Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia; EPA/ZURAB KURTSIKIDZE; Yuri Cortez / AFP / Profimedia; Victor Joly / AFP / Profimedia; Martin Meissner / AFP / Profimedia

Olimpijske igre su svakako najveće i najvažnije sportsko takmičenje na svetu. Kakav je osećaj biti tamo, sa saborcima, ali i suparnicima, znaju samo odabrani ljudi koji će to iskustvo veečno pamtiti.

Neki to dožive samo jednom, dok su drugi članovi olimpijskog sela nekoliko puta i može se reći da su pravi domaćini tamo.

Olimpijske igre u Parizu ove godine biće poslednje za neke od legendi srpskog sporta, a zvaničan start Igara zakazan je za 26. jul i trajaće sve do 11. avgusta.

PROČITAJTE JOŠ

Ostao je 71 dan do početka Igara, a svoje mesto u avionu odavno je obezbedila Ivana Španović.

Srpska atletičarka ima 34 godine, iza sebe ima neverovatnu karijeru i sada će na Olimpijskim igrama u Parizu pokušati da je kruniše najbolje što može.

Ivana Španović Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages.

Srpkinja se takmiči u disciplini skok udalj i ovo će gotovo sigurno biti poslednja prilika za Ivanu Španović da osvoji olimpijsko zlato, pošto je to praktično jedino što joj fali.

Najbolji rezultat do sada na olimpijskim igrama za Ivanu bila je bronza u Riju 2016. godine, dok je u Tokiju pet godina kasnije završila kao četvrta.

„Konačno sam zdrava, cele godine sam imala problema sa Ahilovom tetivom, ali to je konačno sanirano. Zvanično sam počela pripreme bez bola, motivisana, i iskreno jedva čekam da 2024. godina krene. Branim titulu svetske prvakinje iz dvorane, branim titulu evropske prvakinje na otvorenom i nastupam na svojim poslednjim Olimpijskim igrama, tako da ne znam za šta pre da se uhvatim, a jedva čekam. Ponavljam, najbitnije mi je da budem zdrava, motivacije imam i više nego dovoljno, i za sebe, i za ceo tim“, rekla je Španović za Nova.rs.

Zorana i Jelena Arunović Foto: Privatna arhiva

Zorana Arunović, srpska strelkinja je još u oktobru 2022. upucala kvotu za Pariz osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu, i u tandemu sa sestrom i trenerom Jelenom sanja najlepše moguće snove do odlaska u Francusku.

Zorani će ovo biti četvrte Olimpijske igre, ali drugačije od svih dosadašnjih jer neće biti sa timom u Olimpijskom selu, pošto je strelište u Šateruu, skoro 300 kilometara udaljenom od prestonice Francuske.

Arunović ima 37 godina i tokom cele sezone priprema kako bi ostvarila najveći uspeh u karijeri – medalja na Igrama.

„Fokus je na pripremu za takmičenje, krajnji cilj je medalja, nemam šta da krijem. Da bismo došli do medalje potrebno je da se napravi nekoliko koraka. Prvi je fokus na ono što bi trebalo da se radi, fokus na mene, na način na koji ću da pristupim takmičenju, da bi se došlo do medalje potrebno je da uđete u finale. To je nešto na čemu dugo radim sa Jelenom“, rekla je Arunović.

Foto: FoNet/Streljački savez Srbije

Kao i Zorana Arunović, Damir Mikec (40) ima ozbiljne planove za Igre u Parizu. Mikec je reprezentativac Srbije u streljaštvu čija je specijalnost gađanje sportskim i vazdušnim pištoljem.

Učestvovao je četiri puta na Olimpijskim igrama. U debiju, u Pekingu 2008. u disciplini MK pištolj 50m zauzeo je 7. mesto u finalu, dok je u disciplini vazdušni pištolj 10m osvojio 13. mesto. Takmičio se i u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016.

Osvojio je srebrnu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju, u disciplini vazdušni pištolj.

Novak Đoković – najbolji teniser planete ikada, poruka je koju će svi teniski stručnjaci govoriti nakon završetka Olimpijskih igara u Parizu, ukoliko Srbin dođe do zlatne medalje.

Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Status nedodirljivog. To je ono što će srpski teniser juriti u Francuskoj i posle četiri neuspešna pokušaja, svi se nadaju da će umesto treće, biti peta sreća.

Osvojio je Novak tokom karijere sve što se moglo osvojiti. Rekordi koji su bili nedostižni, Novak je dostigao i pokazao zbog čega je to što jeste.

Bio je učesnik najmasovnijeg sportskog takmičenja četiri puta, a najveći uspeh ostvario je 2008. u Pekingu. Tada je osvojio bronzanu medalju tako što je pobedio Amerikanca Džejmsa Blejka sa 2:0 (6:3, 7:6).

Teniski turnir na Igrama u Parizu počeće 27. jula i trajaće do 4. avgusta, a igraće se na terenima Rolan Garosa.

Naravno, nije isključeno i da će Đoković odlučiti da nastupa i na Olimpijskim igrama 2028. godine u Los Anđelesu, ali ko zna šta će se sve desiti u naredne četiri godne…

Odbojka, Srbija, Francuska, Evropsko prvenstvo
Maja Ognjenović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Naše odbojkašice zauzimaju 12 od ukupno 83 mesta u avionu za Pariz, a najverovatnije će turnir u Parizu biti poslednji za legendarnu Maju Ognjenović (39).

Iskusna odbojkašica je sa Srbijom bila na Igrama dva puta u Riju i Tokiju i u Beograd je donela srebro i bronzu.

Srbija je plasman na Olimpijske igre obezbedila preko kvalifikacionog turnira u kineskom Nungbu, pošto je tamo pobeđivala Meksiko, Ukrajinu, Kanadu, Češku i Holandiju, dok su Dominikanska Republika i Kina bile bolje od nas rezultatom 3:1.

Košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Država spremila je „pakleni“ „drim tim“ koji je spreman da sruši sve pred sobom kako bi došao do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu.

Lebron Džejms, reprezentacija SAD
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Ovako glasi spisak najboljih NBA košarkaša koji će se boriti za najsjajnije odličije u Parizu: Stef Kari, Lebron Džejms, Kevin Durent, Džejson Tejtum, Džoel Embid, Devin Buker, Džru Holidej, Tajriz Halibarton, Entoni Edvards, Entoni Dejvis, Bem Adebajo i Kavaj Lenard.

Bez dileme, ovo će sigurno biti poslednje Igre za Lebrona, Durenta, Lenarda, ali i najverovatnije Karija, koji će prvi put nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu.

Legende NBA lige nikada neće zaboraviti ovaj turnir, nadamo se zbog srebrne, a ne zlatne medalje, jer će ih u finalu pobediti „orlovi“- reči su svakog Srbina od momenta kada smo saznali da će nam upravo SAD biti prvi rival u grupi C.

BONUS VIDEO Ivana Španović za Nova.rs: Želim zlato u Parizu 2024.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar