Nikola Jakšić Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Navikli smo da vreme tokom praznika provodimo u krugu porodice i najbližima. Pored filmova, serija i ostalih emisija, u Srbiji će se na početku nove 2024. godine pratiti i sport.

Priliku da nas prvi obraduju imaće vaterpolisti, a zatim i rukometaši koji su nam u prošlosti doneli mnogo radosti.

PROČITAJTE JOŠ

Rukometaši su uverljivo obezbedili plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj (10. – 28. januar 2024), a igraće u Grupi C zajedno sa: Islandom, Mađarskom i Crnom Gorom.

Prvi meč „orlovi“ će igrati 12. janara protiv Islanda, dva dana kasnije se sastaju sa Mađarskom, a 16. januara sa Crnom Gorom.

Izabranici Tonija Đerone bili su u trećem šeširu pri žrebu koji je bio delimično dirigovan jer je šest selekcija unapred bilo rangirano. Bivši francuski as Žoel Abati, koji je izvlačio selekcije iz trećeg šešira bio je srećne ruke za „orlove“ i poslao ih je u Grupu C. Mečevi se igraju u olimpijskoj hali u Minhenu, te će Srbija imati najbolje uslove za stvaranje uspeha.

Rukometaši su poslednju medalju osvojili na Mediteranskim igrama 2022. godine, dok se odličije sa Evra ili Svetskog ne pamti još od 2012. godine, kada su „orlovi“ odneli srebro na takmičenju koje je održano upravo u Srbiji.

Očekivanja nisu toliko velika kao nekih prethodnih godina, ali sastav kojim raspolaže Toni Đerona nije za potcenjivanje.

Srbija će biti težak zalogaj za sve protivnike, te se svi nadamo da naši momci mogu da naprave čudo.

Evropsko prvenstvo održava se od 10. do 28. januara 2024. godine u šest gradova Nemačke (Dizeldorf, Keln, Berlin, Hamburg, Manhajm i Minhen), a 24 selekcije su smeštene u šest grupa sa po četiri ekipe.

Toni Đerona/EPA-EFE/Zbigniew Meissner

Dve prvoplasirane odlaze u drugi krug sa dve grupe od po šest selekcija. Po dve najbolje će u polufinale, trećeplasirani će igrati za peto mesto.

Prvenstvo 10. januara 2024. godine otvaraju domaćin Nemačka i Švajcarska. Titulu brani Švedska, Srbija je pre dve godine takmičenje završila u grupnoj fazi i na kraju bila 14. u konkurenciji 24 selekcije.

Evropsko prvenstvo u vaterpolu 2024. godine je predstojeće 36. izdanje ovog turnira. Održaće se u Dubrovniku i Zagrebu od 4. do 16. januara.

Prvobitno je Izrael bio izabran za domaćina i takmičenje je trebalo da se održi u Netaniji, od 3. do 16. januara 2024. godine, ali je zbog bezbednosnih razloga nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa LEN najavio da će prvenstvo biti održano na drugom mestu.

Ovo će biti prvo Evropsko prvenstvo sa timovima raspoređenim u dve divizije, na osnovu poslednjeg šampionata i kvalifikacija. Osam najboljih timova čini diviziju 1, a ostalih osam timova diviziju 2.

Obe divizije su podeljene u dve grupe od po četiri tima. Dva najbolja tima iz svake grupe divizije 1, plasiraće se direktno u četvrtfinale, dok će druga dva tima iz svake grupe igrati protiv jedne od dve najbolje ekipe iz svake grupe u diviziji 2 u rundi plej-ofa.

Počevši od četvrtfinala nadalje, koristiće se regularni nokaut sistem.

Srbija se nažalost zbog nešto lošijih rezultata u prethodnom periodu nalazi u diviziji 2, gde će u grupi C igrati protiv Nemačke, Malte i Izraela.

„Delfini“ su svakako favoriti, a prvog težeg rivala dobili bi iz grupe A, divizije 1, gde se nalaze Crna Gora, Hrvatska, Španija i Francuska.

Nešto teži put do medalje imaće izabranici Uroša Stevanovića, ali Srbiju nikada ne treba otpisivati kada je u pitanju vaterpolo.

BONUS VIDEO Kristijano Ronaldo u 92. minutu postigao 54. gol u sezoni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare