Foto: EPA-EFE/SIMON BAKER

Više

Sezona 2022 u Formuli 1 polako ali sigurno hvata zalet, ali iako je praktično tek počela i odvežene su tek tri od ukupno 23 trke, već sada je moguće izdvojiti neke utiske koji bi mogli da budu naznaka i najava krajnjeg razvoja situacije, pre svega kada je u pitanju borba za titulu šampiona.

Šarl Lekler vesnik renesanse „crvenog konjića“ 

PROČITAJTE JOŠ...

Momak rođen u kneževini Monako tokom prve dve sezone u „najbržem cirkusu na svetu“ nije zabeleio preterano dobre rezultate, ali je nesporan talenat potvrdio početkom sezone 2022. Dve pobede, jedno drugo mesto nakon neverovatne borbe sa Maksom Ferstapenom, dovoljno za ubedljivo vođstvo u generalnom plasmanu.

No, nije samo stvar u Leklerovoj nadmoći, već i u kompletnom utisku koji je Ferari ostavio. Iako talenat vozača prethodnih sezona nije sporan, jasno je da „skuderija“ ove godine ima neuporedivo jaču mašinu u odnosu na bližu prošlost, pa su, iako nikada nije bilo zvanično potvrđeno, po svemu sudeći većim delom tačne priče da je italijanski gigant svesno žrtvovao 2021. godinu kako bi na miru sklopio bolid koji će tim vratiti na sam vrh takmičenja.

Snaga bolida je tu, talenat vozača je svakako u samom vrhu, jedino pitanje je da li imaju snage da ovaj ritam zadrže tokom čitave sezone. Ukoliko uspeju, nema dileme da će Ferari vratiti titulu u Maranelo.

Luis Hamilton; Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Nemoć Luisa Hamiltona

Po završetku poslednjeg kruga trke za Veliku nagradu Abu Dabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kada je Maks Ferstapen obišao Hamiltona i sprečio ga da osvoji osmu titulu u karijeri, Britanac je sve više počeo da podseća na izduvani balon nego na čoveka koji želi da potvrdi status najboljeg u istoriji. Na momente bi bljesnuo, ali tek jedan podijum u vidu trećeg mesta u Bahreinu, praćen 10. mestom u Saudijskoj Arabiji i 4. u Australiji su pokazatelj da Hamilton ove godine teško da će imati ozbiljniju ulogu.

Dodatan problem je veliki broj mehaničkih problema kada je u pitanju sam bolid Mercedesa, pa bi osma titula Hamiltona bila zapravo veće čudo od prve „recke“ Šarla Leklera.

Užasni Red Bul i šamari za Ferstapena

Osvojio je prvu titulu 2021, uzeo „broj 1“, ali bi Holanđanin naslov prvaka sveta mogao da nosi samo godinu dana, i to ne svojom krivicom. Da nije bez razloga bio šampion sveta pokazao je u drugoj trci sezone, kada je uz Hamiltona bio najbolji vozač i u maestralnoj završnici pretekao Leklera. Ali… Džaba talenat, džaba znanje i džaba hrabrost kada je Ferstapena izdao ostatak tima.

Od tri trke, dve je završio pre kraja zbog mehaničkog kvara, za Leklerom zaostaje 46 bodova, i u izjavama nije krio razočaranje zbog stanja bolida. A mnogo gore od svega po navijače Red Bula je narodski rečeno iz aviona vidljiv nedostatak ideje kako bilo šta promeniti. Negde je napravljena greška, a vremena za ozbiljniji napredak gotovo da nema.

Maks Ferstapen; Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Kevin Magnusen

Kada su objavljene postave, Kevin Magnusen nije bio ni na vidiku, pošto je za ekipu Hasa trebalo da voze Nikita Mazepin i Mik Šumaher. A onda je Vladimir Putin odlučio da krene u rat protiv Ukrajine, što je rezultiralo Mazepinovim otpuštanjem, a u nedostatku bolje zamene, Has se okrenuo ka svom nekadašnjem asu. I nije pogrešio.

Has po kvalitetu bolida spada pri samo dno F1 karavana, ali trenutno zauzimaju sedmo mesto sa tek jednim bodom manje od Alfa Romea, dok ni Alpina nije na prvi pogled nedostižna na petom (22), kao ni Mercedes na četvrtom (24). No, velika razlika između ostalih ekipa i Hasa je to što je sve poene za ovaj tim osvojio samo Magnusen. Koliko dobro vozi Magnusen pokazuje i to što je sam osvoji više poena nego Alfa Tauri, Vilijams i Aston Martin zajedno – 12 naspram 11, dok Alfa Romeo, za koji su bodove osvajali Valteri Botas i Guanju Džu, ima bod viška.

Kevin Magnusen; Foto: EPA-EFE/JOEL CARRETT

Teško je, doduše, poverovati da će Has i Magnusen uspeti da održe ovakav tempo, ali ukoliko uspeju da završe iznad osmog mesta, sezonu bi trebalo opisati kao istorijsku, s obzirom na to da je gotovo izvesno da će Mik Šumaher, uprkos slavnom prezimenu, i drugu sezonu završiti bez ikakvog učinka.

BONUS VIDEO Ferstapen odustao, zapalio mu se bolid

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram