Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard)

Francuska vlada saopštila je u nedelju uveče, nekoliko dana pred početak Olimpijskih igara u Parizu da je sprovedeno milion administrativnih istraga i da bi 4.355 osoba moglo da predstavlja pretnju tom sportskog događaja.

„Prešli smo milion administrativnih istraga što je bio cilj najavljen pre godinu dana“, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) za televiziju Frans 2 (France 2).

PROČITAJTE JOŠ

Ta bezbednosna istraživanja sprovedena su za sve osobe koje će ovog leta na bilo koji način učestvovati na OI od 26. jula do 11. avgusta i Paraolimpijskim igrama od 28. avgusta do 8. septembra.

To su sportisti, treneri, novinari, volonteri, privatno obezbeđenje, čak stanovnici koji žive u blizini održavanja ceremonije početka Igara.

Tokom tih istraživanja, zaključeno je da bi 4.355 ljudi predstavljalo pretnju i oni su isključeni.

Tačno 880 osoba je isključeno zbog sumnje za strano mešanje, 360 zbog „obaveze da napuste francusku teritoriju, dok se za 142 smatra da su pretnje za državnu bezbednost“, rekli su za Frans pres izvori bliski francuskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Među isključenima je i 260 osoba registrovanih kao radikalni islamisti, 186 kao ultralevičari i 96 kao ultradesničari, naveli su ti izvori.

Oko 35.000 policajaca i žandarma i 18.000 francuskih vojnika biće mobilisano svakog dana da obezbede Olimpiske igre.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar