Foto: Starsport

Sve je spremno za start 37. Beogradskog maratona.

Najmasovnija sportska manifestacija u Srbiji oboriće i ove godine brojne rekorde, a ujedno će biti viđeni i brojni noviteti u organizaciji.

Tri glavne trke su razdvojene. Maratonska trka počinje u 8 časova, polumaraton i štafetni polumaraton u 9.30, a trka na 10 kilometara u 11 časova. Trka zadovoljstva krenuće u 13 časova. Start je tradicionalno kod crkve Svetog Marka, a cilj je na Terazijama.

PROČITAJTE JOŠ

Darko Habuš je zahvalio svima onima koji su pomogli u organizaciji Beogradskog maratona.

„Svake godine imamo puno noviteta. Želim da najavim da će Beograd biti kandidat za Evropsko prvenstvo u uličnom trčanju 2027. Biće to sjajna uvertira za Expo i posle toga ni Beogradski maraton, koji će se tada održati 40. jubilarni put, više neće biti isti događaj“, kaže Habuš, direktor Beogradskog maratona.

Sve je veći broj stranaca koji su uzeli svoje učešće na Beogradskom maratonu.

„Preko 3.000 takmičara iz inostranstva je pokazatelj da smo poželjna sportsko turistička manifestacija. Stalno napredujemo i to je veoma važno. Učili smo od Čikaškog maratona i pokušavamo to da implementiramo u svim aspektima. Pozivam sve naše sugrađane da izađu na ulice i da podrže maratonce. Hvala svim partnerima, koji su shvatili značaj i potencijal koji Beogradski maraton ima“, izjavio je Habuš i potom detaljnije govorio o novitetima na 37. Beogradsklom maratonu:

“Imaćemo oko 110 volontera na električnim trotinetima na samoj stazi, koji će biti raspoređeni na 27 tačaka kako bi mogli u najkraćem mogućem roku da priđu onima kojima je pomoć potrebna i to vreme je svedeno na manje od jednog minuta. Takođe, imaćemo i tri poljske bolnice. Obezbeđena je i softverska podrška koju smo testirali u novembru i u svakom momentu znaćemo gustinu trkača na samoj stazi, kao i gde se nalaze sva naša vozila na samoj stazi preko kontrole GPS uređaja. To će nam omogućiti da znamo tačno gde se koji trkač nalazi pa ćemo sukcesivno moći da otvaramo ulice. To je veliko organizaciono unapređenje Beogradskog maratona, a sve u cilju da se omogući što je moguće bolje kretanje našim sugrađanima”, konstatovao je Habuš.

Beogradski i Čikaški maraton su sestrinski od 2022. godine i to je nastavak prijateljstva između dva grada. Majkl Niši, direktor Čikaškog maratona, potencirao je značaj saradnje za razvoj maratona.

„Za mene je ovo neverovatno iskustvo. Dočekali su me prijatelji, naš odnos je sjajan. Mi smo sestrinski gradovi od 2005. i Beogradski maraton je jedan od naših partnera. Razvili smo duh maratona, želimo i na globalnom i gradskom nivou da podignemo ovaj sport. Cilj je da uživaju i takmičari i svi ljudi koji su deo ovog jedinstvenog događaja“, rekao je Niši.

I 37. izdanje Beogradskog maratona imaće humanitarni karakter koji će se realizovati kroz projekat „Heroji Beogradskog maratona“, a slanje SMS poruke sa sadržajem heroji na broj 3023, doniraće se sredstva za pomoć osobama sa invaliditetom.

BONUS VIDEO Olga Danilović sjajan meč i poraz od Danijel Kolins u Madridu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar