Foto: SBC

Jedan od najboljih svetskih MMA boraca svih vremena Fjodor Jemeljanenko dobio je Orden svetog apostola i jevanđeliste Luke prvog reda.

„Poslednji imperator“, koji je Srbiju posetio zbog održavanja prvenstva Evrope u sambu, ohrabrio je usput sve ljude da pomognu obnovi manastira Oreškovica, dok je boravio u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ:

Bio je u poseti Hramu Svetog Save, a sada je dobio orden SPC od eparhije Braničevske jer je i sam Jemeljanenko jedan od obnovitelja i ktitora zadužbine cara Lazara.

Sambo prvenstvo Evrope je u Novom Sadu održano 9. i 10. maja, a Fjodor je tu došao kao ambasador ovog sporta.

Sambo i džudo su bili osnovni sportovi u kojima se Fjodor oprobao kao dečak u borilačkom sportu, a na konferenciji po dolasku u Srbiju je opisao i kako doživljava našu zemlju.

„Za mene je Srbija voljena zemlja. Rusija je moja domovina, ali tamo gde se osećam kao kod kuće, to je Srbija. Srpski narod je mnogo stradao. Mnogo sam putovao po Srbiji, nije velika, ali sam posećivao sveta mesta, posetio sam mnogo manastira, svetih moštiju“, poručio je Jemeljanenko ukazujući na jaku vezu između srpskog i ruskog naroda.

Četrdesetsedmogodišnjak je u karijeri upisao 40 pobeda i sedam poraza, a bio je apsolutno dominantan od 2000. do 2009. godine kada je imao niz pobeda i samo jedan poraz.

Jemeljanenko (desno) i Željko Mijić (levo), Foto: SBC

BONUS VIDEO Srbija postaje MMA sportska sila: Anastasija Rajković i Nemanja Blagojević o tome koliko je ovaj sport zapravo težak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare