Šumaher
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Porodica Mihaela Šumahera, sedmostrukog svetskog šampiona Formule 1, dobila je novčanu nadoknadu u vrednosti 200.000 evra, od izdavača nemačkog časopisa koji je objavio lažni "intervju" sa legendarnim nemačkim vozačem napravljen pomoću veštačke inteligencije.

Portparol porodice je potvrdio za „Rojters“ presudu suda u Minhenu i iznos odšete koji će platiti izdavačka kuća časopisa „Aktuel“ (Die Aktuelle).

Urednica časopisa je otpuštena prošle godine, a izdavač se izvinio porodici.

PROČITAJTE JOŠ

List je na naslovnoj strani od 15. aprila prošle godine objavio fotografiju nasmejanog Šumahera uz naslov: „Mihael Šumaher, prvi intervju“.

U podnaslovu je pisalo „Zvuči varljivo realno“, a u tekstu je pisalo da je citate napravila veštačka inteligencija.

Jedan od najboljih vozača u istoriji Formule 1 doživeo je tešku povredu glave na skijanju u decembru 2013. godine i od tada nije viđen u javnosti.

On je šest meseci bio u indukovanoj komi, iz koje je probuđen u junu 2014. godine, a u septembru iste godine pušten je na kućno lečenje i od tada nema informacija o njegovom stanju.

Njegova supruga Korina i medicinsko osoblje brinu o Šumaheru u njihovoj kući na Ženevskom jezeru.

Šumaher je jedan od najuspešnijih vozača u istoriji Formule 1 sa sedam titula (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004), 91 pobedom i 155 plasmana na pobedničko postolje.

BONUS VIDEO Teška povreda hrvatskog rukometaša

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar