo njegove biografije najradije žele da zaborave. Jednostavno, Džordan u dresu Vašingtona sa brojem „45“ nikome nije izgledao prirodno.

No, on nije jedini. Iako je bilo mnogo košarkaša koji su karijeru završili dok su još bili u „prajmu“, najviše je zaboleo odlazak Trejsija Mekgrejdija. Čuveni Ti Mek je smatran za jednog od najtalentovanijih igrača svih vremena, njegovih 13 poena za 33 sekunde su rekord koji (gotovo) sigurno nikada neće biti nadmašen, ali je zbog brojnih povreda morao da prekine sa aktivnim bavljenjem košarkom sa 34 godine, mada je već sa 30 bilo jasno da je to-to, i da je svaka utakmica koja usledi zapravo bonus, ali su njegovi najbolji dani okončani.

I čuveni Kinez, po mnogima najbolji košarkaš najmnogoljudnije zemlje sveta svih vremena i jedan od najdominantnijih centara NBA lige, Jao Ming, završio je karijeru praktično u zenitu, u 30. godini.

Svet fudbala ima brojne legende, ali teško da će neko sastaviti idealan tim bez makar razmišljanja da u njega uvrsti Marka van Bastena. U dresu Ajaksa i Milana rušio je rekord za rekordom, iz utakmice u utakmicu potvrđivao veličinu, osvojio je šest šampionskih titula… i sa 28 godina „okačio kopačke o klin“ zbog povrede članka.

Tu negde je i prekid karijere Džordža Besta, legende Mančester junajteda, koji je završio sa fudbalom u 28. godini, zatim čuveni golman Karlos Roa, koji je briljirao na golu Argentine na Svetskom prvenstvu 1998. godine, da bi se godinu dana kasnije povukao kako bi se posvetio religiji, a legendarni Japanac Hidetoši Nakata okončao je karijeru sa 30 godina.

A kada su momci koji se bave istim sportom kao i Karson, tu je tek viđen veliki broj krajnje šokantnih odluka.

Zvezda Karolina Pantersa, Luk Kikli, završio je karijeru u 28. godini par meseci nakon jezivog udarca u glavu zbog kog je izgubio orjentaciju, a potom u suzama napustio teren. Rob Gronkovski, zvezda Nju Ingland Pejtriotsa i Tampa Bej Bakanirsa, rekao je „zbogom“ sportu koji ga je proslavio u 29. godini, a jedan od najtalentovanijih kvoterbekova svih vremena (ili jedno od najvećih razočaranja, pošto nije uspeo da osvoji prsten sa Indijanapolis Koltsima), Endrju Lak, okončao je karijeru na iznenađujućoj konferenciji za medije nakon šest sezona u NFL-u, i to u 30. godini. Toliko je imao i hvatač Detroit Lajonsa, Kalvin „Megatron“ Džonson kada je 2016. rekao „kraj“.

No, spisak ne bi bio kompletan bez dve možda i najčudnije priče kada je prevremeni odlazak u penziju u pitanju.

Prvi je Beri Sanders. Jedan od najboljih trkača je četiri puta u karijeri predvodio ligu po broju pretrčanih jardi, 1997. je „prebacio“ brojku od 2,000 (2,053), ali nije uspeo da osvoji titulu. Ipak, postao je legenda Detroita, i bio je na samo 1,457 jardi od rušenja rekorda koji je postavio Volter Pejton (Sanders imao 15,269, Pejton 16,726 u momentu okončanja karijere) kada je na stranicama novina „Vičita Igl“, lista iz njegovog lokalnog garda, objavljeno kratko pismo:

„Malo po završetku sezone, osetio sam da se verovatno neću vratii za narednu. Takođe sam osetio i da je potrebno mnogo vremena kako bih prošao kroz svoja osećanja i pobrinuo se da su ona ponovo ubedljiva. Danas i zvanično objavljujem odlazak iz NFL-a“, napisao je tog 27. jula 1999. godine i potvrdio da je glavni razlog okončanja karijere – čuvanje zdravlja.

A druga je vezana za takođe trkača koji je možda i najbolji sportista svih vremena, bar gledajući rezultate u više disciplina, Bo Džekson.

Prvo je u bejzbolu, MLB ligi, napravio neke neverovatne stvari – 1989. je bio najbolji igrač Ol-star utakmice, iste godine je bio 10. u MVP trci, te godine je bio praktično savršen. A da stvar bude još impresivnija, Džekson je u isto vreme nastupao za Los Anđeles Raiderse. Četiri sezone, 38 utakmica, 2,782 pretrčane jarde, ukupno 28 tačdaunova, dok je 30. novembra 1987. postavio rekord lige kada su utakmice u takozvanom „udarnom terminu“ ponedeljkom u pitanju, pošto je pretrčao čak 221 jardu.

No, u januaru 1991. godine, nakon pobede nad Sinsinati Bengalsima, Džekson je dobio jedan veoma jak udarac u kuk zbog čega je morao da napusti igru. I to ne bi bilo ništa čudno da nije uradio sledeće – osetio je da mu kuk nije na mestu, pa je odlučio da ga sam vrati na mesto. Uradio je to ne preterano vešto – kuk je ponovo bio u ležištu, ali je tom prilkom oštetio vene koje taj region tela snabdevaju krvlju, zbog čega je razvio avaskularnu nekrozu.

NFL karijera je bila gotova, dok je bejzbol igrao do 1994. godine, i to 1993. zasluživši naslov najboljeg povratnika na teren.

BONUS VIDEO Novak napravio ludnicu izjavom o Kirjosu: Hajde da prvo odemo na večeru, pa ćemo videti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram