Foto: en.volleyballworld.com

Sve zanimljive detalje sa meča pogledajte u blogu Nova.rs

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije prošla je u finale Svetskog prvenstva, pošto je pobedila selekciju Sjedinjenih Amerićkih Država sa 3:1, po setovima (25:21, 25:20, 17:25, 25:23).

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija će tako imati priliku da brani svetsko zlato osvojeno u Japanu 2018. godine. Rival u finalu biće poznat u četvrtak uveče kada se sastaju Brazil i Italija, a taj meč igraće se u Holandiji.

Veliko finale na programu je u 20 sati u subotu, a naše odbojkašice moraće iz Poljske da se presele u Holandiju.

Izabranice Danijelea Santarelija kontrolisale su situaciju u prva dva seta, ali su se u trećem opustile, pa su morale težim putem da izbore vizu za finale.

U četvrtom setu bilo je mnogo preokreta i drame, ali su naše odbojkašice do kraja ostale skoncentrisane i iskoristile treću meč loptu za pobedu nakon koje je usledilo veliko slavlje.

Najbolja igračica u reprezentaciji Srbije bila je Tijana Bošković sa neverovatna 33 poena, dok je dvocifrena bila i Bianka Buša sa 15 poena. Jovana Stevanović imala je nekoliko bitnih poena u svakom od setova, a mnogo puta je bila glavna u bloku.

Kod Amerikanki najefikasnija je bila Kelsi Robinson sa 18 poena, dok je Andrea Druvs dodala 14. Dvocifrene su bile i Čiaka Ogbogu i Aleksandra Franti sa po 10, ali to nije bilo dovoljno za prolaz u finale.

Foto: en.volleyballworld.com

Početak meča nagovestio je žestoku borbu, ali je Srbija povela sa 5:4 nakon greške Druvs i odlične Buše u napadu. Igralo se praktično poen za poen, niko nije mogao da se odlepi, sve dok Srbija nije napravila seriju 3:0 za 16:12.

Brankica Mihajlović je nagradila našu dobru defanzivu poenima u kontri, a nakon dobre odbrane Teodore Pušić Buša nam je donela i pet poena prednosti u prvom setu – 18:13.

Amerikanke se nisu predavale, napravile su mini-seriju, a Santareli je tražio tajm-aut kako bi je „isekao“. U finišu seta Tijana Bošković je bila glavna, pa ja nakon uspešnog napada imala i blok. Majstorija Buše donela nam je ponovo pet poena prednosti, a Druvs je pogodila Lazović u glavu te odbrane nije bilo. Set loptu nam je donela Tijana, a prvi deo igre rešila je Stevanović.

Početak drugog seta bio je preslikan kao u prvom. Niko nije uspeo da stekne osetniju prednost, a Srbija je vazala dva poena za 10:8. Sudije su u tim momentima bile u centru pažnje, pošto su dodelile poen Americi, iako se Tijana pobunila, a Srbija tražila čelendž. Snimak je pokazao da je naša korektorka ipak pogrešila i Amerika je smanjila na 12:10.

Amerikanke su iskoristile greške Srpkinja, pa su preokrenule na 14:15, ali je onda na scenu stupila Stevanović. Tijana je prekinula seriju rivala, a Stevanović je odservirala as, prvi za Srbiju u ovom meču i ponovo smo poveli sa 16:15. Jovana je asom donela i dva poena prednosti Srbiji, ali je Amerika kuvanjem došla do poena. Amerikanka je servis smetila u mrežu, a Tijana je bila uspešna za plus tri. Vašington je pogrešila i Srbija je došla nadomak osvajanja drugog seta.

Foto: en.volleyballworld.com

U tim trenucima odgovornost je ponovo bila na Tijani, koja je upisala još tri poena i Srbija je povela sa 2:0 u setovima.

Usledio je pad u igri naših odbojkašica i opuštanje koje su protivnice iskoristile na njabolji mogući način. Početkom trećeg seta Maja Aleksić je napravila nekoliko vezanih grešaka, Amerikanke su ušle u seriju i povele sa 8:10. Videlo se da nešto ne štima u našoj igri, a očas posla na semaforu je stajalo 13:20 za rivala.

Robinson gotovo da ništa loše nije uradila u ovom setu, a bila je ubedljivo najbolja odbojkašica na terenu. Donela je svojoj reprezentaciji set loptu, Mina Popović je odložila neizbežno, a Druvs je sve rešila i smanjila na 2:1 za Srbiju.

Foto: en.volleyballworld.com

Santareli je uspeo da pripremi odbojkapice Srbije za četvrti set, izašle su odlučne da pobede, a Mina Popopvić je bila posebno motivisana, pa je došla do dva poena na startu seta.

Mučila se Srbija u tim momentima, igrali su se neizvesni poeni, ali smo poveli sa 10:8 nakon smeča Sare Lozo, koja nije baš blistala na prijemu u četvrtom setu.

Amerikanke su smogle snage za preokret, povele su 13:15, ali je Drča njapre sjajno skuvala, a onda su Bošković i Popović donele prednost našem timu – 20:19.

U završnici seta bilo je mnogo drame, a skoro sve lopte u našem napadu išle su na Tijanu Bošković. Ona je pokazala klasu, skoro svaku je iskoristila, pa smo došli do tri meč lopte. Prve dve nismo iskoristili, ali je nakon tajm-auta usledio dobar prijem i odbrane za smeč Bošković nije bilo, pa je počelo i veliko slavlje naših devojaka.


Srbija – Amerika 3:1 (25:21, 25:20, 17:25, 25:23)

Dvorana: Gljivice, Poljska. Sudije: Rene Karina Noemi, Masijas Luis Žerardo.

Srbija: Buša 15, Lazović, Drča 3, Popović 5, Mirković, Mihajlović 5, Pušić, Bjelica, Aleksić 3, Stevanović 7, Jegdić, Bošković 33, Milenković, Lozo 1. Selektor: Danijele Santareli.

Amerika: Pulter 3, Ornates, Henc, Karlini, Tap, Druvs 14, Vilhit, Vašington 5, Badžema 6, Kutino 2, Robinson 18, Ogbogu 10, Frenti 10, Stivenson. Selektor: Karč Kirali.

Srbija - Amerika 25:21, 25:20, 17:25, 25:23

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare