Vladimir Putin
Vladimir Putin; Foto: EPA-EFE/VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POO

Politika se još jednom umešala u sport, pa ispaštaju sportisti samo na osnovu nacionalnosti.

Bili smo svedoci tih stvari i u Jugoslaviji tokom devedesetih, a sada se situacija ponavlja sa Rusijom.

PROČITAJTE JOŠ

Sportisti imaju sve manje šanse da se takmiče samo zbog mesta u kom su rođeni i pasoša koji imaju bez ozbira da li su politički opredeljeni ili ne. Čak i oni koji su javno osudili ratne pohode našli su se na udaru.

Veronika Stepanova, 21-godišnjak skijašica u kros-kantriju, objavila je slike sa ceremonije koju je organizovala Rusija nedugo nakon početka invazije i našla se na udaru mnogih.

Sada je ona ta koja je odlučila da reaguje na izjavu Tomasa Baha, predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Bah je nemačkom „Bildu“ poručio da se nijedan šampionat neće održati na tlu Rusije.

„Dali smo ovakvu preporuku i još je na snazi. Nije trenutak da se ova preporuka i stav promene. Takođe se zalažemo da se ne pozivaju ruski ili beloruski sportisti: nema obeležja, zastava ili boja. Doneli smo tu odluku i po prvi put u istoriji MOK smo povukli medalju koju predsednik Putin dobio još 2001. godine“, rekao je Bah.

U jednom trenutku je Bah rekao: To što ćute o Putinu je takođe poruka.

„Kao globalna organizacija, moramo da se setimo da su sankcije Rusiji uvele manje od 50 zemalja planete. Tačnije, imamo 150 država koje su članovi Međunarodnog olimpijskog komiteta i koje nisu uvele sankcije Rusiji.

Pitaju nas vi reagujete ovde? Samo zato što su u Evropi? Šta ste uradili protiv Jemena? Šta je sa Avganistanom, Etiopijom ili Malijem? Moramo da vidite pogled tog dela sveta. Ne bi trebali da ulazimo u sferu političkih bojkota i sankcija“, napisala je Stepanova zapravo citat Baha, a ni u jednom trenutku nije pomenula Srbiju, iako se to „učitavanje“ može pročitati na nekim mestima.

Zatim je imala posebnu poruku za Baha kada su u pitanju Olimpijske igre 2026. godine u Milanu i Kortini.

„Obećavam vam, gospodine Bah, da ću trenirati tri puta napornije i da ćete biti vi, i niko drugi, ko će mi dati medalju na budućim takmičenjima. Ne znam vas, ali bih volela da imam zadovoljstvo da vam tada vidim facu“, napisala je Stepanova.

BONUS VIDEO Triler u Manili – najspektakularniji dvoboj u istoriji boksa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)