Foto: Beran Evžen / ČTK / Profimedia; Doležal Michal / ČTK / Profimedia; Beran Evžen / ČTK / Profimedia

Olimpijske igre su tu, iza ćoška, ostalo je još 13 dana, a trenutak je da se podsetimo i jedne od najvećih heroina ovog takmičenja, Olge Fikotove.

Kada je reprezentacija Čehoslovačke došla u Beograd na Evropsko prvenstvo za košarkašice 1954. godine, malo ko je očekivao da će dve godine kasnije članica ove selekcije koja je u tadašnjoj Jugoslaviji na Evrobasketu osvojila srebro svoje ime zlatnim slovima upisati u istoriji sasvim drugog sporta.

PROČITAJTE JOŠ...

Fikotova je, naime, reprezentovala svoju zemlju i u rukometu i u košarci, a u igri pod obručima je stigla i do evropske medalje.

Ipak, sudbina je htela da počne da se bavi bacanjem diska:

„U rukometu sam bila golman, kao i košarka, zahtevaju veoma veliku koordinaciju i količinu pokreta, tako da sam već imala veliku neuro-mišićnu koordinaciju i putanje izgrađene. Kada sam počela da treniram, moj stari trener Otakar Jandera, mi je rekao da sa mojim nivoom spremnosti jedino što moram da naučim je tehnika i da uhvatim ritam. Započeo je sa pripremama svirajući „Na lepom plavom Dunavu“ iznova i iznova“, otkrila je ona.

No, iako supertalentovana, malo ko je očekivao da će već 1956. godine u Melburnu ostvariti fantastičan rezultat.

Pogotovo jer je na jednom događaju ranije bila 28. od 28 takmičara. No, talenat u njoj prepoznala je Nina Ponomareva, čuvena bacačica diska iz Sovjetskog Saveza, i postala mentor mladoj Čehoslovakinji.

Sudbina je htela da upravo njih dve budu u finalu takmičenja u Melburnu, gde je Fikotova u poslednjoj rundi finala bacila disk 53.69 metara i tako osvojila zlato.

No, nije najsjajnija medalja jedino što je ponela iz Melburna.

Naime, već prvog dana naletela je na Hala Konolija, bacača kladiva iz Sjedinjenih Amerilčkih Država, sa kojim se upoznala i započela druženje.

„Razgovarali smo na njegovom lošem nemačkom, mom lošem engleskom… ali smo se dovoljno razumeli da shvatimo da delimo gotovo iste poglede na svet“, otkrila je ona.

Godinu dana kasnije dobila je dozvolu vlade Čehoslovačke da se uda za stranca.

No, priča nije stala tu.

Ona je, naime, pokušala da se takmiči i dalje pod zastavom Čehoslovačke, ali je to odbijeno od strane tamošnjeg Olimpijskog komiteta, koji je otišao toliko daleko da je njeno ime maksimalno ocrnio kako bi uništio reputaciju heroine iz Melburna.

Tako je u narednim godinama (sve do 1972. godine) na Olimpijskim igrama nastupala kao Olga Fikotova – Konoli, ali nije uspela da ostvari rezultat kao te sudbonosne 1956. godine.

Preminula je 2024. godine kao 91-godišnjakinja.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar