Foto: Shutterstock/4kclips; Shutterstock/Leonard Zhukovsky; Shutterstock/ PhotoLondonUK; Shutterstock/uslatar; Shutterstock/Delpixel

Olimpijske igre u Parizu od 26. jula do 11. avgusta nisu samo u Parizu. Zapravo, najdalje borilište je daleko 15.706 kilometara jer će se na Tahitiju održati takmičenje u surfovanju usred Pacifika. Ipak, koje su to ključne zone za srpske sportiste?

Srbiji se prognozira da bi mogla da osvoji pet zlata i 10 medalja na Olimpijskim igrama u Parizu, pa će navijači sigurno želeti da isprate uspehe naših najboljih sportista. Ovde ćete na jednom mestu uvek moći da pronađete kako da planirate put tih dana po Parizu i kako da se lako snađete kada treba menjati borilišta.

Najveći favorit za zlato u skoku udalj je Ivana Španović koja će u Parizu skakati po peti put na Olimpijskim igrama. Jedino joj je ostalo da u karijeri osvoji olimpijsko zlato, čime bi postala najstarija u istoriji, pre nego što ode u više nego zasluženu penziju.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko neko bude želeo da je gleda na delu moraće da ode na stadion „Francuska“ (linija 13 metroom, RER D i B) koji se nalazi u ozloglašenoj četvrti Sen Deni koju su „pokušali da emancipuju gradnjom ovog stadiona“, kako se pričalo u trenutku gradnje za Mundijal 1998.

Stadion Francuska je ima kapacitet od 78.338 mesta i najveći je atletski stadion u Evropi, a na njemu će biti održana, barem delimično, ceremonija otvaranja i zatvaranja.

Tri puta je ovde igrano finale Lige šampiona, ali i pomenuto Svetsko prvenstvo u fudbalu 1998. godine.

Pariz, Liga šampiona, Liverpul, Real Madrid
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Druga ključna pozicija biće zbog srpskih boksera koji napadaju medalje poput Sare Ćirković ili Vahida Abasova, ali će tamo biti održan i teniski turnir na kom će Novak Đoković napasti olimpijsko zlato.

Sve je u sklopu kompleksa na ivici Bulonjske šume koji je takođe izmešten iz užeg centra grada, ali je dobro povezan metro linijama koje se „seku“ na 10 minuta hoda odatle (linije 9 i 10), pa je relativno lako stići. Najveći stadion je „Filip Šatrije“ mesto na kom je Đoković osvojio tri grend slem titule i na kom je puštana himna Srbije.

Upravo ovde bi mogla da bude ispisana istorija srpskog sporta, a zanimljivo da teniskih karata za polufinale i dalje ima i da koštaju oko 100 evra.

Stadion
Foto: Nova.rs

Jedan od stadiona koji će biti mesto na kom će se skandirati na srpskom je „Arena 92“ ili „Pariska arena odbrane“ (metro 1, RER A i E) u Nanteru jer će tamo igrati srpski vaterpolisti. Novo zdanje je podignuto 2017. godine, a otvoreno je koncertom Roling Stounsa.

Ona je arena sa više namena, pa tu uglavnom igraju ragbisti Rasinga 92 što im je domaći teren, a sada će tu biti namešten bazen za vaterpoliste.

PROČITAJTE JOŠ

Druga arena će biti „Pariski olimpijski vodeni centar“ koji je otvoren 4. aprila ove godine i jedino je zdanje koje će biti permanetno korišćeno nakon Igara. Gradnja je počela 2017. godine.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Posebna pažnja će biti posvećena dvorani „Bersi“ koja se nalazi uz samu Senu, a ta arena prima 15.609 navijača za košarkaške mečeve. Tu će se igrati mečevi nokaut faze, a mogli bi tamo da se takmiče i „orlovi“ ukoliko uspešno završe takmičenje po grupama. Do ove dvorane se dolazi sa dve metro linije (6 i 14) i predstavlja mesto gde se redovno igrati teniski masters.

U pitanju je višenamenska dvorana u kojoj su održani i mečevi NBA lige (Milvoki i Šarlot), ali i UFC događaji, Evropsko prvenstvo u košarci, Fajnal-for Evrolige, itd. Renovirana je 2015. godine, a nalazi se u delu grada Bersi i locirana je u 12. arondismanu Pariza.

Dvorana Pariz Bersi ATP
Foto: Andrija Sokovic/Starsport)

Ipak, košarka će se najpre igrati u Lilu koji je 225 kilometara daleko od Pariza, pa će navijači Srbije morati da koriste voz prilično često, a Nova.rs je pripremila i olimpijski vodič za navijače. Mečevi će se igrati na stadionu „Pjer-Moroa“ gde su igrani i mečevi tokom Evropskog prvenstva 2015. godine u košarci, a onda i Evropskog prvenstva u fudbalu 2016. godine, te mečevi Svetskog prvenstva u ragbiju 2023. godine.

Kada se ovaj velelepni stadion zatvori ima kapacitet od 27.000 ljudi.

Stadion Pjer-Moroj Lil
Foto: EPA/MOHAMED MESSARA

Odbojkašice, a potencijalno i odbojkaši koji mogu da izbore vizu na osnovu odbojkaške rang liste, takmičiće se u „Pariskom ekspo centru vrata Versaja“ koji se nalazi u 15. arondismanu.

Ovde će se održati takmičenja u odbojci, rukometu, dizanju tegova i stonom tenisu. Srbija će tu imati predstavnike, a ovo je zapravo ogroman kompleks od 228.211 kvadratnih metara i najveći je egzibicioni park u Francuskoj.

Uglavnom su tu održavane izložbe, sajmovi, ali je čak i FIFA održavala 69. kongres na ovom mestu.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

I još jedno mesto gde će srpski sportisti imati šansu za medalju je Trg Konkord (metro 1, 8 i 12, te autobusi 24, 42, 52, 72, 73, 84 i 94) jer će se upravo na ovom velelepnom mestu basketaši Srbije takmičiti za olimpijsko zlato.

To im je najveći san i cilj za ovu godinu, a predvodiće ih Strahinja Stojačić, najbolji basketaš sveta prethodne godine. Prvobitno je bilo u planu da se igra podno Ajfelovog tornja, ali se od toga odustalo.


Borilišta ključna za srpske sportiste

Stadion Francuska – Ceremonija otvaranja i zatvaranja, atletika

Arena 92 – Vaterpolo i plivanje

Sen Deni dvorana – Vaterpolo

Stadioni Rolan Garosa – Tenis i boks

Bersi dvorana u Parizu, stadion „Pjer Moroa“ u Lilu – Košarka

Paris ekspo vrata Versaja – Odbojka, košarka i stoni tenis

Trg Konkord – Basket

Nacionalni streljački centar u Šateruu – Streljaštvo

BONUS VIDEO Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar