Foto: TopFoto.co.uk / Topfoto / Profimedia; Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia; CARON/ZEPPELIN / Sipa Press / Profimedia

Olimpijske igre u Parizu su za 44 dana, a biće to i 30. učešće za rekordnih pet zemalja - Francusku, Australiju, Veliku Britaniju, Švajcarsku i Grčku.

Ovih pet zemalja jedine su koje su od 1896. i takmičenja u Atini pa do 2024, kada će domaćin biti Pariz, imale bar jednog predstavnika.

Grčka je, kao prapostojbina Olimpijskih igara, već na prvim koje je 1896. organizovao baron Pjer de Kuberten pokazala da je, bar kada je u pitanju ovo takmičenje, sila.

PROČITAJTE JOŠ...

Osvojili su tada Grci čak 47 medalja, od čega deset zlatnih, a koliko je to bilo impresivno pokazuje i to što su imali 212 takmičara, što znači da je jedna medalja išla na svakih 4.5 takmičara.

Najmanje takmičara imali su u Parizu 1900. godine (tri), a najviše u Atini 2004. godine, čak 426. Ukupno su osvojili 121 medalju, od čega 35 zlatnih, 45 srebrnih i 41 bronzanu.

Najuspešnija disciplina kod Grka je, bez konkurencije, atletika – imaju 30 medalja.

Interesantno, u rvanju, antičkoj disciplini, Grčka je osvojila samo 11 medalja i tek jedno zlato.

Švajcarci su druga zemlja koja je na svim izdanjima Olimpijskih igara imala svoje predstavnike, zahvaljujući tome što su 1908. u Londonu i 1912. u Stokholmu imali po jednog takmičara.

Samo 24 godine kasnije Švajcarci su broj takmičara povećali na čak 190 (i to na najozloglašenijim Igrama u istoriji, 1936. u nacističkoj Nemačkoj). Ukupno su osvojili 206 medalja – 53 zlata, 79 srebara i 74 bronze.

A interesantno je i da je među takmičarima u istoriji „sajdžija“ svoje ime upisala i supruga Rodžera Federera, Milka.

Francuzi su već u Atini 1896. uspeli da osvoje pet zlata, da bi četiri godine kasnije u Parizu najavili da će biti prava velesila. Učestvovao je čak 491 takmičar, osvojene su 102 medalje (od toga 27 zlata) po čemu su bili bez konkurencije najuspešnija nacija.

Interesantno je da su četiri godine posle Pariza u Sent Luisu imali čak 490 takmičara manje (u SAD se takmičio samo imigrant Albert Kori i osvojio dve medalje u atletici – doduše, obe pripisane SAD). Ukupno, 751 medalja (223 zlata).

Doduše, ne bez kontroverze – Kori je u SAD stigao 1901. godine, bio je član atletskog kluba Čikago, a na OI je nastupio pod zastavom SAD jer nije bilo potrebno dokazivati državljanstvo a Francuska kao delegacija nije poslala nijednog takmičara kao deo zvanične delegacije).

Decenijama kasnije čelnici francuskog olimpijskog komiteta su tražili da medalje koje je osvojio budu i zvanično pripisane njihovoj zemlji. Zasad, iako se računa kao Francuz, na osnovu čega je i Francuzima priznato da su imali takmičara na ovom šampionatu, medalje su zvanično pripisane Amerikancima.

Australija je kao Australija učestvovala na 27 izdanja Olimpijskih igara, dok je dva puta išla kao Australazija, u zajednočkom timu sa Novim Zelandom. Najmanje takmičara imali su 1896. u Atini – samo jednog, i to Edvina Flaka, koji je u atletici osvojio dva zlata, uz bronzu u mix-dublu u tenisu.

Ukupno, Australija je osvojila 547 medalja, od čega 173 zlatne.

Jedina zemlja koja je na svakom izdanju Olimpijskih igara osvojila bar jednu zlatnu medalju je Velika Britanija. Britanci su od Olimpijskih igara u Atini 1896. pa do Tokija 2020. (održane 2021) imali najmanje tri predstavnika (Sejnt Luis, 1904), a najviše 676 (London, 1908), i osvojili su 916 medalja, od čega 318 zlatnih.

Nema dileme da bi ovo bilo izjednačeno od strane Sjedinjenih Američkih Država, ali su „jenkiji“ doneli odluku da zbog „hladnog rata“ bojkotuju Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine.

Po jedne Olimpijske igre manje imaju i Švedska (propustili takmičenje 1904 u SAD), Danska (takođe 1904), Austrija (nisu imali predstavnika na Igrama 1920. u Antverpenu), i, sticajem bizarnih okolnosti, Italija. iako su zapravo imali takmičara i na spornim Igrama 1904. godine. Naime, na njima se nadmetao Frančesko „Frenk“ Bizoni, biciklista koji je u SAD stigao tek godinu dana pre Olimpijskih igara, i to iz Velike Britanije.

Rođen u italijanskom gradu Lodi, u SAD je stigao 1903. godine, godinu dana kasnije je ušao u polufinale trke na četvrtinu milje u biciklizmu – kao takmičar SAD. Razlog? Tada nije bilo zvanične provere državljanstva za nastup na Olimpijskim igrama, dok su same Igre imale amaterski status (ukinut 1971. godine), pa je Bizoni u Sejnt Luisu nastupio pod zastavom SAD, iako u Prvom svetskom ratu u vojsci SAD ratovao pod zastavom svoje domovine sve do 1917, kada je primio državljanstvo SAD.

A s obzirom na to da je MOK kao validne uzeo podatke koje su sami takmičari navodili, te da Italijani nisu imali nijednog predstavnika pod zastavom tamošnjeg Olimpijskog komiteta, Bizoni je ostao upisan kao takmičar SAD. Ostaje nam da vidimo da li će i on, kao i Kori, biti priznat kao Italijan, te i „azuri“ ući u društvo odabranih kao zemlja koja je imala bar po jednog takmičara na Olimpijskim igrama.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar