Foto: Andrew Patron/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia; Paul Kitagaki Jr. / Zuma Press / Profimedia;Javier SORIANO / AFP / Profimedia

Napadom Rusije na Ukrajinu koji su Belorusi podržali započele su i sportske sankcije ove dve zemlje, a ni Olimpijske igre neće biti izuzetak, uz jednu razliku - iako neće biti reprezentacija, sportisti iz ove dve zemlje će nastupiti u Parizu, ali bez državnih obeležja.

Drugim rečima, imaće priliku da nastupe.

Situacija je, kad su sportisti iz ove dve zemlje u pitanju, sledeća – Međunarodni olimpijski komitet neće praviti problem takmičarima koji ostvare kvalifikacionu normu da nastupe, ali uz nekoliko uslova koje moraju da prihvate.

Pre svega, moraju da pristanu da nastupaju pod neutralnom zastavom i bez državne himne, dok su iz MOK-a najavili da će sportisti koji su povezani sa vojskom ili koji su iskazali podršku napadu na Ukrajinu biti suspendovani. Takođe, OI u Parizu (26. jul – 11. avgust) će proći bez timskih sportova iz ove dve zemlje.

PROČITAJTE JOŠ...

Prema prvim proračunima, MOK očekuje da bi najmanje 36 sportista iz Rusije moglo da se nađe među putnicima za Pariz, dok bi taj broj mogao da naraste na 54, uz jedno veliko „ali“.

Naime, pre svega je potrebno da Olimpijski komitet Rusije prvo uopšte prihvati ovakve uslove, jer teško je verovati da će sportisti rizikovati i nastupiti protiv volje čelnika saveza, svesni da bi takav gest mogao veoma skupo da ih košta uzevši u obzir ne baš preterano veliku blagonaklonost ruskog sistema prema onima koji se ogluše o postavljena pravila.

A ukoliko se to i ostvari, na sportistima će biti da sami odluče da li će pod takvim uslovima krenuti put „grada svetlosti“. Pogotovo jer je pitanje kako će biti dočekani, a da se ne smeši preterano pozitivan stav prema njima pokazuje i zabrana učešća na ceremoniji otvaranja.

Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

To praktično znači da bi Olimpijske igre mogle da prođu bez nekih velikih šampiona – Tatjane Minine, osvajačice srebrne medalje u tekvondou u Tokiju, zatim Zaura Ugujeva, olimpijskog šampiona iz Tokija, ali bi ljubitelje sporta u Srbiji najviše moglo da zanima odsustvo tenisera.

Naime, veliku šansu da se nađu na Olimpijskim igrama imaju Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Roman Safjulin. Da li će – biće poznato u narednim danima…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar