Foto: .EPA PHOTO/ANTONIO BAT; Železný Tomáš / ČTK / Profimedia; General / Rainbird / Profimedia

Njegovo ime je neopravdano bilo zaboravljeno, a danas mnogi bolje poznaju dvoranu koja nosi njegovo ime, nego njegovu biografiju. Ko je bio Leon Štukelj, jedan od najboljih sportista Jugoslavije svih vremena.

Leon Štukelj je i dan danas najuspešniji olimpijac Jugoslavije svih vremena, jer je osvojio čak šest medalja.

Debitovao je na Olimpijskim igrama pre tačno 100 godina u Parizu, gde se i ove godine od 26. jula do 11. avgusta održavaju Igre, i tada već potpuno posvećen gimnastici osvojio dve zlatne medalje, u višeboju i na vratilu. Postavio je lični rekord na horizontalnoj šipci i tako na kraju bio bolji od Roberta Pražaka iz Čehoslovačke za 0.17 poena. Time je postao prvi olimpijski šampion Jugoslavije u istoriji. Potpuno se posvetio gimnastici samo dve godine ranije, jer je pre toga bio uspešan atletičar i plivač.

PROČITAJTE JOŠ

Ušao je vrlo rano u svet gimnastike zahvaljujući jačanju sokolskog pokreta u Sloveniji, a već u Ljubljani 1922. godine je na Svetskom prvenstvu zauzeo sedmo mesto u gimnastici.

Posle Pariza 1924. godine je osvojio još četiri medalje, tako je u Amsterdamu četiri godine kasnije osvojio još jedno zlato na krugovima (poslednje u karijeri) uz dve bronzane medalje u ekipnom višeboju i individualnom višeboju, a onda je u Berlinu 1936. godine kada se već čitav svet pripremao za rat osvojio srebrnu medalju na krugovima.

„Čovek od gume“ je propustio Olimpijske igre u Los Anđelesu 1932. godine.

Od 1927. godine Štukelj je živeo u Mariboru, a tokom čitavog životnog veka (i to bukvalno veka jer je rođen 12. novembra 1898. godine u Novom Mestu, a preminuo je 8. novembra 1999. godine u Mariboru) je neprestano vežbao. To mu je omogućilo da živi dugo, a redovno je radio vežbe, po nekim informacijama čak do poslednjeg dana.

Ipak, to što je bio toliko popularan ne znači da mu je život bio lagodan. Naime, završio je u zatvoru, a sudski proces je bio gotovo kafkijanski i trajao je čitave dve godine sa prekidima.

Bio je deo četnika i imao je veze sa Informativnom službom Velike Britanije, pa je zbog toga bio uvek na margini u toku komunističkog režima.

„Velikog gimnastičara i najuspešnijeg sportistu svih vremena socijalistička vlast je precrtala pošto je javno govorio da mu je srcu najbliže odlikovanje Svetog Save koje mu je na prsa prikačio kralj Aleksandar Karađorđević, zatim zbog toga što nije hteo u partizane, što… Štukelj je neposredno po završetku Drugog svetskog rata bio mesec dana u zatvoru čekajući suđenje. I u jednom ranijem feljtonu o njemu napisano je da je bio zatvoren i da je sudski proces, sa prekidima, trajao čak dve godine. Bilo kako bilo, Leon Štukelj ostaje zapamćen kao velikan jugoslovenskog sporta“, pisale su „Slovenske novice“ tog vremena.

I dok je u Jugoslaviji bio hapšen, u svetu je bio izuzetno poštovan. Na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine je dobio specijalnu pozivnicu, pa se pojavio na ceremoniji otvaranja kao najstariji živi olimpijski šampion.

Tako se Štukelj u SAD rukovao i sa tadašnjim predsednikom SAD Bilom Klintonom, a čak je dodelio i medalje nakon što je završeno ekipno gimnastičarko takmičenje.

Bio je na Olimpijskim igrama u Barseloni i gledao kako Slovenci prvi put nastupaju pod sopstvenom zastavom.

Proslavio je 100. rođendan u Sloveniji i redovno vežbao svakog dana. Zanimljivo da je danas u javnosti poznatiji po tome što dvorana u Novom Mestu gde domaće mečeve igraju košarkaši Krke nosi njegovo ime, nego po uspesima kojima je zadužio sport u Jugoslaviji.

Završio je karijeru sa 20 medalja sa velikih takmičenja: osam zlata, šest srebra i šest bronzanih odličja. Od 1997. godine je deo Kuće slavnih gimnastike.

BONUS VIDEO Olimpijske igre u Sarajevu 1984.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar